Rundveehouderij

Achtergrond 8 reactieslaatste update:7 jan 2019

Hard melken met Jersey-koeien

Met een intensief voersysteem heeft Wytze-Meye Wink als nieuwe melker zich al snel in de top van de Friese ranglijsten genesteld.

Wytze-Meye vult 2 gieters met siroop en lengt dat aan met water. Daarna loopt hij ermee langs het voerhek en giet het smaakvolle product over de graskuil die er ligt. Kort daarvoor heeft hij met de hand het voer aangeschoven. “Dit doe ik 4 keer per dag. De Jersey-koeien moeten ruwvoer blijven vreten in dit intensieve voersysteem.” Daarmee bedoelt hij het Kempensysteem, waarin de koeien naast onbeperkt kuilgras en hooi ook onbeperkt brok vreten. “Er gaat zo tussen de 17 en 18 kilo brok per koe per dag doorheen.”

Het maakt ook dat de koeien maximaal produceren. Naast hoge gehalten melkt Wink met een gemiddelde BSK van ruim 40 bijna 8.700 kilo melk per koe. “Nu doen de koeien het zelfs nog beter. De vaarzen, de eerste uit eigen fokkerij, tikken zelfs een BSK van 50 aan.”

Lees verder onder de foto‘s.

Wytze-Meye Wink (35) houdt in Hemelum (Fr.) rond 40 stuks Jersey-koeien met bijbehorend jongvee. - Foto's: Anne van der Woude
Wytze-Meye Wink (35) houdt in Hemelum (Fr.) rond 40 stuks Jersey-koeien met bijbehorend jongvee. - Foto's: Anne van der Woude

Start in 2015

Wink startte in mei 2015 met melken. 5 jaar geleden kocht hij, als niet-boerenzoon uit Oudega, een leegstaand bedrijf aan de rand van Hemelum. “Het was mijn wens om ooit te gaan melken, en met de afschaffing van de quotering kon dat. Met een vergunning voor 77 koeien met bijbehorend jongvee oriënteerde hij zich op de mogelijkheden. Via een column van Jeroen van Maanen in Boerderij kwam hij bij veehouder Pieter de Vries in Lelystad en zijn compagnon Jan Willem Elsenga terecht. Omdat Wink de investering laag wilde houden, paste het getoonde Kempensysteem prima. “Ik hoefde eigenlijk alleen maar de voerbakken en een vijzel aan te schaffen.”

Vier keer per dag leegt Wytze-Meye Wink een paar gieters siroop over het ruwvoer. Zo zorgt hij dat de koeien maximaal ruwvoer blijven vreten.
Vier keer per dag leegt Wytze-Meye Wink een paar gieters siroop over het ruwvoer. Zo zorgt hij dat de koeien maximaal ruwvoer blijven vreten.

FrieslandCampina

In Denemarken werden koeien en hoogdrachtige pinken gekocht en Wink begon met melken. De melk gaat naar FrieslandCampina.

In de eerste jaren was de productie nog niet zo hoog. De koeien moesten wennen en ook de pinken deden het heel gewoon. “De productie kwam pas goed op gang nadat de koeien een keer drooggestaan hadden en weer afkalfden.”

Aanpassingen

Daarbij heeft Wink ook de nodige aanpassingen gedaan. De boxdekken met matten werden omgebouwd tot diepstrooiselboxen. De problemen die hij voorheen kende met dikke hakken en pootproblemen verdwenen. “Ik schat dat de diepstrooiselboxen een paar 100 kilo melk per koe extra brengen. Natuurlijk heb ik ook nog wel eens een kreupele koe. Ik laat de koeien 2 keer per jaar bekappen en ook voor ze droog gaan, beur ik de poten nog even op.” Maar de grootste problemen waren over.

De diepstrooiselboxen hebben ook bijgedragen in de hoge productie. Wink denkt dat het zeker een paar honderd liter per koe per jaar scheelt.
De diepstrooiselboxen hebben ook bijgedragen in de hoge productie. Wink denkt dat het zeker een paar honderd liter per koe per jaar scheelt.

Meer licht en lucht in de stal

Ook heeft Wink een van de zijmuren uit de stal gehaald en er windbreekgaas geplaatst voor meer licht en lucht in de stal. En hij startte met het gebruik van siroop over de graskuil om zo de koeien te stimuleren om het ruwvoer te vreten. “We hadden toen een minder smakelijke kuil. Nu ga ik er maar gewoon mee door. Het bevalt prima.”

De koeien kunnen onbeperkt brok vreten. Deze zesdekalfs is voorspeld op 8.703 kg melk met 6.01% vet en 4.27% eiwit.
De koeien kunnen onbeperkt brok vreten. Deze zesdekalfs is voorspeld op 8.703 kg melk met 6.01% vet en 4.27% eiwit.

