Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

‘Huidige marges bizar laag’

Een groep biologisch melkveehouders is het zat. Het huidige verdienmodel staat een gezonde bedrijfsvoering in de weg. A2-zuivel moet een oplossing bieden.

Een drietal melkveehouders heeft een vennootschap opgericht om A2-zuivelproducten op de markt te brengen. Doel is om de aanvoer van A2-melk te bundelen en te laten verwerken tot A2-babyvoeding. Dit alles moet resulteren in een plus op de huidige melkprijs van 10 cent per kilo. Een van de initiatiefnemers is Henk Aa, gefortuneerd eigenaar van voormalig melkveeproefbedrijf Aver Heino. Hij is bereid te investeren in een nieuw verdienmodel voor melkveehouders. De huidige marges noemt hij bizar laag.

Henk Aa (70): "We willen de aanvoer van A2-melk bundelen en zelf A2-zuivel op de markt gaan brengen." - Foto: Ruud Ploeg
Henk Aa (70): "We willen de aanvoer van A2-melk bundelen en zelf A2-zuivel op de markt gaan brengen." - Foto: Ruud Ploeg

U nam in 2012 Aver Heino over en zette dit voort als biologisch melkveebedrijf. Hoe bevalt de agrarische sector?

“Ik moet eerlijk toegeven dat het boerenleven me wel heeft verrast. De marges zijn bizar laag en daarbij is onbetaalde arbeid eerder regel dan uitzondering. Mijn doel voor Aver Heino is dat de huidige bedrijfsleider het bedrijf op termijn kan overnemen. Dan moet er wel sprake zijn van een gezonde onderneming waar iemand een normale boterham mee kan verdienen.”

Dat is nu niet het geval?

“Nee, ik begrijp niet dat ondernemers in een dusdanig kapitaalintensieve sector met zulk lage marges genoegen nemen. Ik zie melkveehouders om mij heen 70 tot 80 uur per week werken die in een jaar voor zichzelf en hun gezin € 15.000 overhouden. Ik ben bang dat jongeren daar in de toekomst geen genoegen meer mee nemen. Dat zou uiteindelijk weleens de nekslag voor de sector kunnen zijn.”

Wat is het plan?

“We (naast Henk Aa biologisch melkveehouders Jan van Dorp en Ko van Twillert, red.) willen de aanvoer van A2-melk bundelen en zelf A2-zuivel op de markt gaan brengen. A2-zuivel biedt veel potentie. De zuivelproducten bieden een alternatief voor mensen met een koemelkallergie. We hebben al diverse gesprekken gevoerd met zuivelaars en de vraag gekregen of we op jaarbasis 30 miljoen kilo A2-melk kunnen leveren.”

Hoeveel melkveebedrijven met een A2A2-veestapel telt Nederland?

“Dat is niet exact bekend. Maar in ieder geval vele tientallen. Ook zijn er bedrijven waar al een groot deel van het aantal koeien over het A2A2-gen beschikt. Voor deze bedrijven is het een relatief kleine stap om volledig over te schakelen op A2A2-koeien.”

Geïnteresseerde veehouders kunnen zich melden?

“Ja, zowel gangbare als biologische melkveehouders kunnen contact met ons opnemen via a2dairy@averheino.com. Wij voorzien ze dan van informatie en brengen ze desgewenst in contact met Control Union Certifications voor certificering.”

Wat levert het veehouders op?

“Doel is het realiseren van een 15 cent hogere melkprijs. Daarvan gaat een dubbeltje naar de melkveehouder en 5 cent in de organisatie voor promotie, onderzoek et cetera. Voor certificering en het testen van de koeien moeten veehouders wel rekenen op zo’n € 10 per koe aan kosten.”

Eerder probeerde een andere partij A2-zuivel in de markt te zetten, zonder succes. Waarom zou het jullie wel lukken?

“Ten eerste omdat we sterk inzetten op onderzoek om de voordelen van A2-zuivel duidelijk te kunnen communiceren. Daarbij starten we met babyvoeding in plaats van dagverse zuivel. Daarmee denken we een goede kans van slagen te hebben.”

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Goed initiatief, jullie zien vraag maar geen aanbod. Dan zelf de markt maar op. Succes

 • Alco

  Keep on Dreaming.

 • RIEN65

  Zo lang het A2A2 verhaal niet wetenschappelijk bevestigd kan worden heeft dit geen enkele zin.

 • deB.

  De oorzaak zegt i i g genoeg.... geen marges, en het houdt op voor een ieder, alles hangt al met luchthaken aan elkaar tegenwoordig.

  Deze man is eerlijk, we zijn bezig met onbetaalde arbeid, 7 dagen in de week!

 • farmerbn

  Even een baby-melkpoedermerk opzetten en hup de euro's vallen binnen. Helaas; keep on dreaming.

 • hollandagri

  ik moet de eerste reactie nog krijgen die een tankmelk monster kan onderzoeken op a2 melk

 • melkveehouder .

  Mooi en eerlijk artikel van iemand met een nuchtere kijk op het ondernemerschap in de melkveehouderij. Dit is eens wat anders en werkt verfrissend.

 • hylkema.l

  Het eerste bedrijf dat A2 zuivel op de markt wilde zetten is al failliet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.