Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Fosfaatrecht weer fractie duurder

De handel in fosfaatrechten komt weer in wat rustiger vaarwater terecht.

De prijs ligt wel een fractie hoger dan een week terug. Eind vorige week en begin deze week worden er rechten verhandeld voor prijzen die boven de € 200 per netto kilo fosfaat liggen. Voor sommige partijen ligt de vraagprijs zelfs boven de € 205 per netto kilo. De Boerderij-notering voor fosfaatrechten staat nu op € 203 tot € 205 per netto kilo. Partijen waar € 170 per netto kilo of minder voor wordt gevraagd, kunnen pas vanaf volgend jaar worden gebruikt.

Geen grote daling of stijging verwacht

De Boerderij-notering ligt zo’n € 4 boven het niveau van vorige week. Hoewel van een verhitte handel zoals 2 weken terug geen sprake is, zien handelaren en bemiddelaars dat de prijs toch weer iets omhoog is gekropen. Een grote prijsdaling of -stijging zien ze op korte termijn niet gebeuren. Daarvoor is de handel op dit moment te afwachtend. Het ligt het meest voor de hand dat de prijs rond dit niveau blijft staan. Pas als er iets aan de vraag- of aanbodkant van de markt iets duidelijk verandert, is een grote prijsmutatie te verwachten. Als handelaren en bemiddelaars over de zomer heen kijken, verwachten ze wel een groei van de vraag naar rechten. Hoe het aanbod op dat moment is, is lastiger in te schatten.

Prognose: stabiele prijs.

Laatste reacties

 • Mfb

  Oplichters die handelaren. Ik zou ze mooi laten zitten met die rechten. Dan nog liever alle jongvee verkopen en zo meer koeien houden.
  De stoppers maken door zoveel te vragen de sector kapot en er zijn te veel boeren die niet kunnen rekenen schijnbaar want anders werd er geen handel gedaan.

 • Blije Boer

  Volgens cijfers van het CBS komt de fosfaatproductie van 2018 uit op 83.3 miljoen kg. Dat is 1.6 miljoen lager dan het sector plafond van 84.9 miljoen kg.
  De handelaren zijn weer lekker bezig met hun kartel...

 • ricooo12

  dag blije boer die 1.6 miljoen fosfaat kg minder komt dat er nog al wat melkveehouders zijn gestopt . deze moeten bij verkoop wel 10% inleveren .

Of registreer je om te kunnen reageren.