Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Brexit maakt zuivelproducten onbetaalbaar voor Britten’

Zuivelproducten zoals boter, yoghurt en kaas worden na brexit luxeproducten voor de Britten.

De dreigende grenscontroles en andere problemen gaan leiden tot tekorten en scherpe prijsstijgingen. Buitenlandse speciaalkazen zullen vermoedelijk helemaal uit het vak verdwijnen.

Dat beeld schetst een rapport van de London School of Economics in opdracht van de Britse tak van Arla. Groot-Brittannië is bij lange na niet zelfvoorzienend voor veel zuivelproducten, mede doordat meer dan de helft van de daar geproduceerde melk tot verse melk wordt verwerkt. Dat betekent dat er veel zuivel wordt ingevoerd uit ons land, Ierland, Frankrijk, Denemarken en andere EU-landen.

Vertraging maakt zuivel duurder

Volgens het rapport maakt elke 7 minuten extra vertraging in de veerhaven van Dover een container met zuivel rond de € 13 duurder. Daarnaast kosten ook de extra controles en certificeringen veel geld. Daarbij komt dat een deel van de zuivel niet meer aangevoerd zal worden omdat het koeltransport door de langere duur te veel gaat kosten. Directeur Ash Amirahmadi van Arla UK: “We zijn zo afhankelijk van de invoer van zuivelproducten dat de verstoring in de keten ernstige gevolgen zal hebben. Het meest waarschijnlijke is dat we tekorten krijgen en dat dagelijkse zuivel als boter, yoghurt, kaas of babymelkpoeder aanzienlijk duurder en daarmee luxe-artikelen worden.” Arla UK denkt dat dit zal gebeuren ongeacht of er een zachte of harde brexit uit de bus zal komen. Amirahmadi denkt overigens wel dat brexit voor de eigen Britse zuivelindustrie wel kansen zal bieden ‘maar het kan jaren duren voordat dat werkelijkheid kan worden.’

Laatste reacties

  • koestal

    Dan verrekken die Britten maar !

  • farmerbn

    Als Arla zo'n rapport laat maken hebben ze een doel. Arla is bang dat de Britse melkprijs omhoog gaat schieten omdat importzuivel duurder wordt. De Britse melkprijs is altijd veel lager geweest dan de Europese en dat gaat dus veranderen. Niet leuk voor Arla dus moet dit rapport de verstoring in de keten voorkomen. Ik gun die onderbetaalde Britse melkveehouders wel een hogere melkprijs. Jammer dan voor Arla. Arla kiest voor zichzelf. Wel egoistisch.

  • Vhouder

    goed voor de melkveehouders daar moeten we daar naar emigreren

Of registreer je om te kunnen reageren.