Rundveehouderij

Achtergrond

Winnaar Agroscoopbokaal probeert alles te laten kloppen

Melkveebedrijf Vedders is winnaar van de Agroscoopbokaal melkvee dankzij de meeste kilo’s meetmelk uit ruwvoer. Het bedrijf werkt continu aan de beste kwaliteit ruwvoer wat de koeien efficiënt omzetten. Discipline is het sleutelwoord.

Bovenaan de ranglijst van ForFarmers van bedrijven met de meeste hoeveelheid meetmelk uit ruwvoer prijkt de naam van Eddie Vedders uit Haaksbergen in Overijssel. Donderdag 17 mei mocht hij daarom samen met zijn vrouw Dianne uit handen van Yvon Jaspers de Agroscoopbokaal in ontvangst nemen.

Niet alleen voert hij met 18,1 kilo meetmelk uit ruwvoer de lijst aan; ook met een krachtvoerverbruik van 19,6 kilo per 100 kilo meetmelk behoort hij bij de 10% laagste verbruikers. Dat resulteert in een hoog voersaldo per koe bij een productie van 11.172 kilo. Het is extra bijzonder omdat het bedrijf tussen de natuur en bossen ligt en percelen zijn omzoomd met houtwallen.

Wat doet u anders dan collega’s?

“We doen niet één ding bijzonder goed of anders dan andere bedrijven. Er zijn veehouders met betere koeien en betere percelen grond, maar ik denk dat het alles bij elkaar is. Ik probeer alles te laten kloppen. Mijn vrouw zegt altijd dat mijn discipline opvallend is. Ik wil niets aan het toeval overlaten. Dat geldt overal: bij de teelt, oogst en opslag van de ruwvoeders, maar ook bij de verzorging van de koeien in de stal. Een gezonde koe produceert efficiënter en gemakkelijker.”

Eddie Vedders (51) realiseert een hoge melkproductie uit ruwvoer. Daarvoor moet alles kloppen, van de teelt tot in de koe. - Foto: Hans Prinsen
Eddie Vedders (51) realiseert een hoge melkproductie uit ruwvoer. Daarvoor moet alles kloppen, van de teelt tot in de koe. - Foto: Hans Prinsen

Over welke productie van ruwvoer praten we?

“Vorig jaar haalden we 10 tot 11 ton droge stof per hectare grasland en 18 ton droge stof bij de mais. De graskuilen hebben 919 tot 1.012 VEM en een ruweiwit van 154 tot 187. De maiskuilen hebben 973 en 988 VEM. We doen veel met eigen arbeid en machines, en bepalen het optimale oogstmoment. Maaien en inkuilen gebeurt met aandacht en ook het uitkuilen en voeren gebeurt secuur. Er mag geen zand in de kuilen komen.”

Wat maakt dat de koeien zo goed van ruwvoer produceren?

“De kwaliteit van het ruwvoer is goed en omdat de koeien gezond zijn, kunnen ze het goed omzetten in melk. Wat zeker helpt is dat we summerfeeding toepassen en de koeien door 2 robots worden gemolken. Er is veel rust en ruimte in de stal en de diepstrooiselboxen zijn goed voor de gezondheid. De koeien krijgen alleen gras en mais, drie mengvoeders in de robot en nog wat aanvullende mineralen, zout en krijt. Het aandeel mais is gedaald van 50% naar 40%, maar lager wil ik niet gaan want voldoende mais is nodig; voor de voederwaarde maar het is ook een constante factor in het rantsoen. Ik kijk met de melkveespecialist van ForFarmers welke kuilen bij elkaar passen.”

Heeft u nog aspecten waar u de komende tijd aan gaat werken?

“Ik ben tevreden als we het aandeel ruwvoer en de kwaliteit ervan op hetzelfde niveau kunnen houden. Dat is al een uitdaging. Ik wil de komende tijd wel meer doen met de bodemvruchtbaarheid. We zitten hier op droge zandgrond waar we niet kunnen beregenen, dus dat is belangrijk. We bekijken de mogelijkheden om de stikstof uit de mest beter te benutten. Ook de hoeveelheid organische stof is belangrijk, onder andere met Italiaans raaigras als groenbemester en aanvoer van compost. Ik heb ook wel interesse in andere grasmengsels zoals met klaver of kruiden. Dat is goed voor het imago van de sector en ik denk ook goed voor de koeien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.