Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Jonge stieren met sprongen omhoog in kilo’s vet en eiwit

Wie op zoek is naar gehaltenverervers of wil fokken op kilo’s vet en eiwit heeft deze maand keuze in overvloed.

Kilo’s vet en eiwit is de rode draad van de nieuw toegevoegde stieren in de overzicht van de jonge stieren die in juni beschikbaar zijn. Was vroeger 100 kilo vet en eiwit heel best, met de nieuwe generaties stieren is dat echter geen uitzondering meer.

Hoogste roodbont

Dat geldt zeker voor de enige nieuwe roodbonte stier in dit overzicht: Delta Jacuzzi. Met een vracht melk van 2.345 kilo melk en +0,25% vet en -0,10% eiwit brengt deze Livington-zoon maar liefst 205 kilo vet en eiwit, waarvan 131 kilo vet. Wat betreft kilo’s vet is hij daarmee de hoogst in de jongste indexdraai en bij de kilo’s eiwit behoort hij tot de top. Met 612 Inet prijkt hij ook boven aan de lijst met 456 NVI. De moeder van Jacuzzi is Delta Jina (Incentive x Titanium) van het bedrijf van maatschap Middelaar in Sterksel.

Delta Jina (Incentive x Titanium), van maatschap Middelaar in Sterksel is de moeder van Jacuzzi. - Foto: Alger Meekma
Delta Jina (Incentive x Titanium), van maatschap Middelaar in Sterksel is de moeder van Jacuzzi. - Foto: Alger Meekma

14 nieuwe zwartbonten

Bij de zwartbonten zijn er 14 nieuwe stieren. Van deze levert Milktime de meeste kilo’s vet en eiwit. De stier doet zijn naam eer aan, want hij heeft een genomische fokwaarde 2.855 kilo melk. Ondanks de wat negatieve gehaltenvererving brengt de melkplas hem op 154 kilo vet en eiwit.

KI Kampen brengt twee nieuwe zwartbonte stieren die beide net boven de 100 kilo vet en eiwit halen. Zowel Jetbead als Sneaker hebben beide positieve gehaltenvererving en beide een aardige plus voor melk. Ook de levensduurcijfers, uiergezondheid en vruchtbaarheidsfokwaarden zijn positief. Het brengt beide stieren vlot op meer dan 300 NVI.

Jetbead is een Jetset-zoon uit De Pettershoeve Leida 464 (G-Force x Mascol). Deze koe heeft al drie lijsten achter haar naam, met een tweede lijst in 441 dagen van 14.129 kilo melk met 4,40% vet en 3,81% eiwit.

De Pettershoeve Leida 464 (G-Force) gaf in haar tweede lactatie (441 dgn) 14.129 kg melk, 4,40% vet en 3,81% eiwit. - Foto: Alger Meekma
De Pettershoeve Leida 464 (G-Force) gaf in haar tweede lactatie (441 dgn) 14.129 kg melk, 4,40% vet en 3,81% eiwit. - Foto: Alger Meekma

Rijnhof DG Brian is een Beat-zoon van KI Samen die licht plust in de gehalten maar door ruim 1.500 kilo melk toch ook 131 kilo vet en eiwit vererft op basis van verwachtingswaarde. Zijn moeder is DG Nikita (Balisto) en zij heeft in haar eerste lopende lijst (321 dagen) 10.477 kilo melk gegeven met 4,31% vet en 3,69% eiwit. Zij komt uit een Deens gefokte Numero Uno-dochter die in haar eerste lijst ook melkrijk is met 11.119 kilo melk met 4,14%vet en 3,52% eiwit in 317 dagen.

Gehaltenkanon

Een echt gehaltenkanon is VH Brook (Balisto) van Koole&Liebregts. Deze stier vererft op basis van genomische fokwaarde +0,86% vet en +0,32% eiwit. Voor de melkvererving zet hij een voorzichtig plusje van 368 kilo melk, wat hem op 136 kilo vet en eiwit brengt. Hij komt uit een Denim-dochter die in de eerste lijst in 305 dagen 9.069 kilo melk heeft gegeven met 5,66% vet en 3,81% eiwit.

Van WWS-stier House is nog geen Nederlandse fokwaarde bekend. Toch lijkt ook deze stier op basis van zijn Amerikaanse fokwaarde vlot op melk te scoren met passende gehalten. Hij komt uit op 2.781 TPI. House is een Hang Time-zoon uit Jacey-dochter Blondin Butz Jecey Mistress (VG-87). Deze koe heeft in haar eerste lactatie in 306 dagen bij drie maal daags melken 13.527 kilo melk gegeven met 4,90% vet en 3,60% eiwit.

Nationaal Proefstierenoverzicht
Klik op de tabel voor een vergroting

Laatste reacties

  • Mtstermors1

    Door de plus in liters Word er meer vet geproduceerd. Verder hebben ze niet een plus in de gehalten. Gewoon stom verhaal dus

  • Ik zie toch wel degelijk gehaltenverervers staan! Niet iedereen wil die lelijke reeen melken mts TerMors!!

  • Mtstermors1

    Wees dan ook even zo stoer om je naam er bij te zetten. Zeg toch ook niet dat ze niet goed zijn. Dat doe jij wel. Beetje slap hoor zo. Zeg het dan recht in het gezicht. Dat durf je dan niet. Zielig

  • farmerbn

    Jacuzzi staat voor 45 euro op de kaart. Wat is de werkelijke prijs per rietje als je een crv-boer bent en je koopt voor bv 100 koeien je rietjes bij crv?

Of registreer je om te kunnen reageren.