Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Fransen laten Chinese markt babymelk niet schieten

De twee grootste Franse zuivelbedrijven Lactalis en Sodiaal hebben problemen op de Chinese markt, maar doen er alles aan die zo veel mogelijk te omzeilen.

Lactalis, het grootste zuivelbedrijf van Europa, heeft de divisie kindervoeding van het Zuid-Afrikaanse farmaceutische concern Aspen Pharmacare overgenomen. Lactalis denkt daarmee toch weer babymelkpoeder af te kunnen zetten op de lucratieve Chinese markt waar het nog altijd problemen ondervindt door het salmonellaschandaal van eerder dit jaar. Tegelijk heeft branchegenoot Sodiaal, de grootste Franse zuivelcoöperatie, het Chinese CIT gefêteerd om de problemen met een ander Chinees zuivelbedrijf, Synutra, achter zich te laten.

Melkpoeder geproduceerd door Synutra in een supermarkt in Beijing. - Foto: AFP
Melkpoeder geproduceerd door Synutra in een supermarkt in Beijing. - Foto: AFP

Frankrijk exporteerde vorig jaar 47.000 ton babymelk en -melkpoeder naar China, dat is ruim drie keer zo veel als in 2016. Die uitvoer bracht de zuivelbedrijven samen € 293 miljoen in het laatje. In de eerste 5 maanden van dit jaar ging er al weer 38.000 ton richting de Chinese markt, een verdubbeling vergeleken met 2017 en voldoende voor € 124 miljoen aan opbrengsten. Maar de feestvreugde is de laatste tijd danig getemperd door twee gebeurtenissen. In de eerste plaats werd Lactalis, ook het bedrijf achter Président, begin dit jaar geconfronteerd met een van de grootste schandalen uit zijn lange geschiedenis. Babymelk uit een fabriek in Craon bleek besmet met salmonella waardoor 36 kinderen in Frankrijk zelf ziek werden. Lactalis moest uit alle delen van de wereld miljoenen pakken melkpoeder terugroepen, ook uit China.

Fransen stuiten op diverse obstakels

De besmetting was voor China aanleiding een invoerverbod op babymelkpoeder van Lactalis af te kondigen. Hoewel dat inmiddels van de baan is, stellen de Chinese autoriteiten nog altijd extra eisen aan de Franse fabrieken waar dat vandaan komt en aan de controles op het eindproduct. Lactalis, dat een jaaromzet draait van € 18,4 miljard, denkt die problemen nu te omzeilen door de overname voor € 740 miljoen van de divisie Nutrition van Aspen Pharmacare. Dat Zuid-Afrikaanse bedrijf maakt babymelkpoeder onder de merken Alula en Infacare in fabrieken in Zuid-Afrika, Mexico en Nieuw-Zeeland waar van salmonella geen sprake is of is geweest. Bovendien voegt Lactalis ook activiteiten van Aspen in Zuid-Amerika en Australië aan het toch al wereldwijde netwerk toe.

Sodiaal op overnamepad

Bij Sodiaal ligt het verhaal anders. Die coöperatie met 12.000 leden is getroffen door problemen bij het Chinese zuivelbedrijf Synutra dat opeens niet of nauwelijks meer geïnteresseerd lijkt in de miljoenen pakjes babymelk dat het van de Fransen wilde afnemen. Sodiaal onderhandelt nu met Synutra over overname van de betrokken fabriek in Carhaix om in ieder geval de productie voor andere klanten op gang te houden.

Een van die Chinese afnemers, Century International Trading CIT dat in China het merk Nactalia verkoopt, werd vorige week met veel egards ontvangen in Parijs en bij een fabriek voor babymelkpoeder in Montauban. Nactalia verkoopt op dit moment niet meer dan 7.000 ton per jaar, maar Sodiaal heeft afgesproken dat volgend jaar al te verdubbelen. Tenminste, als deze deal met een Chinese grootafnemer wel goed loopt.

Eén reactie

  • koestal

    Hoe zit het met Friesland-Campina met de export van babymelk in China ?

Of registreer je om te kunnen reageren.