Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

‘Wrang en zuur dat bedrijven gaan omvallen’

Minister Carola Schouten gaat de regeling voor boeren die in de knel komen door de invoering van fosfaatrechten niet oprekken.

De nieuwe, duurzame stallen van innovatieve boeren dreigen deels leeg te blijven staan, met alle gevolgen van dien. Melkveehouder Jan Klaasen uit het Brabantse Wintelre noemt het ‘wrang en zuur’ dat er melkveebedrijven gaan omvallen vanwege fosfaat, terwijl de agrarische sector onder het nationale fosfaatplafond zit. Zelf is hij samen met zijn broer ook een ‘knelgeval’ met een nieuwe stal voor 250 koeien die op basis van de toegekende fosfaatrechten maar halfvol staat met dieren.

‘Overheid laat ondernemers vallen’

De financiering van de nieuwe stal is bij Klaasen niet volledig gebaseerd op een volle bezetting. Hij maakt zich echter wel zorgen om collega’s die veel zwaarder gefinancierd zijn en om dreigen te gaan vallen. “Dat is bij ons niet direct het geval, maar alle fosfaatrechten die we nodig hebben bijkopen, dat gaat het ook niet worden. De overheid laat ondernemers die zich aan de regels hebben gehouden nu vallen als een baksteen, terwijl ze niets fout hebben gedaan. Dat steekt des te meer omdat er ook bedrijven bij zijn die eerder werden genoemd als innovatief voorbeeld voor de sector.”

Op het eigen melkveebedrijf is niet alleen het te lage aantal fosfaatrechten een knelpunt, ook de voorgestelde nieuwe definitie voor grondgebondenheid kan een probleem gaan vormen. “We moeten voldoen aan allerlei eisen, maar krijgen geen ruimte via de Kringloopwijzer”, aldus Klaasen. De gebroeders Klaasen hebben de veestapel zoveel mogelijk gereduceerd, onder meer door minder jongvee aan te houden. Tegen het aantal toegekende fosfaatrechten heeft Klaasen bezwaar aangetekend. “Hoe het verder gaat, is nu nog niet te zeggen.”

Melkveehouder Jan Klaasen uit het Brabantse Wintelre noemt het ‘wrang en zuur’ dat er melkveebedrijven gaan omvallen vanwege fosfaat, terwijl de agrarische sector onder het nationale fosfaatplafond zit. - Foto: Bert Jansen
Melkveehouder Jan Klaasen uit het Brabantse Wintelre noemt het ‘wrang en zuur’ dat er melkveebedrijven gaan omvallen vanwege fosfaat, terwijl de agrarische sector onder het nationale fosfaatplafond zit. - Foto: Bert Jansen

Duivels dilemma

LTO Nederland houdt vast aan een generieke korting op de fosfaatrechten van maximaal 8,3%. De knelgevallen stellen LTO voor een duivels dilemma, stelt Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij: “Tegemoetkomen aan knelgevallen betekent dat de korting voor anderen hoger zal worden.” Op dit moment zit er weinig anders op dan kijken waar nog wat ruimte gevonden kan worden, constateert hij. Daarbij wordt vooral gekeken welk maatwerk mogelijk is voor bedrijven waarvan het voortbestaan wordt bedreigd.

Uit de markt halen varkensrechten

Ook voor de melkveehoudersvakbond NMV is een hogere generieke korting geen optie. NMV-voorzitter Harm Wiegersma wijst daarbij ook op bedrijven die niet zijn gegroeid, maar wel worden gekort. Volgens Wiegersma is het nog steeds mogelijk om ruimte te vinden via het uit de markt halen van varkensrechten en daarvoor heeft hij ook gepleit bij het ministerie van LNV. “Ga op zoek naar mogelijkheden en alternatieven”, houdt hij andere partijen zoals Innovatief uit de Knel voor.

Ruimte binnen fosfaatplafond

Volgens de SGP laat de brief van minister Schouten ‘pijnlijk zien dat het ministerie zich vrijwillig opgeknoopt heeft aan sectorale fosfaatplafonds. De fosfaatcijfers laten zien dat we ruimschoots onder het nationale fosfaatplafond uitkomen. Dat zou voldoende ruimte geven om meer knelgevallen tegemoet te komen, ware het niet dat we onszelf ook sectorale fosfaatplafonds opgelegd hebben’.

