Rundveehouderij

Achtergrond

Ruwvoer verstrekken; wat zijn de opties?

Er zijn verschillende manieren om ruwvoer te verstrekken aan blankvleeskalveren. Drie kalverhouders vertellen over hun werkwijze en overwegingen.

Ruwvoer verstrekken aan blankvleeskalveren kan op verschillende manieren. Veel kalverhouders gebruiken een shovel met mengbak of een voerkar. Dit zijn de meest gangbare manieren om ruwvoer te verstrekken.

Automatisch voersysteem

Automatische voersystemen zijn in opkomst en worden al her en der gebruikt. Op het voerproefbedrijf van Gebrs. Fuite in Schuinesloot (Ov.) werken ze sinds een paar maanden met een automatisch voersysteem. Het ruwvoer wordt vanuit de voerkeuken naar de hokken geblazen. Dat gebeurt met behulp van een compressor. Het rantsoen valt in kleine porties van 6 kilo via een valpijp in de trog. Sensoren in de valpijp checken continu of er behoefte is aan een nieuwe portie. Bedrijfsleider Martijn Bikker prijst het arbeidsgemak en stelt dat de dieren het voer niet versmeren. Hij hoeft er enkel voor te zorgen dat de stortbunker in de voerkeuken voldoende is gevuld met gehakseld stro.

Vliebo-voerkar

Kalverhouders Jan Troost uit Staphorst (Ov.) en Wilfred de Haan uit Genemuiden (Ov.).werken met een Vliebo-voerkar. De voerkar van Troost wordt gevuld in de moderne voerkeuken. De Haan vult zijn voerkar deels handmatig. Hij overweegt te investeren in een nieuw voersysteem, om zodoende sneller te mengen en meer stro bij te kunnen voeren.

Lees verder onder de foto


 • Voor Wilfred de Haan (46) is het houden van witvleeskalveren een neventak naast zijn melkveebedrijf. Hij heeft 70 melkkoeien en bijbehorend jongvee op 32 hectare en houdt 450 witvleeskalveren in 64 hokken. Hij werkt samen met zijn vrouw Erika en zoons Arjen en Julian. - Foto's: Ruud Ploeg

  Voor Wilfred de Haan (46) is het houden van witvleeskalveren een neventak naast zijn melkveebedrijf. Hij heeft 70 melkkoeien en bijbehorend jongvee op 32 hectare en houdt 450 witvleeskalveren in 64 hokken. Hij werkt samen met zijn vrouw Erika en zoons Arjen en Julian. - Foto's: Ruud Ploeg

 • De Haan voert zijn witvleeskalveren van 23 weken oud tweemaal daags een portie ruwvoer. Het gaat om 2,2 kilo brok per dier per dag, aangevuld met stro. Het voeren gebeurt met een Vliebo-kar.

  De Haan voert zijn witvleeskalveren van 23 weken oud tweemaal daags een portie ruwvoer. Het gaat om 2,2 kilo brok per dier per dag, aangevuld met stro. Het voeren gebeurt met een Vliebo-kar.

‘Vliebo-kar ideaal systeem voor dit aantal kalveren’

Kalverhouder Wilfred de Haan in Genemuiden voert met een gangbaar voersysteem. Hij overweegt een nieuw voersysteem aan te schaffen, zodat hij gemakkelijker meer stro kan bijvoeren. “Ik ben 4,5 jaar geleden begonnen met het houden van blankvleeskalveren en draai inmiddels mijn negende ronde.” Vooral het eerste halfjaar was het aanpoten voor de kalverhouder, die zijn dieren toen nog met de hand voerde. “Qua tijd en qua lichamelijke arbeid was dat eigenlijk niet te doen”, aldus De Haan, die dagelijks 4 uur aan het voeren was.

Met een kruiwagen langs de hokken om te voeren
“Ik werkte met een kleine mengbak. Die zette ik onder de vijzel om er brok in te laten lopen. Daarna voegde ik zelf het stro toe. Vervolgens ging ik met een kruiwagen langs de hokken en schepte ik het voer in de trog”, zo blikt hij terug. Nu bedrijven groter en moderner worden en er verschillende voersystemen beschikbaar zijn, wordt er volgens hem niet vaak meer met de hand gevoerd in de kalverhouderij. “Volgens mij komt dat nauwelijks nog voor.”

