Rundveehouderij

Achtergrond 17 reactieslaatste update:1 jun 2018

Vion: willekeur NVWA reden tijdelijke sluiting

Willekeur van NVWA-keuringsartsen en niet technische problemen hebben geleid tot de tijdelijke sluiting van de gloednieuwe runderslachterij van Vion in Leeuwarden.

De problemen spelen al sinds kort na de opening van het bedrijf eind februari, aldus Vion. Het vleesconcern heeft de nieuwe slachterij, die bijna € 20 miljoen heeft gekost, een week geleden stilgelegd, naar nu blijkt vooral vanwege het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De nieuwe slachterij van Vion in Leeuwarden heeft een capaciteit van 2.500 runderen per week. De slachterij is een week geleden stilgelegd. - Foto: Vion
De nieuwe slachterij van Vion in Leeuwarden heeft een capaciteit van 2.500 runderen per week. De slachterij is een week geleden stilgelegd. - Foto: Vion

Volgens Vion keuren sommige keuringsartsen van de NVWA tot 10% van de dieren af, terwijl het landelijke gemiddelde in Nederland varieert van 1,5% tot 1,8%. Oorzaak zou zijn dat er in Leeuwarden wordt gekeurd door een nieuwe lichting heel streng opgeleide keuringsartsen. Deze keuringsartsen zouden een heel eigen interpretatie loslaten op de EU-regels en vooral afgaan op hun eigen inzicht (discretionaire bevoegdheid), daar geen discussie over dulden en ook geen goede begeleiding van bovenaf krijgen in de NVWA. Dat zou zijn omdat er een angstcultuur in de organisatie heerst.

NVWA: in Noorden al jaren meer afkeuringen dan in Zuiden

De NVWA wijst dat als onzin van de hand en stelt dat in het noorden van Nederland al jaren veel meer runderen worden afgekeurd dan in het Zuiden. Ter onderbouwing daarvan wijst de NVWA niet alleen op de afkeuringspercentages van runderen, maar ook op verschillende problemen en rechtszaken bij noordelijke slachterijen vanwege de welzijns- en andere problemen met koeien. Een verdere cijfermatige onderbouwing bij de afkeuringspercentages per regio en kwaliteitsklassen van de aangevoerde runderen, kan de NVWA echter niet geven.

Vion stelt dat als er bovengemiddeld veel problemen zouden zijn met noordelijk vee, dit ook zou moeten blijken uit bijvoorbeeld melkkwaliteitsgegevens en veterinaire informatie.

NVWA: geen willekeur aan de slachtlijn

Volgens de NVWA is er ook geen sprake van willekeur aan de slachtlijn. Er gelden duidelijke instructies voor alle keuringsartsen, zegt een woordvoerder. Geanonimiseerde gegevens over de afkeurpercentages per keuringsarts wil de organisatie niet vrijgeven. De dienst antwoordt wel dat de dierenartsen niet gebenchmarkt (qua resultaten en voorspelbaarheid met elkaar vergeleken) worden. Toch is die redelijke voorspelbaarheid er volgens de NVWA-woordvoerder wel: “Als wij een team uit Tilburg een week naar Leeuwarden zouden sturen om daar te gaan keuren, zouden we tot dezelfde uikomsten komen.” Vion stelt dat het bedrijf juist regelmatig op zoiets heeft aangedrongen, om te kijken hoe dat uitpakt. Dat was tot nu toe niet bespreekbaar.

Vion werkt aan oplossingen

Vion neemt de problemen met de nieuwe slachterij in Leeuwarden uiterst serieus. Er is voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in wat zij noemt de modernste, meest hygiënische en diervriendelijkste slachterij van Nederland, maar met een afkeuringspercentage van gemiddeld 5% is het bedrijf niet rendabel te krijgen. Het leidt tot miljoenen verlies.

Handelaren en boeren meden de nieuwe slachterij bovendien vanwege de strenge keuring.

Vion zegt verder er alles aan te doen om de slachterij goed te laten draaien. Het bedrijf koopt bewust niet de laagste kwaliteit slachtkoeien en werkt hard om resterende kinderziektes uit het bedrijf te krijgen, maar ook de keuringsresultaten moeten beter, anders is er geen toekomst voor het bedrijf.

Vion sluit juridische procedure niet uit

Vion heeft de kwestie al diverse malen aangekaart op alle niveau’s bij de NVWA en zelfs bij Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tot nog toe zonder resultaat. Een juridische procedure, vanwege het strenge NVWA-keuringsbeleid, wordt niet uitgesloten.

Mede-auteur: Robert Bodde

Laatste reacties

 • info36

  Weer een voorbeeld dat de overheid de landbouw liever kwijt dan rijk is. Alleen maar negativisme bij de overheid als het over de landbouw gaat.

