Foto's: Jan Willem Schouten RundveeAchtergrond

Vlaanderen: 43 runderen dood door zwerfafval

Werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger omdat boeren alleen vrijwillig melding hoeven te doen.

In Vlaanderen zijn in 3 maanden tijd 43 runderen bezweken aan inwendige bloedingen veroorzaakt door zwerfafval (scherp-in). Dat blijkt uit meldingen die zijn binngenkomen bij de Vlaamse overheid, aldus Belgische media.

Het landbouwministerie stelde in samenwerking met afvalbedrijf OVAM eerder dit jaar een meldpunt in om beter zicht te krijgen op de problematiek.

Zwerfafval in het voer. Het is een groeiend probleem in de veehouderij.

Zwerfafval in het voer. Het is een groeiend probleem in de veehouderij.

Koeien krijgen via het kuilvoer zwerfafval binnen met alle gevolgen van dien. In totaal is 59 keer melding gemaakt van scherp-in. In 16 van de gevallen was het mogelijk het dier te redden.

Uit onderzoek door een masterstudent economie van Wageningen University & Research bleek eerder dat in Vlaanderen naar schatting jaarlijks meer dan 2.000 runderen doodgaan door zwerfafval. In Nederland gaat het jaarlijks om 4.000 dieren. Dit zijn schattingen op basis van een online-enquête uitgevoerd bij 395 melkveehouders in Nederland en Vlaanderen.

Het Vlaamse landbouwministerie gaat ervan uit dat het werkelijk aantal dode dieren hoger ligt dan tot nu toe gemeld. Dit omdat veehouders meldingen op vrijwillige basis doorgeven en er geen vergoeding tegenover staat.

Boerderij besteedde recent nog aandacht aan het groeiende probleem van zwerfval voor veehouders.

Beheer
WP Admin