Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactielaatste update:23 jul 2018

Landbouwraad in China: doorbraak met kalfsvlees

Op zo’n 50 Nederlandse ambassades werken landbouwraden. Creëren van markttoegang is een van hun hoofdtaken. Boerderij spreekt met een aantal van hen. In dit artikel: Henk Stigter, landbouwraad in China.

Tijdens de handelsmissie naar China in april werden belangrijke afspraken gemaakt tussen de Nederlandse en Chinese autoriteiten. Onder andere over markttoegang voor Nederlands kalfsvlees. De missie betekende een doorbraak in de procedure, zegt landbouwraad Henk Stigter achteraf.

Premier Rutte bezocht in april tijdens de handelsmissie naar China de Beijing Foreign Studies Universiteit. Hij maakte daar een fietstocht met studenten die Nederlands studeren. - Foto: ANP
Premier Rutte bezocht in april tijdens de handelsmissie naar China de Beijing Foreign Studies Universiteit. Hij maakte daar een fietstocht met studenten die Nederlands studeren. - Foto: ANP

Stigter is gestationeerd op de Nederlandse ambassade in Peking. “We zijn nu aan de slag om de grens open te krijgen voor rundvlees. De potentiële afzetmarkt voor kalfs- en rundvlees is hier enorm.”

Gaat er al kalfsvlees naar China?

Henk Stigter
Henk Stigter is landbouwraad op de
Nederlandse ambassade in Peking.

“Nog niet, zoiets gaat altijd stapsgewijs. Begin juli is het officiële protocol ondertekend. Vervolgens gaan Chinese inspecteurs naar Nederland om exportbedrijven te certificeren. Die certificering kan wel een jaar duren. Voor mijn collega’s en mij de taak om ervoor te zorgen dat het Nederlandse kalfsdossier bovenaan de stapel blijft liggen. Er zijn namelijk veel landen die voor erg veel producten markttoegang proberen te bereiken.”

De onderhandelingen hebben ruim 15 jaar geduurd. Waarom?

“Gemiddeld duurt zo’n procedure in China 4 tot 5 jaar, bij kalfsvlees aanmerkelijk langer. Pas nadat China in 2014 de BSE-ban ophief, is er vaart in het proces gekomen. Het vastleggen van de veterinaire exportvoorwaarden, gebaseerd op internationale standaarden, neemt dan toch nog jaren in beslag. China wil de absolute garantie hebben dat met de import geen dierziekten meekomen. Dat kost tijd en energie.”

‘Het klinkt vreemd, maar ik ga regelmatig theedrinken met de betrokken ambtenaren.’

“Als China naar Europa wil exporteren, moet het land onderhandelen met de Europese Unie, andersom zijn het de individuele EU-lidstaten die in Peking op de deur kloppen. Nederland is hier in China dus altijd de vragende partij. Het klinkt vreemd, maar ik ga regelmatig theedrinken met de betrokken ambtenaren. Dat is goed voor het onderlinge vertrouwen.”

Is de vraag naar kalfsvlees groot?

“Chinezen eten vooral varkensvlees. Daarvoor is de markt voor Nederland jaren geleden opengegaan. De consumptie van rundvlees gaat komende jaren in een steile lijn omhoog, zo wijst onderzoek uit. Voor witvlees van kalveren tot 12 maanden gaat het om een nichemarkt. De toprestaurants vragen er bijvoorbeeld om. Het gaat wel om een enorm aantal Chinezen, en de middenklasse groeit. Vandaar dat de Nederlandse vleesindustrie zo blij is met markttoegang. Aan de bedrijven de taak om hun producten te promoten. Dat kunnen wij vanuit de ambassade weer ondersteunen.”

Wanneer kan er rood vlees naar China?

“Dat is niet te voorspellen, we werken er hard aan. Het belang voor de Nederlandse veehouderij is helder. Chinezen eten delen van dieren waarvoor in Europa weinig markt is, zoals neuzen en knieën. Zo brengen restproducten toch geld op. Dat is goed voor de vierkantsverwaarding.”

Eén reactie

  • cornelis 22

    Voor al die prullaria van de action voortaan ook maar minimaal 5 jaar voordat die troep erin mag.

Of registreer je om te kunnen reageren.