Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Met 300 kalveren groot voor Zwitserse begrippen

De Zwitser Stefan Fleischin heeft kalveren onder contract. Ondanks strenge eisen van eindafnemer Coop is hij er zeer tevreden mee.

De Zwitserse kalverhouderij kenmerkt zich door de kleine bedrijven, kalveren verplicht op stro in stallen met een uitloop. Met 300 kalverplaatsen heeft Stefan Fleischin een groot bedrijf dat gelijk aan het plafond in het aantal plaatsen zit. Het koppel kalveren dat in de 4 ruime strohokken staat is een bont gezelschap van zo’n 4 weken oud. Traditioneel Brown Swiss, Simmentalers en kruislingen lopen door elkaar. Een eenkleurig koppel is in Zwitserland niet bij elkaar te krijgen, de melkveebedrijven zijn daar veel te klein voor en de kalversector wil de kalveren zoveel mogelijk afmesten in de geboorteregio. Fleischin kent het onderscheid in de rassen: “Holsteiners zuipen werkelijk alles. Brown Swiss is gevoeliger, die gaan in staking zodra de smaak van de melk verandert.”

Lees verder onder de foto‘s.

Stefan Fleischin (47) heeft in Mettenwil (Zwitserland) een gemengd bedrijf met fokzeugen en vleeskalveren. De kalveren staan onder contract van integratie GeFu Oberle AG. - Foto's: Henk Riswick
Stefan Fleischin (47) heeft in Mettenwil (Zwitserland) een gemengd bedrijf met fokzeugen en vleeskalveren. De kalveren staan onder contract van integratie GeFu Oberle AG. - Foto's: Henk Riswick

Wei-eiwit als basis

De kalveren worden gevoerd met drinkautomaten, elk met 4 spenen. Dat moeten ze wel even leren. “Na dag 1 zitten we eigenlijk al op 80% die het snapt”, meldt hij trots. De kalveren drinken ad-lib tot zo’n 15 liter per dag.

Op stalkaarten houdt Fleischin samen met de adviseur van de integratie de wijzigingen in de melkgift en samenstelling bij. Het hoofdbestanddeel van de kalvermelk is vloeibaar wei-eiwit, aangevuld met gehomogeniseerd vet. Elke 2 dagen worden de 4 bakken van elk 1.500 liter gevuld. Een roerwerk zorgt ervoor dat het wei/vetmengsel niet ontmengt. De automaten voegen er naar voerschema melkpoeder aan toe.


 • Om de dag worden de melkkuipen schoongemaakt en gevuld met 1.500 liter vloeibare kalvermelk.

  Om de dag worden de melkkuipen schoongemaakt en gevuld met 1.500 liter vloeibare kalvermelk.

 • De kalvermelk is op basis van wei-eiwit. De drinkautomaat mengt daar melkpoeder bij.

  De kalvermelk is op basis van wei-eiwit. De drinkautomaat mengt daar melkpoeder bij.

Ruif met hooi

Bij opzet krijgen de kalveren 20 gram melkpoeder per liter melk, naar het eind toe loopt dat op tot 50 gram. Gedurende de mestperiode van 160 dagen krijgen de kalveren in totaal 50 kilo melkpoeder. Daarnaast beschikt elk hok over een ruif met hooi waar de kalveren gretig gebruik van maken. Hooi is vooral voor de pensontwikkeling en niet bedoeld om de kalveren zich er helemaal vol mee te laten vreten. Water hebben ze onbeperkt ter beschikking. “Wij Zwitsers willen zacht, bijna wit kalfsvlees met een goede vetbedekking eten. Met meer ruwvoer lever je daarop in”, wijst Jörg Oberle, directeur van de integratie GeFU Oberle, op het grote verschil met de kalverhouderij in de rest van Europa.

De kalveren zijn een bont gezelschap van Brown Swiss, Fleckvieh, Holstein en kruislingen.
De kalveren zijn een bont gezelschap van Brown Swiss, Fleckvieh, Holstein en kruislingen.

