Rundveehouderij

Achtergrond

Belgische zuivel verricht veel diensten voor de buren

De Belgische zuivelindustrie verwerkte vorig jaar een recordhoeveelheid van bijna 4,8 miljard liter melk, bij een eigen melkaanvoer van ruim 3,8 miljard liter. Ook een record, overigens.

Uit bovengenoemde cijfers blijkt direct de bijzondere positie van de Belgische zuivelsector. Deze verwerkt een relatief grote hoeveelheid melk afkomstig uit omringende landen. Dat is geleidelijk zo gegroeid. FrieslandCampina heeft een hele reeks fabrieken in België staan, waar deels Nederlandse melk verwerkt wordt. In de voorbije jaren zijn honderden leveranciers afgestoten, onder meer richting Milcobel en Arla. FrieslandCampina behield de fabrieken en hield de bezetting op peil met Nederlandse melk. Ook brengt FrieslandCampina nog grote volumes melk naar Milcobel. Daarnaast verwerkt de fabriek van LDA in Recogne jaarlijks stevige volumes melk van het Duitse Hochwald en het Luxemburgse Luxlait. De Belgische verwerkers hebben een traditie van loonproductie hoog te houden voor allerlei opdrachtgevers, bijvoorbeeld om melk te verpoederen.

Kaasproductie relatief klein

Anders dan Nederland is België een land van vooral consumptiemelk, verse zuivel en melkpoeder. De kaasproductie is relatief klein. Van de ruim 150.000 ton kaas die er wordt gemaakt, bestaat bijna 40.000 ton uit smeltkaas en ruim 66.000 ton uit mozzarella. Het grootste deel van de laatste kaassoort wordt gemaakt bij Milcobel in Langemark, de rest wordt geproduceerd bij FrieslandCampina in Bree. De productie van Goudse kaas steeg vorig jaar met meer dan 40%, maar spectaculair groot is de totale productie van Goudse kaas in België bepaald niet: krap 8.400 ton. Wel worden in België meer diverse soorten kaas gemaakt dan in Nederland. Bijvoorbeeld ook Cheddarkaas.

Opmerkelijk derde product

Krap de helft van de ruim 860.000 ton consumptiemelk die in België wordt gemaakt, bestaat uit halfvolle melk. De productie van volle melk bedraagt bijna 220.000 ton. Opmerkelijk derde product qua volume is chocolademelk. Daarvan werd vorig jaar 120.000 ton gemaakt. Dat was niet bij de grote Belgische chocoladeproducent Barry Callebout, maar met name bij FrieslandCampina in Aalter. Uiteraard niet alleen voor de Belgische markt.

Export

Opmerkelijk genoeg lijkt België niet bijzonder sterk te profiteren van de grote hoeveelheid buitenlandse zuivel die er wordt geproduceerd. Het blijkt in ieder geval niet uit de handelsbalans voor zuivelproducten. Vorig jaar werd voor bijna € 3,5 miljard aan zuivel ingevoerd, terwijl voor € 3,3 miljard werd uitgevoerd. In deze cijfers is echter niet de waarde meegenomen van zuivelproducten die verwerkt in andere voeding (bij voorbeeld kant-en-klaar producten) worden geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.