Rundveehouderij

Achtergrond

Apoll P lijstaanvoerder roodbont

Hoornloze stieren zijn genetisch heel snel naar een hoger niveau gefokt. Bij roodbont is inmiddels volop keuze uit hoornloos.

De laatste 10 jaar is door verschillende organisaties en fokkers hard gewerkt om het genetisch niveau van hoornloze stieren naar een hoger plan te tillen en voor meer bloedspreiding te zorgen. In bijna alle hoornloze Holstein-stieren zit bloed van de roodbonte stier Lawn Boy. Geen slechte stier, maar wel een met beperkingen. Met name de lage gehalten en het matige beenwerk stonden een breed gebruik in de weg.

‘Nog niet eerder voerde een hoornloze stier de roodbonte lijst aan’

Al deze inspanningen hebben geleid tot een unicum. Nog niet eerder werd de roodbonte lijst aangevoerd door een hoornloze stier. Apoll P pakt die positie, net als in Duitsland, bij zijn debuut met dochterinformatie.

Schreur Massia 70 is een fraaie dochter van Schreur Apoll P en wordt gemolken door de familie Reurslag in Laren (Gld) waar de stier is geboren - Foto: Elly Geverink.
Schreur Massia 70 is een fraaie dochter van Schreur Apoll P en wordt gemolken door de familie Reurslag in Laren (Gld) waar de stier is geboren - Foto: Elly Geverink.

Maar ook Fun P, Painter P en Messiah P laten zich in de bovenste regionen zien. Opvallend is dat hoornloze stieren ontbreken in de top van de zwartbonte lijst. Op plek 180 staat de eerste P-stier.

Veel nieuwe stieren bij Fleckvieh

Nu de publicatie van de fokwaarden is overgegaan van GES naar coöperatie CRV, verschijnen in één keer veel nieuwe stieren bij diverse rassen. Stiereigenaren die niet betaalden aan het GES, kregen geen publicatie van de fokwaarden.

Coöperatie CRV betaalt nu de gehele fokwaardeschatting, waardoor alle stieren met fokwaardes in de lijsten komen. Dus staan nu ook oudere stieren als nieuw in de lijst; Fleckvieh heeft ruim een kwart nieuwe stieren.

‘Vanstein neemt bij Fleckvieh de koppositie over van Zauber’

Wikinger is daar de hoogste nieuwkomer met 289 NVI en scoort de hoogste Inet uit deze lijst (€ 482). De nog jonge fokstier is volgens Xsires gesneuveld en is niet meer beschikbaar. Walot, eveneens afkomstig van Xsires, volgt op kleine afstand en is een echte melkstier. Deze Walbrand-zoon scoort 104 voor uiergezondheid, vruchtbaarheid en totaal exterieur. Vanstein neemt bij Fleckvieh de koppositie over van Zauber.

‘De top van de Brown Swiss-lijst verandert nauwelijks’

Ook bij Brown Swiss enkele nieuwkomers. Highway debuteert op plek 5 met 206 NVI en is een echte melkstier. Dundee (169 NVI) is een echte gehaltenstier. KI Kampen ziet Brown Vigor in de tweede draai 26 NVI stijgen naar 194. De top van de Brown Swiss-lijst verandert nauwelijks. Prossli blijft deze draai lijstaanvoerder met een NVI van 238 op melkdoel rood-basis. Zijn totaal exterieur is 105 met maar liefst 120 voor benen.

Lijstaanvoerder Prossli scoort 238 NVI en zijn beenscore steeg naar 120. Dit zijn 2 dochters bij Zents in Vorden (Gld) - Foto: Elly Geverink.
Lijstaanvoerder Prossli scoort 238 NVI en zijn beenscore steeg naar 120. Dit zijn 2 dochters bij Zents in Vorden (Gld) - Foto: Elly Geverink.

