Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Maak zelf bedrijfskeuzes en verhoog je rendement

Volgens KWS laten veel melkveehouders nog te veel beslissingen over aan derden. Wie op het scherpst van de snede wil boeren, moet zelf de regie nemen. Dat kan de winstgevendheid van een bedrijf enorm opkrikken, stelt Jan Bakker, directeur van KWS Benelux.

Een goede manager heeft durf, kennis en kunde. Door deze eigenschappen juist in te zetten, krijgt de veehouder meer regie over zijn bedrijf. Zo stippelt hij zelf beleid uit; de veehouder bepaalt wat het beste is voor zijn bedrijf en de bedrijfsomstandigheden. Toch gebeurt dat volgens Bakker nog te weinig. 90% van de melkveehouders laat het rantsoen uitrekenen en laat een ander daarover beslissen. Bovendien bepaalt 70 tot 80% niet zelf welk maisras hij zaait.

De veehouder die zelf het rantsoen bepaalt en de mais anders inzet, kan volgens KWS-directeur Jan Bakker veel geld besparen. - Foto: Ronald Hissink
De veehouder die zelf het rantsoen bepaalt en de mais anders inzet, kan volgens KWS-directeur Jan Bakker veel geld besparen. - Foto: Ronald Hissink

Rekenen als een varkenshouder

Veehouders zijn volgens Bakker nog te weinig op de hoogte van de samenstelling van de kostprijs van melk en vlees. Hij stelt dat als melkveehouders zouden rekenen als varkenshouders, de melkveehouderij er heel anders uit zou zien.

Laat voerkosten dalen tot 10 cent per kilo melk

Zo vindt hij dat veehouders zelf hun rantsoen moeten samenstellen. “Met de juiste keuzes kun je de voerkosten laten dalen tot minimaal 10 cent per kilo melk”, stelt hij uitdagend.

Achterliggende gedachte is dat de zetmeel uit mais meer opbrengt als de boer ook écht gaat voor oogsten van de korrel en niet van de mais als gehele plant. “Van stro geven de koeien geen melk. In plaats daarvan kan graskuil dienen als structuur en additioneel eiwitleverancier. Dat geeft heel andere voerkosten. Daar is echt flink geld te verdienen.”

Lees ook: Hogere stoppels en shredlage geven betere snijmais

Kies ras met hoogste korrelopbrengst

Dat zetmeel de drijvende bron achter melk is, zullen veel boeren nu leren, zo denkt de KWS-directeur. Er zijn veel kuilen waarin te weinig kolf, dus te weinig zetmeel zit. “Hoewel de VEM nog redelijk overeind blijft op papier, melkt het voor geen meter.” Dat bewijst volgens Bakker nog maar eens dat de voederwaarde van maisstro voor melkkoeien amper van toegevoegde waarde is.

Maak van mais het meest economische én milieuvriendelijkste voedergewas

Daarom moeten melkveehouders ook meer regie nemen in rassenkeuze. Bakker: “Neem het ras met de hoogste korrelopbrengst. Kies voor het ras dat de juiste landbouwkundige eigenschappen heeft, zoals ziekteresistentie voor kopbrand of legervastheid. Kopbrand en ernstige legering zorgen dat de oogst mislukt. Na mais kiezen voor een tussenwinterteelt van Snelle Lente Rogge maakt van mais het meest economische én milieuvriendelijkste voedergewas.”

Lees ook: Meer melk door alleen de maiskorrel te kneuzen

Rekenen aan indeling van je grond

Naast deze keuzes moeten veehouders meer rekenen aan hun bedrijfsopzet, met name de indeling van de grond. “Voor velen kan afscheid van derogatie best eens voordelig uitpakken. Hogere voeropbrengst en de daarmee samenhangende voerkosten dalen zo veel dat deze de extra mestafzetkosten compenseren.”

Samenvattend ziet Bakker veel kansen voor de melkveehouder die het lef heeft zelf keuzes te maken die het beste zijn voor zijn bedrijf. Het rendement volgt dan vanzelf.

Laatste reacties

 • massy

  Het zou een uitdaging zijn om de opbrengst te verhogen door meer voor je product te krijgen.

 • Wat een belerende toon van KWS!
  Was toch Knikt Wel Snel mais.
  Elke melkveehouder is dit jaar de mais hard nodig en daar past geen oogst van alleen de korrel bij!

 • grijs

  ik volg zijn advies op en kies zelf m'n maisras.
  Dus geen KWS ras.
  zal wel niet de bedoeling zijn van zijn oproep zelf de regie in handen te nemen.

 • 1510

  kies zelf, heb lef ! kies geen KWS ras !
  Jantje ga tussen de boeren staan... niet erboven, die tijd is voorbij.
  toon respect ,en laat niet uitschijnen dat het dommeriken zijn

 • Schraar

  Toen ik nog goede mais kon kopen voor 1200,- heb ik deze een aantal jaren gedorst en geplet. Ben ik daarna mee gestopt, is veel te duur bij hogere maisprijzen, kun je net zo goed krachtvoer kopen.
  Daarnaast Jan, hebben koeien gewoon ruwvoer nodig, de meeste boeren hebben hun grond hard genoeg nodig voor voldoende ruwvoer, dus met stengel.
  Op de derde plaats Jan sta je met de rug naar de maatschappij. De burger wil de koe in de wei en geen eindeloze velden mais. Dus gewoon met de derogatie meedoen, koeien in de wei en max. 20 % mais telen. Geeft het meeste melkgeld en de minste mestafzetkosten. Iemand die ruim in het voer zit kan dan alsnog overwegen deze mais te dorsen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.