Rundveehouderij

Achtergrond

Droogte zorgt voor meer vraag naar ruwvoer

De aanhoudende droogte in Nederland zorgt voor meer vraag naar ruwvoer.

Door die extra vraag lopen de prijzen wat op. Bierbostel en kuilmais worden duurder.

Handelaren zien dat melkveehouders die aan het begin van het jaar nog kuilmais wilden verkopen, nu terugkrabbelen. Ze willen eerst de groei van de nieuwe mais afwachten. Die valt soms flink tegen vanwege de droogte. Omdat het aanbod aan kuilmais hierdoor wat kleiner is geworden, gaat de prijs omhoog, want de vraag neemt ook wat toe. Voor kuilmais wordt nu zo’n € 55 tot € 60 per ton betaald.

Door de droogte zien handelaren dat de vraag naar bierbostel ook groeit. Hoewel brouwerijen nog altijd op volle toeren draaien en er dus veel bostel op de markt komt, vindt dat product nu vlot zijn weg. De notering ligt nu op € 1,80 tot € 1,95 per % droge stof, dat is 10 cent hoger dan een week terug. Handelaren schatten in dat de kans op een verdere verhoging van de notering groot is.

Voor tarwe- en gerststro wordt tussen de € 115 en € 125 per ton betaald. De opbrengsten zijn wisselend, maar door het vroege oogsten toch wel duidelijk minder. Van sommige percelen wordt krap 2 ton per hectare gehaald. De kans is groot de prijzen voor stro de komende weken nog wat zullen stijgen.

Prognose: lichte prijsstijgingen.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.