Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijs nuka doet duidelijke stap terug

De prijzen voor nuchtere kalveren zijn op de veemarkt in Purmerend dinsdag duidelijk gedaald.

Een rustige handel was debet aan de prijsdaling.

Handelaren zagen dat het aanbod aan kalveren beduidend groter was dan een week terug. Toch was de tegenvallende vraag de grootste reden van de prijsdaling. Vleeskalverhouders hebben steeds minder interesse om nu nog kalveren op te zetten, omdat deze dieren pas na midden januari slachtrijp zijn. De opbrengsten liggen dan wat lager dan in december en begin januari.

Krimp in veestapel

Hoe het aanbod aan nuchtere kalveren zich de komende ontwikkelt, durven handelaren niet te zeggen. Met het oog op de krimp in de veestapel, zou een wat minder ruim aanbod in de zomermaanden ten opzichte van voorgaande jaren logisch zijn. Aan de andere kant is die krimp in de voorbije maanden ook nauwelijks zichtbaar geweest.

Hoewel de kalveren op de veemarkt in Purmerend wel allemaal werden verkocht, gebeurde dat wel tegen duidelijk lagere prijzen. Voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit werd € 10 minder betaald dan vorige week. De prijs lag op € 155 tot € 180 per dier, waarmee het prijsverschil met een jaar terug is geslonken tot € 15 per dier.

Vraag neemt verder af

De verwachting is dat de prijs nog wel een stap terug doet in de komende weken. De vraag neemt verder af en in deze tijd van het jaar zijn altijd prijsdalingen te zien. Handelaren zien geen ontwikkelingen in de markt die zo’n daling dit jaar tegenhouden.

Prognose: prijs daalt.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Eén reactie

  • gerben5

    Ze hebben flink geïmporteerd om de prijs te drukken

Of registreer je om te kunnen reageren.