Onderbezetting

Wat de productie ook ten goede komt is, dat de koeien achter de melkstal ruimte zat hebben. Er is plek voor 67 koeien terwijl er maar 40 zijn. “Onderbezetting betekent dat de koeien altijd plek hebben om te vreten en te liggen. Concurrentie is er nauwelijks.”

Vooral jongere dieren afgevoerd

Koeien afgevoerd vanwege fosfaatwetgeving

Wat ook bijgedragen heeft aan de hoge productie is dat Wink afgelopen jaar nogal wat koeien heeft afgevoerd vanwege de fosfaatwetgeving. “Voor mijn vaarzen kon ik nog goed geld beuren voor het leven. Een oude koe afvoeren levert niet veel op, dus heb ik vooral jongere dieren afgevoerd. Daardoor had ik relatief veel oudere koeien en die geven nu eenmaal meer melk met hogere gehaltes dan vaarzen.”

Door het jongvee hard te voeren en vlot te laten groeien legt Wink de basis voor een goede melkproductie.
Door het jongvee hard te voeren en vlot te laten groeien legt Wink de basis voor een goede melkproductie.

Hard voeren

Ook het jongvee wordt hard gevoerd. De basis van een goede melkproductie ligt volgens de Fries in de opfok. Nu de eerste eigen opgefokte vaarzen het zo goed doen, ziet hij zijn inspanning beloond. Na de biestperiode krijgen de kalveren kunstmelk. “Ik maak de melk goed dik. Ik geef 150 gram poeder per liter en met ruim 6 liter melk per dag, verdeeld in 3 porties, krijgen ze zo 900 gram tot een kilo melkpoeder binnen. Dan groeien ze als kool. In de voerbakken geeft Wink de kalveren ook volop krachtvoer dat hij mengt met gedroogde luzerne om ze ook snel aan het ruwvoer te krijgen.

“Het eerste jaar kan je deze kalveren eigenlijk onbeperkt voeren. Als ze tussen 12 en 13 maanden zijn start ik met insemineren. De meeste vaarzen kalven nu af op 22 maanden leeftijd.” Opvallend is dat ze goed aan de maat zijn. Ze zijn zeker zo groot als de oudere koeien uit Denemarken.

Een simpele maar doeltreffende melkstal. Wink houdt strak vast aan 12 uur tussenmelktijd.
Een simpele maar doeltreffende melkstal. Wink houdt strak vast aan 12 uur tussenmelktijd.

Toekomst onzeker

Voor Wink is de toekomst onzeker. De referentiedatum voor de fosfaatrechten valt voor hem slecht. Hij heeft zichzelf aangemeld als knelgeval als nieuw startend melkveebedrijf. Dat is tot nog toe niet gehonoreerd, maar Wink laat het er nog niet bij zitten. “Voorlopig staat de bedrijfsontwikkeling wel op slot. Ik wil nog wat stalaanpassingen doen en een kuilplaat aanleggen, maar daar wacht ik nu even mee. Ik ga geen geld meer uitgeven als de toekomst nog niet helder is op gebied van fosfaatrechten. Maar als het mij gegund is, blijf ik zeker doorgaan met het bedrijf zoals het nu draait.”

Aangezicht van het bedrijf.
Aangezicht van het bedrijf.

Bedrijfsgegevens

40 melkkoeien
8.689 kilo melk per koe
6,29% melkvet
4,35% melkeiwit
2.553 EJR
17 hectare grond in gebruik
2015 start bedrijf

Laatste reacties

 • Vhouder

  8700 liter met 6,29 vet en 4,35 eiwit uit zo n kleine koetjes topsport super

 • Attie

  Absoluut topsport..,wie zou de gelukkige zijn, Agrifirm De-Heus Fuite..?

 • koestal

  beurt een mooie literprijs

 • koestal

  wat een beste gehalten .

 • landboer

  Is het ook winstgevend? Ik bedoel eigenlijk ,de kostprijs is hoog en bedrijf klein?

 • farmerbn

  Als zo'n minikoetje 17 kg brok opvreet is de ruwvoeropname minimaal. Wat doet deze suprboer met de ruwvoerproductie?

 • Alco

  @Farmerbn. Als je zoveel krachtvoer voert, dan zal er veel structuur in het ruwvoer moeten zitten. Maw. Weinig kg ds per jaar.
  Maar zo maakt een ieder zijn eigen keuze.
  Door alle mineralen aanvoer met het krachtvoer krijgt hij super mest, waardoor hij geen kunstmest behoeft aan te voeren.
  Ikzelf werk precies andersom.
  Zoveel mogelijk eigen hoogwaardig ruwvoer erin, met als gevolg dat mijn land steeds meer verarmt.

 • farmerbn

  Prachtig als hij zo zijn geld kan verdienen maar kan hij dat? Als er in die krachtvoerbrokken veel stro of luzerne zit ben je toch geneigt om wat beter ruwvoer te telen en wat minder krachtvoer te kopen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.