‘Gemiddeld 5minuten per keer aan het mengen’
Nu werkt De Haan met een gangbaar systeem: een Vliebo-kar met stationair mengsysteem. Via een vijzel vult De Haan de kar met brok, 130 kilo per kar. Dat gebeurt voor in de kalverstal. Met de hand vult hij de bak met gehakseld stro. “Ik werk met pakken van 20 kilo”, vertelt de kalverhouder, die momenteel 10 tot 15% stro bijmengt. De precieze mengtijd is afhankelijk van de strokwaliteit. “Gemiddeld genomen ben ik 5 minuten per keer aan het mengen. Hoe harder het stro, hoe makkelijker het gaat.” Met de Vliebo-kar kan De Haan prima uit de voeten, zegt hij. “Het is een ideaal systeem voor dit aantal kalveren.”
Toch overweegt De Haan in een nieuw voersysteem te investeren, zodat hij gemakkelijker en sneller meer stro kan bijvoeren. “Ik zou graag 25 tot 30% stro bijmengen.” Investeren in een automatisch voersysteem vindt hij gezien het aantal kalveren te gortig.

Tweemaal daags voeren
De witvleesstal telt 14 hokken. De Haan voert de dieren tweemaal daags ruwvoer. Ze zijn nu 23 weken oud en krijgen 2,2 kilo brok per dag. “Ik vul en voer dagelijks 8 karren met ruwvoer. Dat kost me in totaal 2 uur per dag.”

Lees verder onder de foto


 • Martijn Bikker (25) werkt bijna 2 jaar als bedrijfsleider op het proefbedrijf van Gebrs. Fuite in Schuinesloot (Ov.). Op het bedrijf worden diverse voerproeven gedaan. Er worden 2.000 blankvleeskalveren gehouden in 14 stallen. Een groep is 7 weken oud, de andere groep 20 weken.

  Martijn Bikker (25) werkt bijna 2 jaar als bedrijfsleider op het proefbedrijf van Gebrs. Fuite in Schuinesloot (Ov.). Op het bedrijf worden diverse voerproeven gedaan. Er worden 2.000 blankvleeskalveren gehouden in 14 stallen. Een groep is 7 weken oud, de andere groep 20 weken.

 • Sinds kort wordt er op het proefbedrijf van Gebrs. Fuite gewerkt met een automatisch voersysteem voor het verstrekken van ruwvoer. Bedrijfsleider Martijn Bikker ziet de voordelen in het van het systeem.

  Sinds kort wordt er op het proefbedrijf van Gebrs. Fuite gewerkt met een automatisch voersysteem voor het verstrekken van ruwvoer. Bedrijfsleider Martijn Bikker ziet de voordelen in het van het systeem.

Veel rust in de stal met automatisch voersysteem

Op het proefbedrijf van Fuite wordt sinds kort gewerkt met een automatisch voersysteem voor het verstrekken van ruwvoer. Bedrijfsleider Martijn Bikker deelt zijn eerste ervaringen.

‘Staldeuren hoeven niet meer open’
Tot voor kort werd op het proefbedrijf van Gebrs. Fuite een shovel met mengbak gebruikt om ruwvoer te verstrekken aan de witvleeskalveren. Sinds een paar maanden wordt het ruwvoer er automatisch verstrekt. Bedrijfsleider Martijn Bikker is er enthousiast over. “Met een shovel kun je prima voeren. Maar het zorgt wel voor onrust in de stal. Nu we automatisch voeren, hoeven de staldeuren niet meer open”, aldus Bikker.
Er wordt gewerkt met kalveren van 2 leeftijden. De groep van 7 weken oud bestaat uit 1.050 dieren. Deze kalveren krijgen per voerbeurt 4,5 liter melk (2 x daags). De ruwvoeropname is 800 gram per kalf per dag. De groep van 20 weken oud bestaat uit 950 dieren. Deze kalveren krijgen per voerbeurt 6 liter melk (2 x per dag) en 2,7 kilo brok per dag.

Compressor blaast ruwvoer naar de hokken
Zowel de nieuwe als de bestaande stallen zijn ingericht met het automatische voersysteem van P&P Agro-Techniek. Daarmee is het mogelijk verschillende soorten voer te verstrekken. Het gemengde ruwvoer (brok en gehakseld stro) wordt met een compressor naar de hokken geblazen. Via een valpijp komt het op de juiste plek terecht. “We kunnen voeren per hok. Er worden telkens kleine porties gevoerd”, aldus Bikker, die te spreken is over het arbeidsgemak. “Ik heb veel minder piekmomenten.”
Het voeren gebeurt volledig automatisch. De bedrijfsleider hoeft enkel nog het juiste recept in te voeren en te checken of de instellingen kloppen. “Ik moet zorgen dat er in de voerkeuken voldoende gehakseld stro in de stortbunker ligt.” Brok wordt automatisch aangewend vanuit de voersilo‘s.

