Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Interventie-opkoop werd een klassieke uitglijder

Na goed drieënhalf jaar is de Europese Commissie eindelijk van de interventievoorraad mageremelkpoeder af. Bijna dan. Wat begon als een goedbedoelde opkoop om een bodem in de zuivelmarkt te leggen werd een klassiek voorbeeld van hoe je de markt voor jaren op slot zet.

Najaar 2015 werden de eerste honderden tonnen magere melkpoeder verkocht aan de Commissie, omdat de prijzen op de vrije markt te laag werden. Zuivelbedrijven waren niet meer bereid om de verliezen op de verkoop van het product te dragen en zochten een veilige koper. Een koper bovendien die het product ook voor lagere tijd uit de markt haalde. Dat was in ieder geval de gedachte. Uiteindelijk werd zo gedurende tweeënhalf jaar zo’n 380.000 ton mageremelkpoeder de Europese pakhuizen ingereden, tegen een prijs van € 1.698 per ton. De kassa van de Europese Commissie tikte uiteindelijk € 645 miljoen euro af voor deze opkoop.

Ditmaal geen winst

De gedachte achter het interventiemechanisme is dat opgekocht product weer terug op de markt wordt gebracht als er weer voldoende vraag is gekomen en de markt het kan verdragen. Bij de vorige kordate interventie-opkoop van mageremelkpoeder (en boter) werkte dat ook prima. De Commissie hield er zelfs een hele mooie winst aan over. Ditmaal is dat niet gelukt. Al moet de laatste 22.000 ton nog worden verkocht, er kan wel een redelijke schatting worden gemaakt van wat de Commissie uiteindelijk ontvangt voor de interventie: ruwweg zo’n € 510 miljoen. Met andere woorden: er wordt zo’n € 135 miljoen verlies geleden op de opkoop.

Kosten bewaring melkpoeder

Dat is echter nog niet alles. Door de lange duur van de opslagperiode zijn er ook extra veel kosten gemaakt voor de bewaring van het product. Veel pakhuisbazen hebben er een goede boterham mee verdiend, maar hoeveel geld naar hen is toegegaan, is gissen voor de gewone burger. Daarbij waren niet in alle lidstaten de pakhuizen in optimale conditie, zo gaf de EU afgelopen zomer toe op een bijeenkomst met handelaren. Op sommige plekken hadden hongerige muizen de opgeslagen voorraden onverkoopbaar gemaakt.

De Europese Commissie slaagde er in om de poedermarkt in de greep te houden

Zuivelmarkt wilde niet herstellen

Het grootste verlies van de interventie-opkoop zal echter in geen enkele boekhouding terug te vinden zijn, stellen marktkenners. Dat is het verlies door marktbederf. Doordat iedereen namelijk wist dat de EU jarenlang met een enorme berg melkpoeder in de maag zat, wilde de vrije zuivelmarkt maar niet herstellen. Volgens ruwe schattingen kostte dat zo’n € 300 miljoen per jaar aan verloren opbrengsten. Of deze schatting klopt of niet, de Europese Commissie (of beter gezegd: de lidstaten die via Commissie-instellingen meepraten over het marktbeheer) slaagde er wel in om de poedermarkt jarenlang in de greep te houden. Voornamelijk door gebrek aan eenduidig en daadkrachtig optreden, tot de tweede helft van 2018. Toen was blijkbaar het besef gerezen dat gewoon verkopen de enig zinvolle actie was.

Lees ook: Mageremelkpoeder bezig met prijssprintje omhoog

Laatste reacties

 • farmerbn

  Meteen in de fik steken was beter en goedkoper geweest.

 • Henk.visscher

  Inderdaad elke boer weet dat je zoiets niet moet doen, maar helaas zijn het mensen achter het bureau, die werkelijk alles verkeerd doen wat je maar verkeerd kunt doen

 • farmerbn

  Die 645 miljoen euro is maar een halve cent per liter Europese melk.

 • Henk.visscher

  Als die lui eens ophouden zich met zaken te bemoeien waar ze geen verstand van hebben en het aan ons boeren overlaten is het mileu probleem zo op gelost, zij zijn een verkeerd mileu, ben ze meer dan spuugzat

 • Zuperboer

  Achteraf ku'j een koe in de kont kiek'n!

 • Henk.visscher

  nee dat is niet zo superboer, vroeg of laat moet die voorraad toch op de markt, doe het gewoon direct ben je niet al die extra kosten kwijt en als de dip nu iets dieper is maakt niet uit, de prijsverhoging is dan ook veel sneller en ook hoger.

 • mtseshuis

  Precies, laat de markt zijn werk doen en spaar de boer zonder onzinnige regelgeving, daar heeft iedereen veel meer aan!

 • koestal

  Er gaat veel mis bij de overheid.

 • Attie

  Wel jammer voor diegene die het in opslag had, een beste betaler!

 • Gerd

  De Europese Commissie houdt het geheim van de opslagkosten bij. Men vermoedt 10-20 € / ton per maand, dat moet weer 24 MIo € zijn

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.