 • Het feit is dat deze dieren aangeboden worden omdat ze aan het eind van hun carrière zijn, dat wil niet zeggen dat deze dieren ziek zijn, sterker nog, alleen gezonde dieren of dieren die niet meer rendabel zijn voor de veehouders worden toegelaten, dat er zoveel dieren afgekeurd worden is belachelijk

 • mtseshuis

  Waarom kijken we hier niet van op? Boeren, veehandelaren en slachterijen zijn vogelvrij wat NVWA betreft.. Ze zijn compleet de weg kwijt en Carola heeft nul komma niks te vertellen... Het zou mooi zijn als de directeur van Vion dat vanavond even bij Pauw kwam melden... Zal ook wel weer zo'n show voor de bühne worden..

 • farmerbn

  De NVWA heeft natuurlijk het alleenrecht om te keuren. Vion moet proberen om een team contrôleurs uit het buitenland te vinden. Dat allleenrecht moet eraf.

 • Bullfs

  Er zijn inmiddels heel veel voorbeelden van onterechte en onredelijke beoordelingen van VWA medewerkers. Een enquete bij alle slachterijen, ook de kleine, zou een bizar beeld schetsen van deze organisatie.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • koestal

  Carola heeft niks te vertellen ,behalve als ze boeren in de zeik kan zetten !

 • koestal

  De NVWA is een staat in een staat,met dictators !

 • mariapeel

  Helemaal mee eens . 1europa dus de artsen uit België of Duitsland moeten hier komen keuren dan ziet de nvwa een wat praktijk is .5 van de 10 artsen zijn echt niet praktijk erkend en alleen theoretisch onderbouwt .

 • koestal

  De Tweede Kamer is zeker al op vakantie,kunnen deze ,,heren '' hun gang gaan. Ga nu maar slachterijen net over de grens bouwen.

 • We moeten hier wel reageren op een manier waarvan mensen als Carolla Schouten wat mee kan en zeker niet onder “schuilnamen”. Één zaak staat wel als een paal boven water: nVWA is niet in staat om naar haar eigen organisatie te kijken of door te lichten. Wij hebben afgelopen jaren vaker “verschil van inzicht” of gewoon Nederlands : “slecht geleverde diensten” gehad, maar als je telkens na week of 6 weer een brief krijgt, dan stop je gewoon een keer en weet je dat je nooit iets van nVWA gelijk krijgt en moet je zorgen dat je niet in hun “Zwartboek” komt. Ik ben niet voor Vion, maar wel voor Rechtvaardigheid en Eerlijkheid, Aalt Posthouwer

 • gjarends1

  Jammer dat zo'n bedrijf blijkbaar de voedselveiligheid niet op de eerste plaats heeft staan. Een gezonde koe wordt echt niet afgekeurd, maar een zieke koe dus gelukkig wel!

 • mtseshuis

  Jammer, @Arends: Een gezonde koe wordt dus wèl afgekeurd, het is puur willekeur... Spijkers op laag water zoeken. Als men nou juist eens wat milder was, komen er koeien die misschien iets mankeren, maar prima in de voedselketen passen. Een zieke koe wordt amper aangeboden, het risico op een dikke boete is te groot, net als een zwaar kreupele koe. Aalt Posthouwer heeft gewoon gelijk! NVWA is niet in staat haar eigen organisatie kritisch tegen het te houden...

 • Jan-Zonderland

  Ik vraag me af wat dan de reden zijn van afkeuring en de motivatie daarvan mbt de voedselveiligheid. Die gegevens zul je eerst moeten hebben voordat je een oordeel kunt geven over al dan niet terechte afkeuringen. Ik heb wel een donkerbruin gevoel over hoe het zit maar kan dat ook zonder dr juiste informatie niet hard maken.

 • JNJS

  Wanneer normaal gesproken 1,5% tot 1,8% afgekeurd wordt en nu 5%, is het zeer waarschijnlijk dat er sprake is van omvangrijke fraude door NVWA keuringsartsen. De procentuele afwijking bij de tweelingfraude, wat volgens de zelfde NVWA zeer omvangrijk was was immers veel lager.
  Ik stel voor de betreffende medewerkers op non actief te zetten, tot de betreffende personen hebben aangetoond dat de afkeuringen terecht waren. Ik neem aan dat per geval een rapport geschreven is waarin medisch/veterinair onderbouwd is waarom het dier is afgekeurd, eventueel aangevuld met laboratorium uitslagen ten aanzien van bacteriologisch onderzoek of antibiotica residuen.

 • koestal

  Carola heeft haar grip al lang verloren op ,,haar '' ministerie,ze kan beter een andere baan zoeken !

 • Grensboerke

  NVWA is net als in Rusland en China; verborgen werkloosheid!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.