Rundveehouderij

Achtergrond 25 reacties

Prijs fosfaatrecht hangt rond € 270

Het prijsniveau voor fosfaatrechten is in de voorbije weken flink gestegen. Ook nu gaat de prijs weer iets omhoog.

Momenteel ligt de prijs voor fosfaatrechten op € 268 tot € 273 per netto kilo fosfaat. In een maand tijd heeft de prijs een behoorlijke stap gezet, want begin augustus lag de bovenkant van de Boerderij-notering nog op € 223 per netto kilo. Een prijsstijging van bijna 25%.

Reden voor de sterke prijsstijging is het krappe aanbod aan fosfaatrechten. Melkveehouders die nog wat rechten overhouden dit jaar, wachten op duidelijkheid over de afroming van fosfaatrechten bij het verleasen. Eind augustus vroeg LTO Nederland al om duidelijkheid van minister Carola Schouten.

Lees verder onder de grafiek.

Geen grote partijen verkocht

Het huidige prijsniveau zorgt er voor dat er geen grote partijen fosfaatrechten worden verhandeld. Handelaren en bemiddelaars laten weten dat de meeste transacties die plaatsvinden 100 tot 200 kilo fosfaat behelzen. Dat zijn rechten voor ongeveer 4 melkkoeien.

Stabiele prijs

De verwachting is dat de prijs voorlopig rond de € 270 per netto kilo blijft hangen. Mocht er meer duidelijkheid komen over de afroming bij het verleasen, kan de markt duidelijk in beweging komen.

Prognose: weinig prijsbeweging.

Lees ook: Procedures en bezwaren verstikken de boer en LNV

Laatste reacties

 • Vhouder

  toen ik zij dat ze 10000 per koe gingen kosten zeiden er hier velen dat ik gek was klopt was veel te laag geschat

 • Tuig

  Wordt zat verdiend met melken.

 • Zuperboer

  En geloof jij dat Tuig?

 • Tuig

  De rechten zullen niet van het verlies gekocht worden denk ik.

 • info519

  Wordt meer verdiend met stoppen....

 • deB.


  Koop voor dat geld een mooie auto voor je vrouw, ipv die domme rechten!
  Wordt ook niets mee verdiend duszz

 • Alco

  Er zijn nog wel enige boeren die door stadsuitbreidingen en natuurgebieden nog een vorstelijk bedragje hebben liggen en geld op rente is toch niets waard.

 • jhp

  @Alco
  Een vorstelijk bedragje door natuurgebiedsuitbreiding, wie wat waar?

 • mensonides1

  melkveehouders droogte schade? hoe moet je dat aan de gewone burgers uitleggen dat er melkveehouders zijn die 12000 euro betalen om alleen een koe te melken

 • landboer

  onbegrijpelijk!

 • info36

  Als er voer aangekocht moet worden is de wereld te klein en hiervoor is niets te dol en wordt heel makkelijk de portemonnee getrokken.

 • gjh

  simpel de makelaartjes houden het kunstmatig hoog door de rechten vast te houden.

 • koestal

  mij veul te duur,de grote bedrijven hier in de buurt,laten de koeien 3 keer per dag melken door ingehuurde melkers,wat een leven.

 • gradje1966@

  Ik denk dat de ex leden van Friesland Campina dit doen want die krijgen een flinke zak geld mee. En anders kunnen dit maar enkele boeren kopen voor deze prijs.
  En de handelaren dat zijn grote opruiers die over andermans rug rijk willen worden

 • melkveehouder .

  Niet miauwen, dit is de prijs voor behoud van derogatie. Volgens LTO en het NAJK was dit de wens van de meerderheid van haar achterban.

 • Mfb

  Er zijn schijnbaar boeren die graag voorheen ander werken......

 • Attie

  De 'stip' om er aan te verdienen schuift steeds verder op....

 • Bennie Stevelink

  De eisen mbt grondgebondenheid zijn veel te slap om de prijs laag te houden. Daardoor krijgen we met fosfaatrechten hetzelfde probleem als met het melkquotum, wat eveneens door het ontbreken van grondgebondenheid onbetaalbaar duur werd.
  Als men al in de jaren tachtig de regel had ingevoerd dat je alleen melkquotum mocht kopen tot bv 18.000 liter per ha, had het quotum waarschijnlijk maar een derde tot een kwart gekost van wat het de afgelopen dertig jaar gekost heeft. Je had voor het geld wat het quotum minder gekost had de helft van de benodigde grond er al bij kunnen kopen.
  Ook was overintensivering van de regio, met een steeds hogere kostprijs tot gevolg voorkomen.

 • Vhouder

  beste bennie dan was de grond toch nog duurder geworden

 • Alco

  Boeren. We willen allemaal in vrijheid onze bedrijfsvoering doen, maar als iets duur wordt moet er opgetreden worden en wetjes komen?
  Het zijn de wetten der natuur en daar wil/kun je mee leven of anders.
  Zoek een vaste baan.

 • melkveehouder .

  @ Vhouder. Die prijsstijging was dan relatief gezien veel minder. Daarbovenop verliest het fosfaatrecht op termijn volledig zijn waarde. Niet voor niets staat in de Wet opgenomen dat het fosfaatstelsel gaat verdwijnen als de mestmarkt in evenwicht is.

  Met haar visie geeft Schouten nu reeds aan dat de landbouw op termijn geen gebruik meer maakt van kunstmest. Dit betekent gewoonweg dat er ruimte komt voor kunstmestvervangers. Goed voor de afzetruimte en het verdienmodel: mest gaat geld opleveren!

  Degenen die nu tegen forse bedragen kopen betalen een wel heel warme sanering van de stoppers. Als dit binnen enkele jaren is terug verdiend is dat niet zo erg. Geduld kon wel eens een schone zaak zijn!

 • farmerbn

  Een gemiddelde melkveehouder heeft dus een fosfaatquotumwaarde van 1.5 miljoen euro. Kun je in Frankrijk een mooie boerderij voor kopen.

 • Tuig

  Zal toch wel wat mis zijn in Frankrijk, anders zat je niet de hele dag op de boerderij site volgens mij. Maar je kunt er met weinig geld nog wel wat beginnen. Zal bij verkoop ook weinig weer opbrengen.

 • putten

  @melkveehouder, de varkens en kippenrechten zouden ook verdwijnen als de mestverwerking op orde was; het tegendeel is het geval. koeien rechten verdwijnen ook niet meer. is de enige manier om iedereen in de tang te houden.

 • melkveehouder .

  @Putten. Het gaat ook niet langer meer over mestverwerking maar mestverwaarding. Dáár zit het verschil. In de nabije toekomst is kunstmest uit den boze en zal vervangen (moeten)worden door kunstmestvervangers c.q. deelstromen uit organische mest.

  Overigens een logisch gevolg van het dichtdraaien van de gaskraan. Kunstmest produceren kost gigantische hoeveelheden gas en stoot enorme hoeveelheden CO2 uit. Dit kan niet langer. Schouten sorteert daarom nu reeds voor en de klimaatdoelstellingen zorgen er voor dat er (eindelijk) een omslag komt in denken.

  Mestproductie zal in de nabije toekomst zelfs noodzakelijk worden voor plantaardige productie, doch wel gereguleerd door de Nb-vergunning c.q. Nb-wetgeving.
  En dan heb je een robuust systeem.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.