Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Melkaanvoer blijft onder 40.000 ton per dag

De Nederlandse melkproductie lag in mei op zo’n 39.200 ton per dag.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Daarmee blijft de melkproductie nog altijd onder de grens van 40.000 ton per dag. In mei vorig jaar lag de dagproductie voor het laatst boven die grens.

In totaal werd in mei bijna 1,24 miljoen ton melk geproduceerd. Het vetgehalte lag op 4,26%, wat neerkomt op een absolute productie van 52.685 ton melkvet. In april van dit jaar werd in totaal 11,93 miljoen ton melk geproduceerd (39.760 ton per dag). In mei vorig jaar werd in totaal 1,26 miljoen ton melk geproduceerd (40.510 ton per dag).

Vetpercentage daalt opnieuw

Het vetgehalte zakte voor de tweede maand op rij naar een niveau van 4,26%. Een daling van de vetproductie in deze tijd van het jaar is echter niet gek, gezien veel koeien weer naar buiten gaan. Weidegang sorteert in de meeste gevallen in een daling van de vetproductie. Na de zomer klimt het vetgehalte doorgaans weer richting 4,5%.

In totaal is in de eerste 5 maanden van het jaar nu 5,98 miljoen ton melk geleverd in Nederland. Daarmee blijft de melkproductie achter bij die van vorig jaar, want toen werd van januari tot en met mei nog 6,07 miljoen ton melk geproduceerd. Het vetgehalte is wel gelijk in de periode: 4,44%.

Laatste reacties

 • Trot

  Goed plan FRc en nu?

 • deB.

  Afgelopen maand melkt het voor geen meter buiten!

 • HJ O R

  de B@ Bij ons melkt het juist prima de afgelopen maanden, dag en nacht buiten.
  Vet mocht iets hoger, rond de 4.30 eiwit is heel mooi rond de 3.75. liters nooit zoveel gehad deze tijd vh jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.