Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Prijs fosfaatrecht stijgt na knelgevallenbesluit

Handelaren zien dat de vraag naar fosfaatrechten behoorlijk is toegenomen na de uitspraak dat de knelgevallenregeling niet wordt uitgebreid.

Die extra vraag trekt de prijs voor fosfaatrechten omhoog, want het aanbod is niet toereikend op dit moment. Ten opzichte van voorgaande weken is de handel in fosfaatrechten een stuk levendiger. Althans, dat probeert de handel te zijn. Omdat het aanbod zeer krap is, zorgt dat voor maar relatief weinig transacties. Ook voor de komende weken wordt een markt verwacht die behoorlijk in onbalans is vanwege de sterk gegroeide vraag.

Besluit Schouten

Die groeiende vraag komt door het besluit van Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit de knelgevallenregeling niet uit te breiden. Melkveehouders die de middelen hebben gaan nu toch op zoek naar fosfaatrechten. Verkopers zetten daarop hun vraagprijs een behoorlijk stuk hoger dan voor het besluit van Schouten.

Prijs fosfaatrecht rond € 190

De prijs voor fosfaatrechten ligt deze week dan ook beduidend hoger dan een week terug. Prijzen variëren van net iets onder de € 190 per netto kilo, tot net iets er boven. Voorlopig lijkt een daling van de prijs er niet in te zitten, aangezien de marktsituatie waarin de vraag duidelijker groter is dan het aanbod nog wel even aanhoudt. Dat maakt de kans op een nieuwe prijsstijging groot.

Prognose: prijs stijgt.

Laatste reacties

 • Attie

  De aanvoer regulering van fc zou toch invloed op de fosfaatprijs moeten hebben?
  Of is de wereld groter dan FC ...?

 • arendsoog

  Lekker dan worden ze even duur als het melkquotum dus 400 /450 euro
  Ben dus al weer te laat

 • Attie

  arendsoog, zit je al op de tribune ?

 • Mfb

  Fosfaatrechten mogen niets kosten want het is kostprijsverhogend tov de rest van wereld.

 • diekmann

  Wordt nog een keer strafbaar als je koeien wilt melken.

 • 8911077012

  JA DAN ZIJN HET KOEIEN PLICHTEN

 • vandermeer

  allemaal de melk maar eens thuis houden

 • gradje1966@

  Alle tussenpersonen en handelaren verbieden te handelen en alles via een veiling laten lopen zonder bemoeienissen van dat volk dan is het probleem opgelost.
  Hun houden de rechten vast om de prijs op te drijven . De knelgevallen hebben geen geld voor rechten te kopen , als je ze moet geloven ze staan op TV te janken , de rest die niet gegroeid is en 8.3 % heeft ingeleverd moet maar zien hoe ze het oplossen eerst melk Quota gekocht en nu fosfaatrechten voor die zelfde kg melk te leveren ik heb geen medelijden met deze gasten

 • lepercheron 46

  Vandaag net een bericht gehad van een makelaar in rechten, dat de fosfaat prijs inklapt, en de grondprijs daalt ook. dus even afwachten.

 • gerben5

  Ze schieten al een half jaar alle kanten op.volgende week zijn ze weer €170

 • v w

  laat je niet gek maken door dit spelletje van handelaren, vorige week waar hier nog het bericht dat we voor 2018 onder het fosfaatplafond zitten. Dus die grote vraag gaat nog meevallen. Je gelooft toch zeker niet dat die knelgevallen ineens massaal gaan kopen in een week tijd? Daarnaast hebben de meeste hiervan allemaal nog een rechtzaak lopen tegen dit absurde fosfaatbeleid. Dus ook daar hebben ze nog een kleine kans liggen

 • j.verstraten1

  Er is altijd een reden om ze omhoog te praten. Als er wél een uitgebreidere knelgevallenregeling zou zijn gekomen dan betekend dat automatisch ook een hogere korting. Dat zou juist een prijsopdrijvend effect hebben. Schaarste creëren en vraag dat is de kunst.

 • 344412

  Altijd meer ruimte omhoog dan omlaag, toch kalm blijven, stoppers zat.

 • Schraar

  Ik heb meerdere handelaren gebeld en ik ben bang dat dit verhaal toch klopt. Kunnen amper nog aan fosfaatrechten komen en boeren die nog rechten te koop hebben vragen prijzen dik boven de € 200,-

 • Vhouder

  worden nog veel duurder iedereen wil ze hebben

 • frederik herman

  hoor hier al 300!!!!!!!. Ja kan toch hier intikken . wil ook verkopen!!!!

 • Bennie Stevelink

  Jos Verstraten heeft gelijk. Als er wél een uitgebreide knelgevallenregeling was geweest hadden alle boeren tot 20% moeten inleveren. Die hadden dit weer aangevuld met aankoop. Deze boeren kunnen waarschijnlijk nog wel financiering krijgen en dus ook écht kunnen kopen. Dan was de prijs van fosfaatrechten pas omhoog gegaan.
  Het niet toekennen van een knelgevallenregeling is dus juist reden voor een prijsdalingen, niet voor stijging.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.