Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Vetmarkt op koers om 2017 nog eens over te doen

Een aantrekkende vraag naar room blijft de zuivelmarkt domineren. De spotprijs hiervoor heeft inmiddels weer de barrière van de € 7 per kilo geslecht.

Volgens handelaren gaat het product nu voor prijzen tussen de € 7,10 en € 7,15 van de hand. De (spot-)boternotering volgt op afstand en schommelt rond de € 6,10 per kilo. Wie zei er eind vorig jaar ook al weer dat de room- en boterprijzen in 2018 niet weer zo hoog zouden worden als in 2017 en dat de marktsituatie vorig jaar het gevolg was van een set van eenmalige omstandigheden?

Door de sterke vraag naar room, is er ook weinig rauwe melk vrij beschikbaar. Wie daartoe in staat is, roomt eerst de melk af en doet vervolgens de magere melk of mageremelkconcentraat in de aanbieding. Dit verklaart dan ook de stijgende spotmelkprijzen. In de buurlanden van Nederland brengt spotmelk een goede 30 cent per kilo op, in Nederland, waar de spotmarkt wordt beheerst door enkele traders en weidemelk de standaard is, wordt al snel 35 tot 36 cent per kilo (franco) in rekening gebracht.

Mageremelkconcentraat noteert ook iets hoger onder invloed van de in lichte herstelmodus verkerende markt voor mageremelkpoeder. De notering voor dit product schommelt rond de € 1.450 tot € 1.500 per ton.

Spotprijs Goudse foliekaas stabiel

De markt voor Goudse foliekaas lijkt redelijk stabiel. Vraag en aanbod houden elkaar redelijk in evenwicht. De spotprijs hangt rond de € 2,90 tot € 2,95 per kilo. Producenten vragen zo’n € 3,00 per kilo, maar voor die prijs lijkt niet veel te worden verhandeld. Mozzarella is beter gevraagd en dito geprijsd. Hiervoor wordt € 3,10 tot € 3,15 per kilo betaald.

Prognose: snel stijgende vetprijzen, eiwit stabiel tot licht duurder.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  FC kan dus de melkprijs over juni stabiel houden........

 • Schraar

  Het is niet zozeer verrassend dat de vetprijs weer fors gestegen is, maar het is vooral de vraag waarom de vetprijs na de piek vorig jaar zo hard kon zakken.
  Het aanbod en de voorraden zijn feitelijk continu krap geweest, dus de zuivelfabrieken zijn veel te snel meegegaan in het verhaal dat het een piek was en geen structurele stijging. Hopelijk houden ze nu de rug recht en houden ze de vetprijs structureel boven de € 6,-/kg zodat de melkprijs ook op niveau blijft.

 • alphons1

  er worden steeds meer mensen van bewust dat mineralen en vitamines vast plakken aan verbolletjes. en dat zodoende melkvet heel belangrijk is voor de gezondheid

Of registreer je om te kunnen reageren.