Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Israëli’s vrezen openen markt

Melkveehouders in Israël zijn bezorgd nu de overheid van het land de deuren voor import per 1 januari 2019 heeft opengezet.

Israël is tot ’s werelds beste melkproducenten gaan behoren sinds het land in de jaren 50 effectieve fokprogramma’s opzette en technologie toepast. Het land telt nu zo’n 135.000 melkkoeien die 1,56 miljard liter melk per jaar produceren in een quotumsysteem.

De krap 800 melkveebedrijven hebben de thuismarkt tot nu toe kunnen voorzien van verse melk, witte kaas en yoghurt. Er zijn 625 mosjav-boerderijen die in privébezit zijn en 162 kibboets-boerderijen of coöperatieve melkveehouderijen.

Industrie reguleren

De Israëlische overheid opende op 1 januari 2019 de deuren van het land voor melkimporten, met als doel om de handel te bevorderen en competitiever te worden. In oktober 2018 tekende de Israëlische overheid een overeenkomst met boeren die de melkvee-industrie de komende 10 jaar moet reguleren. De overeenkomst voorziet in een geleidelijke vermindering van invoerrechten. Men verwacht echter dat de prijzen voor rauwe melk fors gaan dalen. Boeren worden daarvoor gecompenseerd door middel van subsidies en investeringen van de Israëlische schatkist.

Lees verder onder de foto.

Het openstellen van de grenzen dreigt tot prijsbederf te leiden in de Israëlische zuivel. - Foto: Shutterstock
Het openstellen van de grenzen dreigt tot prijsbederf te leiden in de Israëlische zuivel. - Foto: Shutterstock

Bezorgd

Voorzitter Israel Bloch van de Israëlische veehoudersbond is bezorgd om de toekomst van melkvee in Israël. “Onze overheid wil ons competitiever maken door de deuren open te zetten voor import”, zegt Jonathan. “Ik denk niet dat ze ons willen beschadigen, maar we zijn wel bezorgd om de stortvloed van goedkope importen die onze prijzen schade toebrengt. We exporteren niet veel, dus deze importen zouden kunnen leiden tot lagere prijzen.”

Pensioen Thai doorbetalen is een probleem

Ook Israël heeft problemen met het vinden van arbeid op melkveebedrijven. Er wordt vooral geworven in Thailand. Boeren moeten daarvoor vijfjarencontracten tekenen met hun Thaise medewerkers en ze minimaal € 590 per maand betalen. De Thaise medewerkers moeten na het einde van hun contract terug naar huis. Een groot probleem voor de Israëlische boeren is echter dat zij de Thai toch een pensioen moeten blijven betalen, zelfs als zij niet meer voor hen werken en allang weer thuis zijn.

Chris McCullough

Laatste reacties

  • koestal

    we hebben hier kaas genoeg

  • Nieuw.

    Voor 590 euro per maand een Thaise medewerker, lijkt me goedkoper dan een melkrobot.

Of registreer je om te kunnen reageren.