Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Nervositeit bepaalt boter- en roomnoteringen

Verwachting is dat de kaasprijzen gaan stijgen.

De markt voor boter en room wordt bepaald door een hoog nervositeitsgehalte. Een rapportje over een lagere Duitse boterconsumptie onder invloed van hogere boterprijzen heeft direct de termijnmarkt voor boter op stelten gezet, zo gaan verhalen in de handel. Iedereen wilde direct zijn risico’s afdekken.

Daling spotnotering room

Feit is dat de niet alleen de botertermijnmarkt naar € 5,60 per kilo kelderde, maar dat ook de spotnotering voor room tot licht onder de € 7,00 per kilo daalde.

Artikel gaat verder onder de grafiek.

Prima melkprijzen

Daarmee zijn overigens nog steeds prima melkprijzen te betalen. De combinatie van boter/room en magere melkpoeder maakt tegen de dagprijzen van nu al weer een melkprijs mogelijk van tegen de 40 cent per kilo. De combinatie van foliekaas en wei brengt vergeleken daarbij minder op, maar de foliekaasprijs zit wel in de lift. De spotnotering beweegt zich nu rond de € 3,10, zo valt te horen. De grootste kaasproducent van Nederland wil volgens de berichten in juli naar ruim € 3,20 per kilo. De weipoedernotering stijgt ook langzaam, maar de markt voor vloeibare wei is lastig, door gebrek aan verwerkingscapaciteit.

Markt magere melkpoeder stabiel

De markt voor magere melkpoeder lijkt voorlopig iets te stabiliseren op een niveau van rond € 1.500 tot € 1.550 per ton. Dit grotendeels in afwachting van een nieuwe tenderverkoop van interventiepoeder door de Europese Commissie.

De Commissie wel opnieuw meer product verkopen dan in mei, maar hoe zal de markt daar op reageren?

Stabiele spotmelkprijs

De spotmelkprijs lijkt enigszins stabiel op een niveau rond de 36-37 cent franco per kilo, maar er zijn ook uitschieters naar boven en beneden.

Prognose: melkvet licht dalend, kaas duurder

Laatste reacties

  • Zuperboer

    "De combinatie van boter/room en magere melkpoeder maakt tegen de dagprijzen van nu al weer een melkprijs mogelijk van tegen de 40 cent per kilo." Klaas stuur ff een gratis papieren Boerderijtje naar Amersfoort. Abbo is daar vast al wegbezuinigd gezien de huidige melkprijs die ze uitbetalen!

  • klaas.van.der.horst1

    @Zuperboer. Het gaat wel om de dagprijzen. Ik weet niet hoeveel goede en slechte contracten RFC of andere zuivelbedrijven hebben. Veel wordt op lange contracten verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.