Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Stal met Italiaans dak en luchtwasser koel tijdens warme dagen

In 2015 bouwden Jan en Frans Klaasen in Wintelre (Noord-Brabant) een bijzondere stal met Italiaans dak en luchtwasser, over de bestaande ligboxen- en jongveestal heen. De ervaringen tot nu toe zijn prima, ook tijdens zeer warme dagen.

In verband met groeiambities en de slechte staat van de oude stal besloten Jan Klaasen en zijn broer Frans de stal te renoveren en uit te breiden. Het werd een bijzonder project; de broers kozen ervoor de ligboxenstal en jongveestal aan elkaar te bouwen en de 6 meter tussenruimte op te vullen. De renovatie en nieuwbouw gingen in drie fases. De stal is een 0+6+0 (+2 voor het jongvee) geworden met een 2x15-stands melkstal met wachtruimte. In de stal is ruimte voor 250 koeien.

Bovenop de stal verrees een Italiaans dak met twee kappen. Dat had als voordeel dat de broers een brede, maar minder hoge stal konden maken met meer natuurlijk licht. Ook geeft het een mooie uitstraling. De stal blijft aan twee zijden open; via grote ventilatoren (met verneveling) wordt de lucht naar de luchtwassers gestuurd. Voor het systeem kreeg Klaasen een proefstalstatus met een emissie van 7,4 kilo ammoniak per plaats per jaar.

Jan Klaasen (41) heeft in Wintelre (Noord-Brabant) 115 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 60 hectare grond. Hiervan is 50 hectare in gebruik als grasland en 10 hectare voor de teelt van snijmais. - Foto: Bert Jansen
Jan Klaasen (41) heeft in Wintelre (Noord-Brabant) 115 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 60 hectare grond. Hiervan is 50 hectare in gebruik als grasland en 10 hectare voor de teelt van snijmais. - Foto: Bert Jansen

Hoe bevalt de stal?

“Goed. Het was destijds een niet-alledaagse constructie en wisten niet hoe het allemaal zou werken zoals de ventilatie. Maar het gaat prima. Dit is de tweede zomer en tijdens hete dagen blijft het in de stal een paar graden koeler dan buiten. Je komt met een heel ander gevoel binnen dan destijds in de oude stal. Dat komt door de combinatie van een geïsoleerd dak, dubbelgeïsoleerde lichtplaten en grote ventilatoren met nevelkoeling. De stal staat nog niet halfvol, dus dat is wel gunstig voor het klimaat.”

‘Door het geïsoleerde dak, de dubbel geïsoleerde lichtplaten en grote ventilatoren met nevelkoeling is het in de stal een paar graden koeler dan buiten’

De fosfaatregels hebben ook jullie plannen doorkruist?

“Net als op alle bedrijven inderdaad. We gaan in ieder geval voor deze prijzen geen fosfaatrechten aankopen. Eerst afwachten wat er in de markt gebeurt. We zijn al teruggegaan in het aantal stuks jongvee en we houden aan wat voor noodzakelijke vervanging nodig is. Mochten we toch weer kunnen groeien dan is er snel jongvee bijgekocht.”

Hoe functioneert de luchtwasser?

“Op zich prima, het systeem produceert spuiwater en technisch werkt het allemaal. Alleen wordt er niet gemeten aan de emissie, omdat daarvoor te weinig koeien in de stal staan. Dus hoe hoog de werkelijke emissie is, kan ik niet zeggen.”

‘Als straks wel metingen plaatsvinden en de emissie is hoger, dan blijft voor ons de 7,4 kilo ammoniak geldig’

Heeft dat nog consequenties voor jullie?

“Voor ons niet, voor de leverancier is het natuurlijk vervelend. Als straks wel metingen plaatsvinden en de emissie is hoger, dan blijft voor ons de 7,4 kilo geldig. Als de metingen gunstiger uitpakken, krijgen we ook met die lagere factor te maken.”

Zijn er zaken die u nu anders zou doen?

“Niet wat betreft de grote keuzes die we hebben gemaakt. Er zijn ook weinig dingen die anders zijn gelopen dan we hadden verwacht. Melken gaat gemakkelijk en het is een fijne stal om in te werken. Ook de vrijligboxen met matrassen bevallen goed.

Er zijn hooguit wat kleine dingen die we misschien anders hadden moeten doen. Zo zijn de staanders wel gegalvaniseerd, maar omwille van de kosten de liggers niet. Achteraf hadden we die ook moeten meenemen. De mestrobot werkt door de sneldrogende mest niet goed, maar dat komt ook omdat de stal maar halfvol staat. Dat is trouwens alleen in de zomer het geval, in de winter gaat het goed.”

Laatste reacties

  • Jan Mark

    Als je een halflege stal met ventilatoren, verneveling en italiaans dak niet koud kan houden, doe je ook wel wat verkeerd volgens mij.

  • koestal

    Veel succes !

Of registreer je om te kunnen reageren.