Rundveehouderij

Achtergrond

Kalme zuivelmarkt na correctie bij melkvet

De botermarkt is even een beetje rustig na de correctie van de voorbije weken.

Dat betekent nog helemaal geen paniek, want een boterprijs van ongeveer € 6 per kilo en een roomnotering van tegen de € 7 (af fabriek) zijn geen zorgwekkende indicatoren. In ieder geval niet voor degenen die hopen op een mooie melkprijs. Bovendien verwachten grote spelers dat er op de iets langere termijn meer kans is op een geleidelijk verdere stijging dan op een daling van de prijzen.

Dat komt doordat de melkaanvoer nu wel op z’n piek zit in onze contreien, maar de aanvoer is vergelijken met vorig jaar niet heel hoog. Daarbij trekt de vraag naar zuivelproducten vanuit Zuid-Europa goed aan. In Italië zit de spotmelkprijs alweer boven de 43 cent. Dat helpt de Franse en Zuid-Duitse melkprijzen ook omhoog.

Vrijkomen van interventiepoeder

Wat de notering voor mageremelkpoeder gaat doen, is even de vraag. Sommige handelaren menen dat, met het vrijkomen van nog meer interventiepoeder bij de nieuwe tender van volgende week, er ook extra druk op de notering voor vers poeder zal komen. Anderen betwijfelen dat. Vers poeder noteert rond de € 1.600 per ton, met een brede bandbreedte er omheen. Bovendien trekt de notering voor mageremelkconcentraat – waaruit veel mager poeder wordt gemaakt – flink aan. In Duitsland wordt naar verluidt al tot € 1450 per ton droge stof neergeteld.

De kaasmarkt is ondertussen redelijk stabiel. Goudse foliekaas noteert rond de € 3.10 per kilo. Mozzarella zit daar zo’n 20 tot 25 cent per kilo boven. De markt zou nog een duw omhoog kunnen krijgen door het Trump-effect. De Amerikaanse president dreigt namelijk een handelsoorlog met Mexico te ontketenen, wat de Europese zuivelexporteurs in de kaart zal spelen.

Prognose: stabiel tot licht hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.