Rundveehouderij

Achtergrond 6 reactieslaatste update:2 mei 2018

Melkregulering wint geleidelijk terrein in Europa

Regulering van de melkstroom voelt als nieuw voor Nederland, maar erbuiten rukt het verschijnsel op.

Melkregulering is nog steeds bijzonder voor Noordwest-Europa. Tenminste, als het gaat over het vasteland. Zo bezien valt de verrassing over het reguleringsvoorstel van FrieslandCampina te duiden.

Het is echter niet uniek voor Europa en ook niet speciaal voorbehouden aan landen met een voorkeur voor iets minder economisch liberalisme. In Ierland en ook in Groot-Brittannië leven boeren al heel lang met verschillende prijzen voor dezelfde melk, ook binnen coöperaties.

Het meest ingeburgerd zijn de systemen met A- en B-prijzen voor melk echter in Frankrijk. De eerste proeven begonnen al toen de melkquotering nog bestond. Bijna alle systemen zijn bedoeld om prijsbederf tegen de gaan.

Franse coöperaties reguleren allemaal

In Frankrijk werken de 3 grootste coöperaties met A- en B-prijzen. Sodiaal was de eerste. Daarna volgden Terrena/Laïta en Eurial/Agrial. De laatste gaat zelfs nog een stapje verder qua onderscheid binnen de coöperatie. De coöperatie keert de biologische melkveehouders (en de geitenhouders) namelijk een fors hogere nabetaling uit dan de gangbare melkveehouders. Ook particuliere zuivelonderneming Danone werkt met A- en B-prijzen.

Concurrent Lactalis en kaasmaker Groupe Bel doen dat niet. De eerste heeft zich duidelijk uitgesproken tegen A- en B-prijzen. Bel werkt in Frankrijk met een langdurig vaste prijs.

Vaste prijs en volume

In Ierland was het deels coöperatieve Glanbia de eerste die ging werken met A- en B-prijzen. Inmiddels is het overgestapt naar een variant daarop. Het werkt met een vaste basisprijs, Melkveehouders kunnen daar met een deel van het volume op intekenen. Wat ze meer produceren, levert een variabele prijs op. In essentie blijft dit een A- en B-systeem.

In de Ierse republiek zijn coöperatie Dairy Gold en zuivelaar Aurivo het voorbeeld van Glanbia gevolgd. In Noord-Ierland doet verwerker Dale Farm hetzelfde.

Britse leveranciersgroepen

In Groot-Brittannië werkt het net een slagje anders. Daar bestaan, binnen zuivelcoöperatie en bij particuliere verwerkers, groepen boeren die exclusief melk leveren aan de grote supermarkten in het land – zoals Asda, Morrisons, Tesco en Sainsbury. Soms beuren deze boeren een fors hogere melkprijs dan hun collega’s bij hetzelfde bedrijf, soms zitten ze onder de melkprijs die hun collega’s ontvangen.

In zowel Frankrijk als Ierland is de introductie van de reguleringssystemen zonder noemenswaarde strubbelingen verlopen. In Groot-Brittannië heerste aanvankelijk meer onvrede, maar daar ontvangen groepen boeren binnen hetzelfde bedrijf dan ook behoorlijk verschillende prijzen.

Duitsers praten nog

In Duitsland is tot nog toe geen sprake van regulering, maar dat lijkt niet lang meer te duren. Volgens goed ingewijde bronnen wordt druk overlegd om ook daar maatregelen te treffen tegen de overaanvoer van melk. Naar verwachting wordt daar in juni meer over bekendgemaakt.

Aangezien de Duitse melkveehouders gemiddeld nog een iets lagere melkprijs ontvangen, kan het rumoer daar de ophef die er nu in Nederland bestaat nog weleens overstemmen.

Laatste reacties

 • massan

  Wij hebben fosfaatrechten waarmee melkregulering al plaatsvindt. Dit hebben ze niet in onze omringende landen.

 • Gerd

  Hiervoor hebben we de aangescherpte bemestingsverordening en geen degaratie

 • peter2303

  Melkveehouders zouden per jaar een volume en prijs moeten kunnen afspreken met een verwerker. dit hoeft natuurlijk niet de cooperatie te zijn waarvan men lid is. Dan zat de prijs bij het huidige volume al op 60 cent/kg.
  Nu concurreren coöperaties met elkaar ten koste van de melkprijs van de veehouders. Bij vooraf afgesproken melkprijzen, dus staat de melkprijs vast, dan concurreren cooperaties met elkaar op fabriekskosten

 • alco1

  @Peter. Weet je dat er een groot volume export is en dat buitenlanders zich nooit voor een hoge prijs zich laten vastzetten?
  Dus onze verwerkers zullen ook nooit dergelijke afspraken kunnen maken.

 • peter2303

  @alco Denk je dat ze in het buitenland goedkoper kunnen produceren? Doordat prijzen niet vooraf worden vastgezet wordt de melk voor rotprijzen verkocht. Dit deert de coöperaties niet. Want die wentelen al hun kosten af op de melkprijs.

 • Eindelijk wat nuance in de discussie. Ook in NL is aanbodregulering gemeengoed. Cosun, Avebe, Aviko en Agrico doen niet anders. MVH hebben 32 jaar onder een betonplaat geleefd door de quotering en waren verblind door de afschaffing. Grondstof verwerken met meerwaarde voor de leverancier kan niet zonder grip op het aanbod. Maar die analyse was niet besteed aan de hulpsinterklaas uit Langerak die onlangs een lintje kreeg voor zijn "werk".
  Groeiruimte voor iedereen, hoe dom kun je zijn!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.