Rundveehouderij

Achtergrond

Flinke hap uit notering nuchtere kalveren

Vleeskalverhouders zijn momenteel erg terughoudend in het opzetten van nuchtere kalveren. Dat zet de markt voor nuka’s behoorlijk onder druk.

Op de veemarkt in Purmerend ging er tot € 10 van de noteringen voor nuka’s af. Hoewel er zelfs minder dieren werden aangeboden dan op de markt van vorige week, konden de prijzen niet blijven staan. Voorafgaand aan de markt was al wel duidelijk dat het moeilijk werd om de noteringen overeind te houden.

Aanbod aan ruime kant

Een jaar terug gingen de prijzen voor nuka’s nog omhoog in deze periode. Grote integraties hebben op die kalveren echter behoorlijk moeten inleveren vanwege tegenvallende opbrengstprijzen in de zomer. Ze proberen dit nu te vermijden door minder op te zetten of zelfs leegstaan in te bouwen. Hierdoor is het aanbod aan nuka’s aan de ruime kant op dit moment.

Prijsdaling

Die mindere vraag leidde dinsdag in Purmerend tot een prijsdaling van € 10 voor zwartbonte stierkalveren van extra kwaliteit. Voor deze dieren werd € 55 tot € 80 per dier (excl. btw) betaald. Hoewel een prijsvergelijking met een jaar terug vanwege het btw-verschil mank gaat, liggen de prijzen beduidend lager dan in dezelfde periode een jaar terug.

Handelaren verwachten ook voor de komende weken nog weinig verbetering in de handel. Pas richting eind februari of begin maart kan een verbetering worden verwacht.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.