‘Waar een wil is, is een weg, zonder dat de generieke korting omhoog hoeft’

SGP-landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop

Wat de SGP betreft mag de overheid bedrijven die in goed vertrouwen onomkeerbare financiële verplichtingen zijn aangegaan en nu in grote problemen dreigen te komen, niet in de kou laten staan. ‘Waar een wil is, is een weg, zonder dat de generieke korting omhoog hoeft’, aldus SGP-landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts is zeer teleurgesteld dat er geen oplossing is voor de innovatieve boeren. “Ik ben er stil van. Ik heb van begin af aan gestreden voor een goede knelgevallenregeling en geprobeerd om tot een oplossing te komen voor deze boeren. Als die er dan niet is, is dat echt de minder leuke kant van mijn vak”, zegt Geurts.

Tjeerd de Groot (D66) begrijpt dat het een pijnlijke boodschap is voor de betreffende boeren. “Maar er is echt zeer zorgvuldig gezocht naar een oplossing en zorgvuldig gehandeld door de minister door de boeren er persoonlijk bij te betrekken”, aldus De Groot.

Laatste reacties

 • safflower

  Er zit al de 2e verkeerde landbouw minister die van het geheel en het waarom echt totaal geen zicht en gevoel heeft van landbouw.

 • farmerbn

  Links doet altijd stoer om te zeggen dat zij sociaal zijn maar als het over boeren gaat , zijn ze dat niet.

 • info519

  Cda was stil...is stil... en blijft stil..... helaas....ook v martels hoor/lees ik niks van.....we hebben helaas een links kabinet wat schijt heeft aan de boeren....zowel bij fypronyl...I en R....en nu weer dit.....

 • slagman

  En maar wel kalveren afmestkoeien en stieren uit het buitenland invoeren die hier fosfaat produceren. Is dat soms geen rundveefosfaat?

 • koestal

  Dan kan ze beter vertrekken,ze heeft geen daadkracht,alleen maar boeren in de hoek zetten.

 • .....

  Is Carola Schouten een dochter van Laurens Jan Brinkhorst?

 • Mfb

  Het klinkt misschien hard maar voor de rest van de sector is het misschien ook maar beter dat er wat bedrijven om vallen. Melk en mest genoeg in de markt en als al deze nieuwe grote stallen vol komen met koeien kan de poederberg nog groter worden....

 • wmeulemanjr1

  Mfb, als wij in Nederland niet meer melken doet het buitenland het wel, Nederland is geen eiland in Europa. Zou maar niet te hard pochen op dit vreemde beleid hier in Nederland.

 • witrug123

  De bedrijven die nu dreigen om te vallen zijn vaak "couveuse"boeren,lijkt op het moment even zielig dat ze gaan.Maar is vaak maar het beste,voor hun zelf en voor de sector.Maar het zal de rabo wel de meeste pijn doen.

 • Kletskoe

  Iedereen heeft een verhaal. Ook niet groeiers zitten klem omdat ze gekozen hebben voor voorzichtigheid. Alleen zit de financiele strop wat minder strak. Maar wel te klein om te overleven.

 • info519

  zou nitraat in grondwater dalen als bedrijven omvallen?....want daar is het toch allemaal om te doen?....of zijn we dat collectief reeds vergeten?.....wat een idioterie

 • haj146

  Die tjeerd de groot geen vragen stellen. Dies anti gangbare landbouw!

 • 8911077012

  verrek heeft j brinkhorst ook nog onder den draadt dur geweid

 • Genie

  Er gaan heel veel caravans in een grote stal. Geen voer, geen mest, weinig werk, grond verkopen, een fijn leven.

 • koestal

  info519,veel nitraat in het grondwater komt niet door de boeren ,maar door lekkende riolen en overstort van zuiveringsinstallaties die het water van hevige regenbuien niet op tijd verwerken kunnen. 2 maanden geleden zou er een zwemwedstrijd in de Amsterdamse grachten plaats vinden,maar door een hevige regenbui werd deze afgelast omdat de riooloverstorten ongezuiverd rioolwater moesten lozen door te weinig opslag capaciteit.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.