Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelprijs onder druk in ‘kopersmarkt’

De vakantieperiode betekent in de zuivelhandel vaak een periode met een moeizame handel.

De vraag is wat minder, waardoor de prijzen wat onder druk komen te staan.

Door de hogere temperaturen loopt het vetpercentage in de melk wel terug. Toch heeft die mindere aanvoer aan melkvet geen positief effect op de prijssetting van bijvoorbeeld boter of room.

Het aanbod aan room vanuit Oost-Europa zorgt ervoor dat de prijzen wat onder druk staan. De prijs schommelt deze week tussen de € 5,90 en € 5,95 per kilo. Voor boter ligt de prijs hier nog weer een fractie onder. Boter is voldoende beschikbaar en levert zo’n € 5,35 tot € 5,40 per kilo op.

Hoewel in de Nederlandse markt wat minder melk beschikbaar is ten opzichte van voorgaande jaren, zijn in landen als Duitsland en Polen juist een stijgende melkproductie zichtbaar. De prijzen op de spotmarkt in deze landen staan dan ook wat onder druk en dat zorgt automatisch ook in Nederland voor prijsdruk. Toch blijft de Nederlandse prijs in de meeste gevallen boven de Duitse en Poolse prijzen.

Minder kopers ongunstig voor prijssetting

Bovendien zijn er wat minder kopers in de markt. Dat is gezien de vakantieperiode niet gek. Hierdoor hebben de kopers nu de macht in de toch al rustige zuivelhandel. Dat is allerminst gunstig voor de prijssetting, want verkopers willen hun product wel kwijt. Voor rauwe melk geldt dat op de spotmarkt zo’n 33 cent per kilo wordt betaald in de Nederlandse markt. Dat is weer iets lager dan een week terug.

Zo lang de vakantieperiode zorgt voor minder koopinteresse in de zuivelhandel, blijft de druk op de zuivelprijzen aanwezig.

Prognose: lichte prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.