Rundveehouderij

Achtergrond

Focus op tweede snede in ruwvoermarkt

De handel in ruwvoer en bijproducten is rustig deze week.

Melkveehouders zijn vooral bezig met de oogst van de tweede snede gras. Hoewel de opbrengsten heel erg verschillen, zijn de meeste melkveehouders toch bezig met het kuilen van gras. Handelaren zien dat de focus van de veehouders voornamelijk daarop is gericht en een bezoekje van de ruwvoerhandelaar komt veelal ongelegen. Er gebeurt dan ook nauwelijks wat in de markt.

Bierbostel blijft echter ruim voorradig en dat zorgt ervoor dat de prijzen voor dit product opnieuw een stapje terug doen. De Boerderij-notering zakt met 5 cent naar € 1,70 tot € 1,85 per % droge stof. Er worden zelfs grote partijen nog ruim onder deze prijs verkocht, maar die partijen geven geen goede afspiegeling van de markt.

Ook de komende weken blijft het aanbod aan bierbostel aan de ruime kant. Met name in Duitsland wordt volop gebrouwen met het oog op de start van WK voetbal. Naast het ruime aanbod staan de melkveehouders niet te springen om extra bierbostel. Op en rondom het erf ligt veel ruwvoer en dat biedt weinig plek voor (extra) bierbostel.

De tamme handel in ruwvoer zorgt ervoor dat de prijzen voor hooi, stro en kuilmais niet van hun plek komen deze week. Voor weidehooi ligt de prijs nog altijd tussen de € 185 en € 200 per ton. De prijs voor kuilmais blijft staan op € 50 tot € 55 per ton. De komende weken wordt hierin ook weinig verandering verwacht.

Prognose: bierbostel onder druk, rest stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.