Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdruk blijft aanwezig op slachtkoeienmarkt

Bij een ruim aanbod aan slachtkoeien was de handel rustig en zakten de noteringen met 5 cent.

Het aanbod aan slachtkoeien blijft groot voor de tijd van het jaar. Veehouders hebben naar het zich laat aanzien wat te veel dieren, waardoor men boven het afgesproken fosfaatplafond dreigt uit te komen. Op de veemarkt in Leeuwarden werden woensdagavond 27 juni dan ook 575 slachtrunderen aangeboden. Mede door de prijsdruk, die al een aantal weken aanwezig is, verliep de handel rustig.

Lastige zomerperiode breekt aan

Het is niet alleen de fosfaatbenutting die de veehouders en een minstens stabiele notering in de weg staat. Nu de vakantietijd met rasse schreden naderbij komt, komt ook de jaarlijks terugkerende ‘lastige’ periode dichterbij.

Toch staan de noteringen nog op een mooi niveau. De maximumprijs voor een slachtkoe van P-kwaliteit staat na een daling van 5 cent op € 2,60 tot € 3,10 per kilo geslacht gewicht. Een prijs die een kwartje boven de notering van een jaar geleden ligt.

Met het ruime aanbod blijven de noteringen onder druk staan. Wekelijks worden rond 13.000 runderen geslacht, meldt RVO.nl, in week 25 waren het zelfs weer ruim 13.000. Daarnaast is de zomerperiode niet de beste tijd voor de verwaarding van het vlees. Komende week zullen de prijzen dus waarschijnlijk nog wat moeten inleveren.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.