Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Franse zuivel verslikt zich in melk voor China

Het Chinese zuivelconcern Synutra is nog maar kort geleden als reddende engel binnengehaald door de Franse zuivelindustrie. Maar al snel blijkt dat het hele verhaal van Synutra mogelijk een luchtballon is geweest, met miljoenen schade voor zuivelcoöperaties.

De 2 jaar geleden met veel tromgeroffel geopende grote melkpoederfabriek van de Chinese zuivelgigant Synutra in Carhaix, Bretagne, lijkt in snel tempo op de klippen te lopen. Eerder deze week hebben deurwaarders er conservatoir beslag gelegd namens een groep melkveehouders die hun geld niet krijgen.

Sodiaal neemt fabriek Synutra deels over

Sodiaal heeft inmiddels bevestigd dat het het grootste deel van de fabriek in Carhaix wil overnemen. Sodiaal hoopt daarmee haar positie op de markt voor babymelk in snel tempo te versterken, aldus een korte verklaring.

Sodiaal reageert daarmee na lang dralen op vele berichten dat Synutra in problemen is geraakt en van de fabriek af zou willen. De grootste zuivelcoöperatie van Frankrijk wil de productie in Carhaix weer op het oorspronkelijk afgesproken peil brengen. Dat zou betekenen dat rond de 700 veehouders er hun melk kwijt kunnen, terwijl dat nu nog niet de helft is.

Miljoenen aan overheidssteun

De Franse boerenbonden willen echter nog altijd meer duidelijkheid over de gevolgen voor de boeren. De militante Confédération Paysanne wil bovendien weten wat er gebeurt met de vele miljoenen overheidssteun die de Chinezen hebben ontvangen om de fabriek in Frankrijk te bouwen.

Grootste fabriek voor melkpoeder in Europa

Synutra opende in september 2016 in Carhaix in Bretagne wat toen genoemd werd de grootste fabriek voor melkpoeder in Europa, een project dat in de regio met veel gejuich werd ontvangen omdat het de zo gewenste arbeidsplaatsen meebracht. De glanzende fabriek met een droogtoren van 50 meter hoog had € 170 miljoen gekost, bijna 2 keer zo veel als oorspronkelijk gedacht.

De Chinese zuivelgigant zette de fabriek op samen met Sodiaal, de grootste coöperatie van melkveehouders in Frankrijk en met ruim 20.000 leden en 4,7 miljard liter per jaar ook één van de 5 grootste zuivelaars van Europa. Sodiaal sprak van een contract voor 288 miljoen liter melk per jaar, waarvoor de rond 750 melkveehouders dan de gemiddelde Franse prijs met een bonus van 1 cent per liter zouden ontvangen.

Tekst gaat verder onder foto

Melk wordt afgeleverd bij de Synutra-fabriek in Carhaix-Plouguer op 28 september 2016, de dag van de ingebruikname van de fabriek. - Foto: ANP
Melk wordt afgeleverd bij de Synutra-fabriek in Carhaix-Plouguer op 28 september 2016, de dag van de ingebruikname van de fabriek. - Foto: ANP

Slechte arbeidsomstandigheden

Al snel na de opening kwamen berichten naar buiten over slechte arbeidsomstandigheden maar ook problemen met de hygiëne, reden waarom inmiddels 100 van de oorspronkelijke 300 werknemers al weer zijn vertrokken. Onder hen is ook Patrick Bischofberger, die dit voorjaar plotseling als directeur opstapte en werd vervangen door een ‘overgangsmanager’. In de tussentijd leidden technische en kwaliteitsproblemen er ook toe dat de productie werd gehalveerd, waardoor nu nog maar 350 boeren melk kunnen leveren.

€ 30 miljoen aan rekeningen

Twee weken geleden kwam opeens naar buiten dat Sodiaal in onderhandeling was met Synutra over de overname van het grootste deel van de hele fabriek. Volgens regionale media werd de coöperatie daartoe min of meer gedwongen omdat er inmiddels voor € 30 miljoen aan rekeningen uit zou staan. Een aantal boeren wilde niet langer wachten op hun geld en heeft deurwaarders naar Carhaix gestuurd om er conservatoir beslag te leggen op de bezittingen.

Later sloot Synutra nog een contract met Sodiaal voor de levering van 450 miljoen pakjes van 20cl babymelk. Die melk wordt geproduceerd in een fabriek van Sodiaals merkmelk Candia in Talaudiere, in de buurt van Saint-Etienne. Maar Synutra had aan die hoeveelheden niet genoeg. Nog maar een goed jaar geleden opende coöperatie Maǐtre laitiers de Contentin (MLC) in Méautis in Normandië een nieuwe fabriek voor melkpoeder. De middelgrote coöp heeft € 114 miljoen in het project geïnvesteerd op basis van een contract met Synutra voor het 11 jaar lang leveren van 690 miljoen pakjes van 20cl babymelk per jaar voor de Chinese markt.

Levering stopgezet

Maitre laitiers de Contentin heeft die levering echter per 1 augustus plotseling stopgezet, officieel omdat de Chinese klant iets wil veranderen aan de samenstelling van de melk, maar vermoedelijk meer omdat Synutra ook deze leverancier niet meer betaalt. MLC gelooft kennelijk niet in een snelle oplossing, want de ruim 100 werknemers in Méautis zijn voorlopig overgeplaatst.

Vorige week zijn de zorgen in de Franse melkwereld nog aanzienlijk toegenomen toen bleek dat Synutra niet meer bereikbaar was en ook de website uit de lucht is verdwenen. Franse media melden dat het bedrijf in grote problemen verkeert omdat het de markt veel te hoog heeft ingeschat.

Eigenaar Synutra verkocht aandelen

De vreemd genoeg in het Amerikaanse Rockville gevestigde internationale divisie heeft tot nu toe ook geen cijfers over 2017 naar buiten gebracht. Volgens Le Monde heeft oprichter/eigenaar Liang Zhang zijn aandelen verkocht aan een financiële constructie van zijn echtgenote die geregistreerd is op de Britse Maagdeneilanden, één van de bekendste fiscale paradijzen ter wereld.

Laatste reacties

  • koestal

    Allemaal onduidelijkheden en gesjoemel,als de boer z,n geld maar krijgt,dat betwijfel ik dus.

  • halbe

    Sodiaal treedt weer op als stofzuiger om alle slechtdraaiende ondernemingen op te zuigen. Vijf jaar geleden moest ze het failliete Entremont redden en vestigde zich zo in Bretagne. Vorig jaar werden een paar kleine coöperaties in het zuid-westen ongeveegd die het niet konden trekken. Nu weer een splinternieuwe poederfabriek zonder afzet. Het gevolg is dat de balans van Sodiaal er nog steeds belabberd voor staat: vorig jaar werd 18 miljoen winst gemaakt op een omzet van 5 miljard. Een betere melkprijs voor de leden zit er voorlopig nog niet in.

Of registreer je om te kunnen reageren.