Afnemer stelt eisen

Met drinkautomaten moet de controle van de kalveren wel anders ingevuld worden, erkent Fleischin: “Met een trog zie je drinkgedrag. Ik kijk veel meer naar het totale gedrag. Waar en hoe liggen ze? En hoe reageren ze?”

De meeste kalveren lummelen binnen wat rond, per hok staan er kleine groepjes buiten. De uitloop is deels voorzien van een dichte vloer en deels met roosters. Een ingestrooide uitloop is op dit bedrijf niet mogelijk, dan moet er een overkapping zijn. De uitloop is opvallend schoon. “Ze liggen altijd binnen en mesten dus daar het meest”, wijst Fleischin naar de kalveren.

Overschakeling naar vleeskalveren

De veehouder schakelde van melkvee op zoogkoeien en later naar vleeskalveren over. De stal was in die tijd nog ingericht met ligboxen. Maar afnemer Coop wilde diepstrooiselstallen, dus werd het stro. Coop stuurt onaangekondigd controleurs naar de kalverhouders die de bedrijven aan de hand van een checklist controleren op dierwelzijn. “Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoeveel hooi er ligt. De ruif bijna leeg? Dat had je aan kunnen zien komen en dus tijdig moeten bijvullen. De eerste keer dat er iets niet klopt krijg je 500 frank (€ 438) boete, de tweede keer 1.000 frank (€ 875) en de derde keer vlieg je uit het programma”, vertelt de kalverhouder.

Uitloop is verplicht in Zwitserland, instrooien is niet verplicht. De uitloop blijft schoon, omdat de kalveren vooral binnen mesten.
Uitloop is verplicht in Zwitserland, instrooien is niet verplicht. De uitloop blijft schoon, omdat de kalveren vooral binnen mesten.

Stalklimaat

Om het klimaat in de stal te verbeteren bracht Fleischin boven in de stal zeildoeken aan om luchtval van bovenaf te verminderen. Drie grote ventilatoren houden de oude koeienstal fris. Dat werkte de afgelopen zomer goed. “In groei en geslacht gewicht heeft het zomerkoppel het niet slechter gedaan dan de voorgaande koppels. Overdag bleven ze liever binnen en zodra de zon wegzakte, kwamen de eersten weer naar buiten. Er zijn er uiteindelijk maar vier uitgevallen.”

Om luchtval vanaf de strozolder te verminderen bracht Fleischin windbreekgaas aan.
Om luchtval vanaf de strozolder te verminderen bracht Fleischin windbreekgaas aan.

Liever zekerheid dan risico

Fleischin is als vrije mester begonnen, maar is toch liever contractnemer: “Inkoopkosten van 800 tot 1.000 frank (€ 700-875) per kalf en 900 tot 1.000 frank (€ 795-875)per kalf voor melk en hooi per jaar is een beste bak geld. En ik heb nu het risico niet dat ik de kalveren nét op het verkeerde moment slachtrijp heb.” Met de mestperiode van 110 dagen kan hij drie rondes kalveren per jaar afleveren. De stal wordt in maximaal vier dagen vol gezet. Het afleveren gebeurd in drie tot vier weken tijd. Eerst wordt de kop uit het koppel gehaald, totdat de kleinsten ook rond het gemiddelde geslacht gewicht van 126 kilo uitkomen. In principe staat de stal zo’n twee weken leeg voor het uitmesten en reinigen en ontsmetten. “Deze ronde was het een paar dagen minder omdat er zoveel kalveren beschikbaar waren.”

Het bedrijf van Stefan Fleischin.
Het bedrijf van Stefan Fleischin.

Bedrijfsgegevens

300 vleeskalverplaatsen
280 vleeskalveren
3,5% gemiddelde uitval
100 dragende zeugen
19 hectare

Laatste reacties

 • Vhouder

  die verdiend teminste

 • farmerbn

  Is het nou 160 of 110 dagen? Dure kalveren en voer daar in Zwitserland. Staat nergens hoeveel hij er aan verdient. Het is wel prachtig om zo te boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.