Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelmarkt laat droogtesores achter zich

Diverse noteringen op de zuivelmarkt staan deze week licht onder druk.

Volgens handelaren is het sterkste effect waar te nemen aan de eiwitkant, met flink lagere prijzen voor mageremelkconcentraat en magere melk. Echter, ook bij vet is er lichte druk te bespeuren. De roomnotering blijft hoog met prijzen van rond de € 6,90 per kilo, maar het is een teken aan de wand dat ook boterfabrikanten weer room terug op de markt zetten.

Droogte geen groot effect op melkaanvoer

Het lijkt nog geen massaal en structureel verschijnsel, maar duidelijk is dat de zuivelmarkt de droogtesores voorlopig weer even achter zich heeft gelaten. In onze contreien heeft het langdurig warme en droge weer geen groot effect op de melkaanvoer. Het is meer afwachten hoe markten elders zich ontwikkelen. Mogelijk dat daar extra vraag vandaan komt. Dit is althans het gevoel in de markt.

Tekst gaat verder onder grafiek

Voor de melkpoedermarkt lijkt het ondertussen iets van een opluchting dat er weer een aardige partij (31.500 ton) mageremelkpoeder uit interventie is verkocht voor prijzen vanaf € 1.230 per ton. Er waren biedingen voor 60.000 ton. Genoemd bedrag is geen wereldprijs, maar lijkt de prijsvorming op de markt voor vers (magere)melkpoeder niet te gaan verstoren. Daar schommelt de notering rond de € 1.620 per ton.

Kaasmarkt stabiel

De kaasmarkt lijkt stabiel, met verkoopprijzen van € 3,20 tot € 3,30 per kilo voor foliekaas. Veel hogere prijzen, zoals fabrikanten graag willen, lijken er echter nog niet in te zitten. Kopers zijn vooralsnog redelijk terughoudend.

Prognose: Lichte prijsdruk op grotendeels stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.