Toch nog werk

De NVI-scores van diverse roodbonte hoornloze stieren zijn dan op niveau, uitdagingen wat betreft benen en vooral eiwit blijven overeind. De hoogste hoornloze stieren in de Nederlandse lijst scoren alle rond de min 0,25% eiwit in de fokwaarde. Een deel van de veehouders zal deze lage gehalten niet willen.

GGI-stier Apoll P maakt indruk met +2.952 kilo melk in de fokwaarde’

Aan de andere kant maakt GGI-stier Apoll P (Aikman x Lawn Boy P) wel indruk met +2.952 kilo melk in de fokwaarde, wat bijdraagt aan de hoge Inet van € 475. Zijn halfbroer Fun P, ook een Aikman-zoon, laat zien dat gericht fokken op beenwerk goed kan, gezien de score van 109 voor de CRV-stier. Beide stieren scoren hoog voor klauwgezondheid. Painter P van KI Samen staat al langer in de top bij roodbont en stijgt deze draai 17 NVI.

KI Kampen heeft met Appledrone nieuwe stier voor de kaart

Naast het nieuws rondom hoornloos heeft roodbont een rustige draai. Gehaltenstier Deputy kreeg de eerste fokstierinformatie in zijn index en steeg hiermee 27 NVI. KI Kampen heeft met Appledrone een nieuwe stier voor de kaart. Deze zoon van Applejax scoort bijna duizend kilo melk in de index met vrij vlakke gehalten. Uier en benen zijn de sterke onderdelen in zijn exterieurindex.

KI Samen komt met nieuweling Redguard, met als vader, de bijna twintigjarige Redgold. De moeder van Redguard is afkomstig uit de bekende Willemshoeve Rita-familie.

Ander bloed

Stierindexen draaien vaak om hoge NVI-scores. Onder andere KI Samen en KI Kampen laten deze draai wederom zien dat ze ook minder hoog scorende stieren in de schijnwerpers durven te zetten. Die hebben andere kwaliteiten die niet in de NVI-formule zitten zoals bijvoorbeeld laatrijpheid, specifieke aAa-code of stieren met ander bloed.

‘De meeste aandacht geeft KI Samen deze draai aan nieuweling Repairman’

Neem Fletcher, een zoon van de Amerikaanse stier Emerald, die in Europa amper is gebruikt als stiervader. Fletcher (uit een Paramount-moeder) scoort 110 voor totaal exterieur en vererft bijna duizend kilo melk.

De meeste aandacht geeft KI Samen deze draai aan nieuweling Repairman. Deze Maik-zoon uit een Snowman-moeder scoort 216 NVI met 108 voor totaal exterieur. Bijzonder aan deze stier is de zeer weinig voorkomende aAa-code (546). Met deze ronde kenmerken kan Repairman letterlijk veel repareren, geeft KI Samen aan.

De mensen van Veecom zagen onlangs dochters van Secretariat in Italië en waren zeer onder de indruk van de royale skeletten en met name de uiers - Foto: Veecom.
De mensen van Veecom zagen onlangs dochters van Secretariat in Italië en waren zeer onder de indruk van de royale skeletten en met name de uiers - Foto: Veecom.

KI Kampen ziet twee Twist-zonen met dochterinformatie debuteren. Big Position (uit een Jorryn-moeder) is een echte gehaltenspecialist. Net als halfbroer Leo scoort Position 107 voor totaal exterieur. Salero bleef met de informatie van fokstierdochters mooi op niveau en steeg zelfs 26 NVI.

Malcolm RF op kop

De koppositie bij zwartbont wisselt momenteel iedere draai. Boss stond vanaf april op de eerste plek, maar verloor 25 NVI . Malcolm RF boekte een kleine winst. Deze zoon van Stellando RF scoort een hoge Inet (+€ 416) en vererft +63 kilo eiwit. Exterieur is erg variabel met 99 voor uiers en 113 voor beenwerk.

Opvallend is de opkomst van Bookem. Deze oudere stier scoort nog bijna 300 NVI en laat al zijn (klein)zonen met dochterfokwaarden achter zich.

