Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

‘Geen gezeur, dan liever een paar euro meer betalen’

Melkveehouders Bennie en Frank Bussink investeerden flink in hun bedrijf. Doel is om rustig door te groeien naar de 100 melk- en kalfkoeien en een melkproductie van rond de 1 miljoen kilo.

Melkveehouders Bennie (68) en Frank (31) Bussink in Voorst (Gld.) bouwden een nieuwe 2x12-stands DeLaval zij-aan-zij-melkstal en breidden de bestaande ligboxenstal uit met 50 lig- en vreetplaatsen. Het nieuwe stalgedeelte werd volledig onderkelderd. Ze investeerden ruim een half miljoen euro. De ondernemers zijn te spreken over het resultaat, al kostte het proces de nodige tijd en energie. Ze geven aan te houden van praktisch en degelijk. “Geen gezeur, dan liever een paar euro meer betalen”, aldus Frank.

Het RJG van de koeien ligt op 9.200 kilo, 4,70% vet en 3,85% eiwit. - Foto: Theo Galama
Het RJG van de koeien ligt op 9.200 kilo, 4,70% vet en 3,85% eiwit. - Foto: Theo Galama

Waarom deze investering?

“De belangrijkste reden was de 2x5-visgraat-melkstal uit 1973. Die was echt op. Het melken van 65 koeien duurde voor de nieuwbouw een kleine 2 uur. Nu melken we 10 koeien meer en zijn we binnen anderhalf uur klaar.”

Wat betekende de invoering van fosfaatrechten voor jullie plannen?

“Een van de voorwaarden die de bank stelde, was dat we direct voor 10 koeien extra fosfaatrechten zouden kopen. Maar er waren meer eisen, zowel van de bank als de verpachter. Zo moeten we vanwege de pachtconstructie versneld aflossen en betalen we meer rente dan gemiddeld. Ook moesten we voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De verpachter wil dat we nieuwe landschapselementen aanbrengen, zoals een rij knotwilgen en een aantal eikenbomen.”

De graspercelen om de boerderij staan nu al vol met heggen en bomenrijen. Is het lastig om op deze plek te boeren?

“Onze familie boert hier al vanaf begin vorige eeuw. We zijn eraan gewend om rekening te houden met wensen van de verpachter ook al is dat niet altijd even leuk.”

Hoeveel hectare grond ligt er onder het bedrijf?

“In totaal beschikken we over 56 hectare grond, waarvan een kleine helft rond de boerderij. Dat is handig omdat we zomers dag en nacht weiden. We hebben 4 hectare in eigendom en 12 hectare grond in kortdurende pacht. De rest van de grond valt onder hoevepacht (12 jaar).”

Zijn jullie met deze pachtconstructie niet erg kwetsbaar?

“Zo voelen wij dat niet. Wel proberen we in betere tijden wat over te houden voor de mindere tijden.”

Wat is de doelstelling voor komende tijd?

“We willen rustig doorgroeien naar 100 melk- en kalfkoeien en een melkproductie van rond 1 miljoen kilo. Maar we hebben ook gedacht aan de lange termijn. De stal biedt plaats aan 120 koeien en de melkstal, die nu is ingericht voor 2x10, kan eenvoudig worden uitgebreid naar 2x12.”

Nog spijt van iets met betrekking tot de nieuwbouw?

“Eigenlijk bevalt het allemaal prima. We hebben er ook lang over nagedacht. Wat we eigenlijk alleen missen, is een onderaansluiting op de melktank die 40 meter van de melkstal staat. Bij de huidige bovenaansluiting kan er na het schoonmaken vlakbij de tank water in de leidingen blijven staan. Dat is niet praktisch. De leidingen nu laten aanpassen, zou ons € 2.500 kosten. Daarom wachten we tot we de huidige tank van 8.000 liter gaan vervangen.”

Laatste reacties

  • hooghoes

    Das een flinke investering geweest , om die laatste 10 koeien te houden.
    Je kunt beter een goedkoop deens bedrijf op de kop tikken .

  • gerben5

    En na 2 jaar blut weer naar huis

Of registreer je om te kunnen reageren.