Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Veestapel met beste uiers en sterke benen

Rutger Prins is een koeienman en accepteert mindere punten net zolang ze niet meer economisch zijn.

“Het doel is niet om een stal vol toppers te hebben, maar een veestapel zonder slechte dieren te krijgen”, stelt de nuchtere koeienman Rutger Prins. Toch zet hij graag enkele favoriete dieren in het zonnetje. Op zijn Facebook-pagina staan 4 koeien die meer dan 100 ton hebben geproduceerd. 3 daarvan zijn nog in blakende vorm en dat is een hele prestatie.

Toch weet Prins dat deze koeien niet op elk front een topper zijn. Kian-dochter Ge 28 heeft nog steeds een uitstekend uier. Ze is mooi in balans en stapt nog dapper tussen het jonge spul in de stal. Maar haar vruchtbaarheid is een aandachtspunt.

‘Geen boer zit te wachten om koeien die na het afkalven niet kunnen staan en extra verzorging nodig hebben’

De Ge-familie kenmerkt zich door een hoge gevoeligheid voor melkziekte, direct na het kalven. Geen boer zit te wachten om koeien die na het afkalven niet kunnen staan en extra verzorging nodig hebben. Daarom is de carrière van Ge 28 al eens een discussiepunt geweest. Maar een kexxtone-pil en wat extra mineralen helpen haar door de droogstand en transitieperiode heen. Ze maakt op haar oude dag nog bovengemiddelde lijsten van 12,5 duizend kilo in 305 dagen. Wat extra aandacht versterkt de zwakste schakel.

Zo’n koe fok je nooit weer

Het meest trots zijn Asje en Rutger Prins op Johanna 61. In de stal kijk je al snel over haar heen want ze haalt de kruishoogte van 1,40 meter maar net. Daarmee is ze 2 handbreedten kleiner dan haar koppelgenoten. Toch heeft deze 11-jarige koe al 116 duizend kilo melk gegeven met een daggemiddelde van 41,5 kilo bij 3,58% eiwit. De gemiddeld lactatiewaarde van 124 over 8 lactaties is bijzonder.

Johanna 61 is er voor gebouwd om voer om te zetten. Ze heeft een enorme diepe rib en voldoende breedte in haar lijf zodat ze veel voer kan verwerken. - Foto's: Henk Riswick
Johanna 61 is er voor gebouwd om voer om te zetten. Ze heeft een enorme diepe rib en voldoende breedte in haar lijf zodat ze veel voer kan verwerken. - Foto's: Henk Riswick

Vader en zoon zijn er vrij zeker over dat ze zo’n koe nooit weer fokken. Haar afstamming is Jorryn x Laurenzo. Johanna heeft Jorryns hardheid en efficiëntie en Lorenzo’s degelijkheid, ribdiepte en ronde ribwelving. Ferm en met krachtige stap loopt ze door het jonge gras. De kop direct aan de grond, de tong krullend om het smakelijke gras. Als duurzaamheid en efficiëntie het fokdoel worden dan kan Johanna prima als voorbeeldkoe gepresenteerd worden. Haar nakomelingen komen echter niet in de buurt van haar. Slechts 2 dochters lopen nog in de stal.

Voorbij aan trends en napraterij

Bij het combineren van koe met stier wil Rutger graag weten hoe de stier daadwerkelijk fokt. Daarbij gaat hij voorbij aan trends en napraterij, maar let hij meer op bloedvoering. Hij is zelfverzekerd genoeg om bejaarde en jonge fokstieren te gebruiken. Per koe wordt er een stier gekozen en als er eenmaal een goede nakomeling is, dan wordt dezelfde paring nogmaals gedaan, waaruit blijkt dat er voor zekerheid wordt gekozen en niet voor het avontuur.

Rutger wil geen risico lopen met jonge proefstieren, want hoe die fokken is hem te onzeker. Daarbij begint zijn vader Asje te mopperen als de eiwitvererving van de stier niet hoog genoeg is, want diens devies was altijd het percentage eiwit. Nu blijkt dat hoge eiwit een prettige eigenschap voor verdere fokkerij te zijn.

Hoogproductieve en groter fokkende stieren

De jonge koeienman heeft wel onderkend dat de oude koeien te weinig ontwikkeling hadden en dat de uierkwaliteit te vaak niet voldeed. Door te combineren met hoogproductieve en groter fokkende stieren wordt er nu een stuk productiedrang aan toegevoegd.

