Rundveehouderij

Achtergrond

Ruimte voor hogere prijs slachtkoeien krap

Hoewel het aanbod op de veemarkt in Leeuwarden nog relatief ruim was, merken handelaren dat er wel minder slachtkoeien komen. Dat biedt perspectief, maar de vleeshandel werkt momenteel nog niet mee.

De Nederlandse prijzen voor slachtkoeien staan op een relatief hoog niveau, waardoor de slachthuizen ook in de vleeshandel hogere prijzen hanteren. Omdat de prijzen in omringende landen wat lager liggen, is het moeilijk om het duurdere Nederlandse vlees aan de man te brengen. Lichtpuntje is dat de prijzen voor slachtkoeien in Duitsland een stijgende lijn te pakken hebben.

Aanbod aan krappe kant

Het aanbod aan slachtkoeien in Nederland staat een prijsverhoging niet in de weg. De druk om nu nog koeien naar de slacht te brengen is veel minder groot onder melkveehouders. Er wordt volop gemolken en de druk van de fosfaatrechten is een stuk minder groot dan in de laatste periode van vorig jaar. Handelaren verwachten dat het aanbod de komende weken aan de krappe kant blijft.

Stabiele prijzen voor slachtkoeien

Op de veemarkt in Leeuwarden werden woensdag 9 januari stabiele prijzen betaald voor slachtkoeien. Voor een P-kwaliteit bleef de prijs staan op € 2,20 tot € 2,55 per kilo geslacht gewicht (exclusief btw.). In totaal werden woensdag 478 dieren aangeboden. Voor Leeuwardse begrippen is dat relatief veel, maar handelaren verwachten dat dit aantal de komende weken minder wordt.

Prognose: minimaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.