Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Afroming maakt solidariteit lastig bij fosfaatrechten

De afroming van 10% bij het leasen van fosfaatrechten is fnuikend voor constructies om als melkveehouders elkaar tijdelijk uit de brand te helpen.

Dat concludeert Arie van den Berg, biologisch melkveehouder en bestuurslid bij Biohuis.

Biohuis en Natuurweide riepen biologische melkveehouders met ruimte in hun fosfaatrechten op om tegen schappelijke voorwaarden rechten beschikbaar te stellen aan knelgevallen. Bij Biohuis zijn 17 bio-knelgevallen bekend. Op de oproep reageerden 7 biologische melkveebedrijven die bereid waren 2.000 kilo fosfaatrechten tegen gunstige voorwaarden te verleasen.

Uiteindelijk heeft de oproep geholpen om een paar bedrijven met elkaar in contact te brengen. In 1 geval heeft dit geholpen voor een oplossing op de lange termijn.

Nog veel onduidelijkheid

Dat het nauwelijks tot overeenkomsten gekomen is, heeft volgens Van den Berg vooral te maken met de afroming van 10%. Die bleek voor de meeste melkveehouders een brug te ver. “Bij het verleasen van een paar honderd kilo fosfaatrechten gaat het bij de huidige prijzen al snel over duizenden euro’s”, zo legt Van den Berg uit. Ook het feit dat veel knelgevallen nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn en wachten op een beschikking van RVO.nl, maakt het volgens Van den Berg erg lastig voor bedrijven om te acteren.

Positieve reacties

Desalniettemin ontving Van den Berg veel positieve reacties op het initiatief tot meer solidariteit. Hij probeerde op deze manier gehoor te geven aan de oproep van minister Carola Schouten tot meer onderlinge solidariteit. Zij deed die oproep tijdens het Boerderij-debat eind vorig jaar in Driebergen.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Zou afroming de reden zijn voor ontbreken aan solidariteit? Of zijn bioboeren gewoon zakelijk? Hebben ze wellicht geen zin op te draaien voor gevolgen van grote groeiplannen van de collega's? Dat afroming leasen duurder maakt is een feit.

 • Kletskoe

  Zou afroming de reden zijn voor ontbreken aan solidariteit? Of zijn bioboeren gewoon zakelijk? Hebben ze wellicht geen zin op te draaien voor gevolgen van grote groeiplannen van de collega's? Dat afroming leasen duurder maakt is een feit.

 • Bennie Stevelink

  Niet gegroeide boeren hebben al genoeg solidariteit getoond door 8,3% van de koeien in te leveren waar ze in het verleden ook al melkquotum voor hebben gekocht.
  Een nieuw gebaar van solidariteit moet komen van groeiboeren die de stal op tijd vol hadden. Daar zitten ook verschillende biologische boeren bij.

  Daarnaast mogen wij ook de vraag stellen hoe solidair de knelgevallen en groeiboeren zijn geweest met de niet-gegroeide boeren? We hadden immers de collectieve plicht om onder het fosfaatplafond te blijven. Zij hebben geen enkele solidariteit getoond maar zo snel mogelijk een zo groot mogelijke stal gebouwd, wetende dat hier geen ruimte voor was, in de verwachting dat ze wel rechten van anderen toegewezen zouden krijgen.

 • j.verstraten1

  Een extra argument om afroming bij lease uit de wet te halen.

 • 344412

  Juist, vond het ook vals om naar solidariteit te wijzen als belemmering om knelgevallen tegemoet te komen. 8,3% korting is erg veel. Er is een historische fout gemaakt om grondgebonden boeren te ontzien. Hierdoor werd de korting voor de rest dubbel zo hoog en is er verdeeldheid gezaaid.

 • Bennie, je bedoeld waarschijnlijk de niet-krimp boeren. Ik bedoel dat je al 2 % per jaar moet groeien om de inflatie bij te benen. Ik geloof dat het gezegde “stilstand is achteruitgang“ daar vandaan komt.

 • Attie

  Het zou mooi zijn als je 10% vrij kunt verleasen, niet alles anders krijg je weer divanmelkers.

 • Jos Verstraeten: we willen geen nieuwe divanmelkers en 344412 heeft gelijk de korting is ongenadig hoog geweest voor de niet of net niet grondgebonden boeren!

 • ENDE902

  Solidariteit.
  Ik vind het vreemd dat een politicus nog durft op te roepen tot solidariteit. Na het niet adequaat reageren op het afschaffen van het melkquotum ging men vervolgens bij het terugbrengen van de hoeveelheid geproduceerde fosfaat tot het fosfaatplafond tweedeling zaaien door de vrijstelling van de korting bij grondgebonden en biologische bedrijven.
  Dames en heren in de politiek: Neem uw verantwoording voor hetgeen u heeft gecreëerd en stop met het doorduwen van uw eigen stokpaardjes.

 • koestal

  Belachelijk dat ze over solidariteit praten,degenen die veel fosfaatrechten hebben gekregen,oa . bestuurders willen graag rust in de tent

 • hansvanbergen

  Ik heb nooit begrepen wat er mis is met de zogenaamde divanmelkers. Hoe meer mensen de melkschort aan de wilgen hangen hoe lager de p prijs en de pacht prijzen. We leven is een vrij land en als mensen 10% 20% 50% 70% of 100% willen verleasen jarenlang moet zij helemaal zelf weten. DAAR HEBBEN ANDEREN HELEMAAL NIETS MEE TE MAKEN

 • Alco

  Dat heb je dan nooit begrepen Hans.
  Er wordt steeds gezegd dat het beleid gericht moet zijn op de blijvende boer.

 • Attie

  Beste Hans, er moet inderdaad zoveel mogelijk p op de markt komen, zijn ze goedkoop en kan het afschrijven beginnen. Bij volledig lease komt er veel minder koop en komen we aan het p infuus!

 • hansvanbergen

  Precies inderdaad jullie snappen het niet. Bij veel lease zakt de verkoopprijs meteen mee. En dan nog daarbij het beleid moet nergens op gericht zijn als op vrijheid van ondernemen. Verhuur van roerende en onroerende zaken bestaat al vele duizenden jaren en het is aan niemand om daar iets van te vinden of om er beperkingen op te leggen

 • Attie

  Pas op Hans met zo'n 'klein boerke' in de armen, dat je niet aan het p infuus komt😀😀

 • bb40

  Dat onder " gunstige voorwaarden " de fosfaat verleasen is aan mij niet besteed, hier gewoon het maximale dokken .
  We zijn niet van de filantropie .

 • MarkvIngen

  zolang lease 10 % afgeroomd word zullen er niet veel divanmelkers komen.
  met een paar jaar ben je alles kwijt

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.