Aansturen voersysteem met de mobiele telefoon
Bikker kan het voersysteem met behulp van zijn mobiele telefoon aansturen. Het systeem is tot dusverre zeer betrouwbaar, stelt hij. “Over het aantal storingen hoor je mij niet klagen.” Het voersysteem draait continu door. In de valbuizen hangen sensoren. Via een sensortest – die ieder uur plaatsvindt – wordt gecheckt of er behoefte is aan een nieuwe portie. Bikker houdt 7 dieren per hok. Hij controleert dagelijks of de dieren voldoende voer opnemen. “Ik selecteer regelmatig, om uniforme groepen te houden.”

Lees verder onder de foto


 • Jan Troost (52) heeft in het Overijsselse Staphorst een kalverbedrijf met 850 witvleeskalveren en 550 rosékalveren op 30 ha. Na een heftige brand in oktober 2016 zette hij razendsnel een nieuwe witvleesstal neer en stapte over op een nieuw voersysteem.

  Jan Troost (52) heeft in het Overijsselse Staphorst een kalverbedrijf met 850 witvleeskalveren en 550 rosékalveren op 30 ha. Na een heftige brand in oktober 2016 zette hij razendsnel een nieuwe witvleesstal neer en stapte over op een nieuw voersysteem.

 • Troost hoeft in de moderne voerkeuken enkel nog de voercomponenten klaar te zetten en het recept in te voeren. Het mengsel wordt klaargemaakt en de Vliebo-kar wordt gevuld.

  Troost hoeft in de moderne voerkeuken enkel nog de voercomponenten klaar te zetten en het recept in te voeren. Het mengsel wordt klaargemaakt en de Vliebo-kar wordt gevuld.

‘Ik vond het nog te vroeg om automatisch te voeren’

Kalverhouder Jan Troost uit Staphorst werkt met een Vliebo-uitdoseerwagen. Hij overwoog een automatisch voersysteem, maar achtte de tijd nog niet rijp om daarin te investeren. De voerkeuken oogt modern. Het voerlokaal is nog geen 2 jaar oud. Na een heftige brand in oktober 2016 investeerde de kalverhouder in een nieuwe stal en voervoorziening. “Onze witvleesstal is in vlammen opgegaan. De oorzaak was kortsluiting.” Gelukkig was de brandweer destijds snel ter plaatse en werden 800 kalveren gered.

‘Dit is al mijn derde Vliebo-kar‘
De herbouw van de stal verliep razendsnel. De nieuwe witvleesstal werd in maart 2017 in gebruik genomen, amper een halfjaar na de brand. “De gemeente werkte goed mee”, aldus Troost. Hij overwoog bij de herbouw al te investeren in een automatisch voersysteem voor het verstrekken van ruwvoer, maar vond het nog te vroeg voor een dergelijk systeem. Hij koos voor een Vliebo-uitdoseerwagen. “Dit is al mijn derde Vliebo-kar”, aldus Troost, die goed te spreken is over het arbeidsgemak en de doeltreffendheid.

Geen wachttijd
De moderne voerinstallatie werkt computergestuurd. De kalverhouder hoeft enkel de voercomponenten klaar te zetten en het recept in te voeren. Het vullen en mengen gaat automatisch. “Het systeem draait feilloos. Ik hoef bijna nergens meer naar te kijken. Hier kan iedereen mee werken.” Terwijl Troost op de Vliebo-kar door de stal rijdt, wordt in de voerkeuken het volgende mengsel klaargemaakt. “Het voordeel van dit systeem is dat je geen wachttijd hebt.”

2,8 kilo ruwvoer per dag
De blankvleeskalveren zijn 2 weken oud als ze op het bedrijf komen. Ze krijgen vanaf het begin brok. Bij het maken van de foto’s zijn de dieren 24 weken oud. Ze worden tweemaal daags gevoerd en krijgen 2,8 kilo ruwvoer per dag, exclusief 12% stro. “De kalveren krijgen momenteel 7,5 liter melk per dag.” Troost voert zijn rosé’s eveneens met de Vliebo-kar. Die dieren krijgen brok, aangevuld met mais en hooi. “Dit is een mooie manier van voeren. Je rijdt vanuit de voerkeuken zo de centrale gang op, zonder dat de staldeuren open hoeven.”

Lees ook: 400 kilo ruwvoer per blank kalf is huidig maximum

Of registreer je om te kunnen reageren.