De stier Mascol heeft prima werk afgeleverd in stal Prins. Zijn dochters zijn normaal ontwikkeld, hard in bouw, prima in de benen en ze hebben veelal hoge gehalten. Hoekland Maik is ook veel gebruikt en daarvan kwamen normaal ontwikkelde, laatrijpe sterke koeien met ruime bespiering en sterke botten. Big Winner laat ronde dieren na, met hoge gehalten. De Duitse stier Goldday bleek heel succesvol op de wat kleinere dieren. Zijn grote en gerekte dochters zijn hier zonder uitzondering goed in productie, benen en uier.

Bij de jongste lichting vaarzen is de positieve bijdrage van Bookem te zien. Die geeft, gecombineerd met een fijn gebouwde moeder, evenredige dochters met productiedrang. Ze kunnen de melkgift zonder veel moeite aan, dus deze jonge dieren kunnen nog lang meegaan.

Naar buiten

Rutger deed in 2017 voor het eerst mee aan de NRM en bezocht de Wintershow Zwolle met dieren. Een daarvan was de tweedekalfs Sanchez-dochter Elza 111. Die imponeert met haar massa en lengte. Haar uier is hoog en vast aangehecht aan haar lichaam. “Voor shows is ze groot genoeg en ze is soepel genoeg voor het dagelijks leven in de stal. Daarbij heeft ze beste benen, een voorwaarde voor een probleemloos leven”, zo analyseert Rutger zijn oogappel. Hij pakt haar even bij de halsband en loopt enkele meters met haar over de stroeve roostervloer en glimt daarbij net zo veel als deze jonge koe.

Elza 111, vader Sanchez, heeft veel formaat en een ondiep, mooi beaderd uier. Heel anders dan de oude kleinere koeien maar Rutger mag beide type koeien graag zien.
Elza 111, vader Sanchez, heeft veel formaat en een ondiep, mooi beaderd uier. Heel anders dan de oude kleinere koeien maar Rutger mag beide type koeien graag zien.

Fokkerij is bij vader en zoon Prins een extra motivatie om zuinig te zijn op hun dieren. Dat zorgt voor minder uitval waardoor meer gebruiksvee te verkopen is. De veestapel met beste uiers en sterke benen geeft een goed bedrijfsresultaat uit melk en veeverkoop. Daarbij hebben de ondernemers het vermogen om te zeggen ‘deze doe ik niet weg’. Die extra aandacht zorgt ervoor dat er nog genoeg potentieel benut kan worden.

 • Gemiddelde productie (rjg): 4.11 jaar, 9.920 kilo melk met 4,18% vet en 3,59% eiwit.
 • Melk per hectare: 15.000 kilo.
 • Grondsoort: veen.
 • Grondgebruik: 58 ha gras en 4 mais.
 • Basisrantsoen: gras en mais, aangevuld met bierbostel.
 • Krachtvoer: maximaal 10 kilo per ...
 • Exterieur: 83,5 punten.
 • Dochters aan de melk van: Mascol, Hole in One, Big Winner, Bookem en Goldday.
 • Jongvee van: Viken, Goldfarm, Bart, Planet, Prince, Gillespy.
 • Huidig stiergebruik: Leonidas, Big Spell, Dempsey, Sana, Atwood, Malki.  
 • Tussenkalftijd: 410 dagen.

Laatste reacties

 • koestal

  Beste koeien.

 • A.G. Geers

  Toch maar even een kritische noot beste mensen: Heb je met Johanna 61 de ideale koe op stal en dan ga je toch grotere koeien fokken voor o.a. meer productiedrang?
  Pardon? Zo'n koe fokken gaat niet meer lukken staat er dan, maar wel energie aanwenden om op 's lands Holsteinfeestje mee te kunnen komen. Naar mijn smaak moeten jullie dat helemaal niet willen! Zou jullie unieke uitdaging niet liggen in het juist wél fokken van heel veel Johanna's 61 met een kruishoogte tot 1,45m.? Je ideale bedrijfseigen koe! En laat dan Nico Bons alle prijzen maar winnen, hebben jullie ondertussen écht mooie probleemloze koeien! Groeten, en Succes! Bert Geers

Of registreer je om te kunnen reageren.