Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

‘Jong gras maaien als het kan’

Het bedrijf van maatschap Holland is gastheer voor de Ruwvoerronde Gras. Maarten Holland vertelt wat zijn speerpunten zijn in de grasteelt.

Maarten Holland (27), die samen met zijn ouders Ben (56) en Elly (53) 140 koeien houdt op 80 hectare grond, mikt op kwaliteit van het gras dat hij wil inkuilen en wil zijn grond, klei op veen, sparen. Daarom maait hij zijn gras vaak aan de jonge kant. Zo oogst hij altijd 5 en soms wel 6 snedes gras. Het bedrijf van maatschap Holland is gastheer voor de Ruwvoerronde Gras.

Hoe houd je de kwaliteit in de zode?

“Ik kwam met mijn ouders 12 jaar geleden vanuit Vriezenveen naar Mastenbroek (Overijssel). In de loop van de tijd is alle grasland wel vernieuwd. Een goed plantenbestand is een belangrijkste voorwaarde voor goede opbrengst en kwaliteit. Ik ga in het voorjaar dan ook altijd met de wiedeg door het grasland. Dit voorjaar is dat maar deels gelukt omdat het op een aantal percelen te nat was en later was het gras te lang.” Artikel gaat verder onder de foto

Maarten Holland. Het melkveebedrijf van Familie Holland is een van de bedrijven waar de Ruwvoerronde Gras wordt gehouden. - Foto: Ruud Ploeg
Maarten Holland. Het melkveebedrijf van Familie Holland is een van de bedrijven waar de Ruwvoerronde Gras wordt gehouden. - Foto: Ruud Ploeg

Kun je hier op tijd beginnen?

“Onze grond is gevoelig voor insporen en daarom ben ik erg voorzichtig met het moment van berijden en besteed ik aandacht aan banden en bandenspanning. Als het heeft geregend moet je geduld hebben voor je weer op het land gaat. Mede om die reden maaien we vrij lichte snedes. Er moet natuurlijk wel iets staan, maar ik wacht niet tot 3,5 ton droge stof op een hectare. Dat is ook positief voor de hergroei. Als je zwaar maait, duurt het echt veel langer voordat het gras weer aan de trek is. Dat kost groeidagen en dus opbrengst.”

‘Als ik ergens slechte plekken zie tijdens bewerken, zoals maaien, schrijf ik dat op. Anders vergeet ik het’

Varieer je in de bemesting?

“Niet echt. In het voorjaar krijgen alle percelen evenveel mest. Goed opbrengende percelen zijn sneller gemaaid en krijgen wel iets meer mest. Verder is de behandeling gelijk. Doorzaaien of bijzaaien gebeurt pleksgewijs, net als onkruidbestrijding. We hebben zelf een volveldspuit. Ik behandel dan de delen van het perceel waar onkruid staat. Ridderzuring is hier het grootste probleem. Als ik ergens slechte plekken zie tijdens bewerken, zoals maaien, schrijf ik dat op. Anders vergeet ik het.”

Hoe is de opbrengst?

“Cijfers uit de KringloopWijzer tonen dat we vorig jaar 13.700 kilo droge stof van een hectare gras haalden. In 2016 was dat zelfs 14.750 kilo droge stof. Er zijn ook jaren dat het minder is. In 2015 hadden we last van muizen en was het najaar nat. Toen kwamen we niet verder dan 10.700 kilo”.

En de kwaliteit is ook goed?

“De lichte snedes hebben effect op de kwaliteit. Vorig jaar bevatten de kuilen, gemiddeld over alle snedes, 966 VEM en 192 gram ruweiwit per kilo droge stof. Is dat dan niet te pittig voor de koeien, zullen velen zich dan afvragen. Daarom kuilen we de 1ste en 2de snede over elkaar en de 3de snede komt daar tegen aan. De latere snedes zitten deels in de kuil en deels in de baal. Dat geeft stuur in het rantsoen en we voeren ook nog mais.”

Laatste reacties

  • farmerbn

    Hebben zij een weegbrug of zit er 245 kg ds in een kuub graskuil?

  • frl

    Met alle respect maar als iedereen zo zou boeren, komt het zeker niet goed met de weidevogels.

Of registreer je om te kunnen reageren.