Rundveehouderij

Achtergrond

‘Wij boeren moeten meer met elkaar optrekken’

Anita Heijdra is de nieuwe blogger voor Boerderij. Ze vindt een gezamenlijk geluid vanuit de sector belangrijk, daarom hebben haar columns in Boerderij Vandaag de titel ‘Samen sterker’.

Vleesveehouder Anita Heijdra houdt samen met haar man 250 vleeskoeien en dubbeldoelkoeien in IJsselstein (Utrecht). De dubbeldoelkoeien, voormalig melkkoeien van diverse rassen, komen van melkveebedrijven in heel Nederland en worden na 120 dagen afmesten exclusief afgezet naar slagers en horeca.

De dubbeldoelkoe laat volgens Heijdra de kracht van de Nederlandse agrarische sector zien. “Door een mooie samenwerking van 2 sectoren kunnen we een groot deel van de vleesimport vervangen”, zegt Heijdra. Ze vindt openheid en een gezamenlijk geluid uitdragen naar de consument belangrijke onderwerpen. “We zijn in de agrarische sector allemaal collega’s. Het heeft geen zin om tegenover elkaar te staan.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Anita Heijdra: "Ik zie dat binnen de agrarische sector boeren nog zo vaak tegenover elkaar staan, maar we zijn allemaal collega's." - Foto: Fotopersburo Dijkstra
Anita Heijdra: "Ik zie dat binnen de agrarische sector boeren nog zo vaak tegenover elkaar staan, maar we zijn allemaal collega's." - Foto: Fotopersburo Dijkstra

Wat heeft je gedreven om te gaan bloggen?

“Ik vind transparantie en openheid over de agrarische sector belangrijk. Hierin moeten we als sector samen sterk staan. Blogs zijn een mooie manier om dit over te brengen aan boeren en hen daarover te inspireren. Daarnaast zijn de blogs openbaar op de website van Boerderij te lezen, waardoor het ook een mooie manier is om aan burgers te laten zien wat mij, of de sector, bezighoudt.”

We zijn in de agrarische sector allemaal collega’s. Het heeft geen zin om tegenover elkaar te staan

De titel van je columns in Boerderij Vandaag is ‘Samen sterker’. Waarom heb je voor deze titel gekozen?

“Ik zie dat binnen de agrarische sector boeren nog zo vaak tegenover elkaar staan. Ze vallen elkaar af, vinden dat de ene boer of deelsector het beter doet dan de andere. We zijn veel te veel met elkaar bezig, terwijl we ons juist op onze klanten zouden moeten richten. We zijn allemaal collega’s en moeten volgens mij meer samen optrekken. We doen het als Nederlandse boeren heel goed en dat moeten we samen uitdragen.”

We doen het als Nederlandse boeren heel goed en dat moeten we samen uitdragen

Wat geeft je inspiratie voor het schrijven van je blogs?

“Ik vind het een mooie insteek om te laten zien wat de invloed op het gezinsleven is van onderwerpen die in de sector spelen. Ik denk dat het niet voor niets is dat er nu weer een vrouw voor de blog is gevraagd. Vrouwen hebben een andere kijk op onderwerpen, zien alles in een breder perspectief. Ik heb al een hele lijst met onderwerpen waarover ik wil schrijven. Sommige liggen gevoelig, dus ik moet nog even kijken hoe ik dat aanpak. Voorlopig heb ik in ieder geval genoeg inspiratie.”

Ik kijk bijna niet meer op Twitter omdat er zo veel vervelende dingen worden gezegd

Is er ook iets waar je tegenop ziet?

“Op social media gaan reacties heel snel. Aan de ene kant is dat positief, maar aan de andere kant kan dat ook vervelend uitpakken. Voor de bekendheid van ons bedrijf heeft social media een grote positieve rol gespeeld, vooral toen ik gastboerin was op het account van Boerburgertweet. Daar tegenover staat ook dat er veel rottigheid voorbij komt. Ik kijk bijna niet meer op Twitter omdat er zo veel vervelende dingen worden gezegd. Ik snap niet waarom iedereen zo tegen elkaar bezig is.”

Met mijn blogs wil ik mensen een beetje wakker schudden en aan het denken zetten

Wat wil je dat je blogs teweeg brengen?

“Ik hoop dat mensen ze met plezier lezen, maar ook dat ik ze een beetje wakker kan schudden en aan het denken kan zetten. Ik schrijf de blogs vanuit mijn eigen inzicht en wil niemand kwetsen. De nadruk wil ik vooral leggen op de Nederlandse agrarische sector, dat we daar heel trots op kunnen zijn. Als wij als Nederlandse boeren met trots laten zien wat we doen en wat de voordelen van Nederlands voedsel zijn, zal de consument eerder en bewust onze producten willen kopen, daar ben ik van overtuigd.”

Lees de eerste blog van Anita Heijdra: ‘Dag van de Boerin: boerinnen maken het verschil’

Of registreer je om te kunnen reageren.