‘De Snowfever-zoon scoort een mooie productie-index met daarbij 114 voor totaal exterieur’

Hoogste nieuwkomer is pinkenstier Startrek die als InSire-stier al populair was. Daarom heeft hij in de eerste draai al ruim 500 dochters aan de melk. De Snowfever-zoon scoort een mooie productie-index met daarbij 114 voor totaal exterieur.

Populaire insirestier Startrek scoort goed met zijn dochters. Dit is Delta Lotte 2 van vof Leenaars in Hooge Zwaluwe (N-Br.) - Foto: Alex Arkink.
Populaire insirestier Startrek scoort goed met zijn dochters. Dit is Delta Lotte 2 van vof Leenaars in Hooge Zwaluwe (N-Br.) - Foto: Alex Arkink.

CRV zet twee stieren met ander bloed in de schijnwerper. Pinkenstier Solution (Goliath keer Laudan) scoort prima voor de secundaire kengetallen. Datzelfde doet General (Daddy keer Jeeves).

Altaspring boekte een mooie winst (+22 NVI). Deze Mogul-zoon vererft vlakke gehalten met bijna 1.400 kilo melk. Dat koppelt hij aan 111 exterieur met 115 voor uiers. Mogul-zoon Foster van ABS steeg maar liefst 98 NVI en scoort nu 239 NVI.

Creijland Delia 1 is een dochter van Solution op landbouwbedrijf van Creij in Landhorts (N-Br). CRV zet Solution in vanwege ander bloed - Foto: Alger Meekma.
Creijland Delia 1 is een dochter van Solution op landbouwbedrijf van Creij in Landhorts (N-Br). CRV zet Solution in vanwege ander bloed - Foto: Alger Meekma.

Koploper vererft vruchtbare dochters

In de lijst van buitenlandse stieren die omgerekend zijn naar NVI, heeft Mystic de koppositie overgenomen van Mocon. Mystic wist 31 NVI aan zijn score toe te voegen door winst in Inet (+€ 22), totaal exterieur (+1) en vruchtbaarheid (+1).

Voor dat laatste scoort de Shamrockzoon nu erg hoog (114). Opvallend is dat meerdere stieren in de Interbull-lijst deze draai soms een forse winst boeken op dochtervruchtbaarheid. Zo steeg Tabasco 5 punten, Altaleaf en Altahotrod beide 3.

‘Snowman-zoon Mayflower maakt indruk met +3.054 kilo melk in zijn fokwaarde’

Tabasco steeg net als de koploper flink. Hij haalt de winst vooral uit productie. Met 400 kilo melk extra in de fokwaarde stijgt zijn Inet € 57 naar € 464. Daar gaat Mayflower nog weer ruim over heen met een Inet van € 510. Deze Snowman-zoon maakt indruk met +3.054 kilo melk in zijn fokwaarde. De gehalten zijn laag.

Reflector pakt opnieuw 34 NVI erbij, nadat hij in de vorige draai 23 NVI steeg. Zijn exterieur stijgt een puntje naar 114. Alta ziet onder andere Leaf en Hotrod een mooie NVI winst boeken. Hotrod steeg in april 65 NVI en nu opnieuw 28. Voor exterieur daalde zijn score drie punten, met name door verlies in frame en uier.

Baldur is één van de eerste Balisto-zonen met dochterinformatie. Deze Duitse vaars laat zien dat de stier goed werk kan verrichten - Foto: Masterrind.
Baldur is één van de eerste Balisto-zonen met dochterinformatie. Deze Duitse vaars laat zien dat de stier goed werk kan verrichten - Foto: Masterrind.

Baldur is één van de eerste Balisto-zonen die met dochterinformatie fokwaarden scoort. Hij debuteert, met slechts 26 dochters, op 236 NVI en scoort over de hele linie stabiele fokwaarden. Veecom ziet dat Secretariat nog een puntje bij zijn hoge uierscore bij krijgt (nu 117).

Voor meer informatie over de stierindexen:

Of registreer je om te kunnen reageren.