Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

AgroVision: veehouders zoeken feiten over voerefficiëntie

AgroVision organiseert eind februari 3 studiedagen voor melkveehouders die werken met een voermengwagen en daarbij hun gegevens verwerken met AgroVisions CowVision VoerwinstMonitor. “De veehouders hebben iets van ‘én nu, wat kan ik hier nog meer uit halen’. Wij willen juist de wensen van de veehouders peilen”, zegt product-manager Dairy Gerrit Braakman.

Met de VoerwinstMonitor hebben melkveehouders die werken met een voermengwagen altijd een adequate laadlijst, waarbij de door de voerbegeleider of voorlichter aangebrachte veranderingen real-time worden doorgezet. Ze kunnen, zelfs op dagbasis, de voerefficiëntie (VE) en de voerwinst bepalen. “Daar werken velen nu een jaar of 3 mee, en we krijgen vaak de vraag: ‘wat nu?’”, stelt Braakman. “De veehouders zien wat gebeurt met de VE, dus het verloop in benodigde aantal kilogrammen droge stof per kilo melk, maar hebben veelal het idee daar onvoldoende grip op de veranderingen daarin te hebben.”

Volgens Gerrit Braakman is koersen op een voerefficiëntie van 1,40 op grasrantsoenen niet reëel. Op een maisrantsoen is 1,60 wel haalbaar. - Foto: Ronald Hissink
Volgens Gerrit Braakman is koersen op een voerefficiëntie van 1,40 op grasrantsoenen niet reëel. Op een maisrantsoen is 1,60 wel haalbaar. - Foto: Ronald Hissink

Waar zit de fout dan?

“In het veld is VE nu wel een bekend begrip. Maar er zijn onvoldoende data verspreid om conclusies te kunnen trekken. Wij hebben nu ruim 3 jaar data van een 400 melkveehouders die ermee werken, en durven nu ervaringen te delen. Zo zijn er regionaal grote verschillen, zowel in VE als in voerkosten. Dat hangt deels samen met rantsoenen. In het zuiden en oosten, met grote aandelen mais in het rantsoen, kun je tot een VE van 1,60 komen, en dat ook vasthouden. Op de overwegend grasrantsoenen in het noorden en westen houdt het bij 1,30 wel op. Daar kom je niet snel boven. Dan kun je wel koersen op 1,40, maar dat is gewoonweg niet reëel.”

Is het niet hoog tijd voor benchmarks dan?

“Ja, en daar werken we ook serieus aan. We zullen tijdens de 3 studiedagen in Koekange (Dr.), Wjelsrijp (Fr.) en Tilburg (N.-Br.) de resultaten delen. We willen daar polsen waar de veehouders qua benchmarks behoefte aan hebben.”

Wij hebben al die gegevens van een grote groep bedrijven, zonde als die niet gedeeld worden

“Willen ze, op regio of rantsoenniveau continu of wekelijks de ontwikkeling zien? Willen ze op week-, maand- of kwartaalbasis ontwikkeling in de voerkosten kennen? Willen ze info over gehanteerde rantsoenen en kosten? Of willen ze een expertsysteem? Wij hebben al die gegevens van een grote groep bedrijven, zonde als die niet gedeeld worden. Of willen ze juist intern benchmarken, dus de voortgang in eigen bedrijf onder verschillende rantsoenen bepalen?”

Wat gaat dat de veehouder kosten?

“Niets extra’s. We hebben de gegevens en kunnen die via mail of een internettoepassing eenvoudig ontsluiten. We hopen hierdoor ons product aantrekkelijker te maken. Ons doel is van de 7.000 melkveehouders met voermengwagen of voerrobot een veel groter deel te maken. Dat is veel interessanter dan van de ruim 400 deelnemers elke maand € 10 meer te vragen.”

Wat is de opzet van de studiedagen?

“We beginnen met het bekend maken van de resultaten van de circa 400 bedrijven en welke lessen AgroVision daaruit trekt. Daarna presenteren we de resultaten van de melkveehouder waar de dag plaatsvindt. Vervolgens gaan de bezoekers met de veehouder over het bedrijf en bediscussiëren ze wat ze zien en wat ze gehoord hebben. Daarna geeft een extern deskundige, Teun Sleurink van DairyTuner, zijn visie. Aan de zijlijn proberen wij als AgroVision de wensen van de veehouders op te pikken.

Is er veel belangstelling voor?

“Ja, veel meer dan we vooraf dachten. We hebben via een mailing de interesse gepeild. Er kwamen in enkele dagen tijd al 45 aanmeldingen binnen, waarvan 15 melkveehouders aangaven: ‘ja, je kunt die bijeenkomst wel bij mij houden’. Vooral dat laatste was veel meer dan we durfden hopen. Het geeft aan dat we goed bezig zijn én dat veehouders zoeken naar feiten rond voerefficiëntie.”

Laatste reacties

  • erikvgrinsven

    waar kan ik mijn rekening voor de data naar toe sturen? die jullie gebruiken om meer klanten te winnen.

  • J.Vessies1

    Goede actie Teun Sleurink. Op het terrein van Grip op Voeropname is nog veel vooruitgang te maken.

  • het onderscheid tussen gras en maisrantsoenen is niet van belang...veel belangrijker zijn de kg ds ruwvoer/koe en de daarbij resulterende VE icm voerkosten...als ruwvoer helft kost van krachtvoer kun je beter wat lagere VE hebben en zo meer verdienen....ook aandeel vaarzen en lactatiestadium, ras zijn van invloed...

Of registreer je om te kunnen reageren.