Rundveehouderij

Achtergrond

Vlotte handel zorgt voor hogere prijs nuka‘s

Een vlotte handel trok de prijzen voor nuchtere kalveren op de veemarkt in Purmerend met € 10 omhoog.

De goede vraag laat zich verklaren door de periode waarin de kalveren, die nu worden opgezet, slachtrijp zijn. Dieren die nu worden opgezet zijn als jongrosékalf slachtrijp in december voor de feestdagen. Normaliter leveren vleeskalveren rond die periode wat meer op dan in een reguliere periode.

Slachtrijp voor de feestdagen

Het aanbod aan kalveren is weliwaar iets ruimer dan in de voorbije weken, maar tot een prijsdruk leidt dat niet. De prijsdruk die vorige week werd verwacht blijft dus vooralsnog uit. De import van kalveren vanuit Ierland blijft wel doorlopen, maar de aantallen verstoren de markt niet. Ook deze dieren worden vlot geplaatst.

Op de markt van dinsdag 15 mei in Purmerend leverde een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit € 150 tot € 175 per dier, een tientje meer dan een week terug. Voor 50% Belgisch blauwe stierkalveren van die kwaliteit werd € 315 tot € 345 per dier betaald. Daarmee ligt de prijs nog altijd beduidend hoger dan exact een jaar geleden.

Ondanks de prijsverhoging van dinsdag 15 mei zien handelaren zelfs nog ruimte voor een verdere prijsstijging. Kalveren die de komende 2 á 3 weken worden opgezet, kunnen nog als jongrosé slachtrijp zijn voor de feestdagen. Dat maakt dat nuchtere kalveren de komende weken ook goed gevraagd zullen zijn.

Prognose: stabiel tot stijgend.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.