Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Uitspraak CBb ‘niet in lijn’ met tussenuitspraak fosfaat

De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is ‘niet in lijn’ met de eerdere uitspraken van de rechter over fosfaatrechten. Dat constateert advocaat Jacoline Kroon van A&S advocaten.

Ze is dan ook ontdaan door de uitspraak. “Ik vind het kwalijk dat grondgebonden groei blijkbaar niet mogelijk is.” Kroon’s dossier in deze zaak betreft een melkveehouder die grondgebonden wilde uitbreiden, van 70 naar 130 melkkoeien en een stal volgens de Meetlat Duurzame Veehouderij-regeling. De stal was in 2014 klaar, het aantal koeien is in de periode daarna langzaam opgekrikt. “Deze boer heeft zijn bedrijf uitgebreid naar de visie van de overheid en het is teleurstellend dat dit dan het gevolg is.”

Weinig hoop

Kroon is verbaasd dat de rechter boeren de voorzienbaarheid zo streng aanrekent. “Het gekke is dat dit niet in lijn is met eerdere tussenuitspraak, waarin het college het nog had over bijzondere zware lasten voor individuele bedrijven.”

De jongste uitspraak biedt weinig goede hoop voor haar andere cliënten. “Voor die ene melkveehouder is het natuurlijk heel fijn dat het ministerie een nieuwe beslissing over het aantal fosfaatrechten moet maken, maar ik heb nog ongeveer 80 dossiers liggen. Voor een handvol is er misschien nog een mogelijkheid”, aldus Kroon.

In Nederland kunnen de betrokken boeren niet verder procederen. “Een gang naar de Europese Hof voor de rechten van de mens is een mogelijkheid, maar daar gaan we ons als agrarisch advocaten op beraden.”

Innovatief uit de Knel

De meeste van de bedrijven die gisteren door de rechter in het ongelijk werden gesteld, behoren tot de actiegroep Innovatief uit de Knel, weet voorman Henk Antonissen. “De rechtsgang heeft de boeren weinig tot niks opgeleverd, en ook voor die ene boer die wel gelijk heeft gekregen, is het nog maar afwachten wat hij eraan heeft.”

Ook Antonissen is verbaasd over de gekozen lijn. “Heel veel bedrijven zullen hier aan ten onder gaan.” Namens de actiegroep houdt hij nauw contact met advocaten over vervolgstappen.

Lydia van Roiojen

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Nog teleurstellender is dat anderen hebben ingeleverd voor dit soort verdubbelingen. En bij toewijzing dat nog meer zou worden. Van de uitspraken die ik gisteren gezien heb is dit een kleintje.

 • deB.


  Het is wel helemaal duidelijk voor de gokkers, en ongebreidelde groeiers!

 • Gradje 1966

  Henk ga maar gouw puin ruimen bij je klanten die je op het verkeerde been hebt gezet anders houd je geen klanten meer over. Ik ben vervolgens heel blij met deze uitspraak eindelijk gerechtigheid tegenover de mensen die 8.3% hebben moeten inleveren om deze zogenaamde ondernemers te laten groeien

 • kanaal

  boeren die grondgebonden zijn gegroeid hebben voldaan aan de wens van het parlement.

 • Henk.visscher

  meer inleveren is inderdaad geen optie(8,3 procent), maar jullie gooien alle knelgevallen wel op een hoop blijkt uit jullie reactie,s dat is niet eerlijk, met bepaalde gevallen, voel ik enorm mee, en vind dat ze keihard in de kou worden gezet.

 • Gradje 1966

  Henk welke soort gevallen heb je medelijden ik ken ere namelijk geen want waar leg je de grens dan ???

 • farmerbn

  De overheid heeft de boeren enorm tegenover elkaar gezet. De nietgroeier die moet inleveren voor de groeier die eigenlijk niks verkeerd heeft gedaan. Ze gunnen nu elkaar niks meer en dat heeft de overheid goed voor elkaar. Ook de rechters spelen het spelletje mee met de overheid. Dit gevecht kan niet beoordeelt worden door Nederland zelf zoals vroeger met de slom-boeren. Ook daar moest een onpartijdige Europese rechter recht doen.

 • koestal

  Jammer voor al die knelgevallen,de overheid is ook niet van goede wil.Dan maar naar het Europese Hof

 • Gradje 1966

  Slom- boeren hadden ook onterecht melk quota gekregen eerst subsidie gekregen
  om op te houden daarna melk quota gekregen om vervolgens duur te verkopen .
  Als ze het 10 jaar zelf vol hadden moeten melken dan denk ik dat nog geen 5% het volgehouden had. De mensen die een nieuwe stal eerder gezet hebben en niet vol hebben staan stel je ook teleur dus niemand extra rechten er bij of iedereen compenseren

 • Mbmb

  Ik heb de indruk dat de CBD sterk overhelt naar het ministerie. In veel zaken zie je uiterst strikte opvattingen van deze rechters, veelal in het nadeel van de procederende boeren. Ik vraag me wel eens af of de rechterlijke macht niet vooral bestaat uit links-elitaire types die gebrainwasht zijn om het die boer zo moeilijk mogelijk te maken.

 • RIEN65

  Beste MBMB,

  Het is gewone een duidelijke uitspraak en zeker terecht voor de niet-groeiers.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.