Rundveehouderij

Achtergrond 30 reactieslaatste update:18 mei 2018

‘Er is geen ruimte voor extra knelgevallen’

Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit vertelt waarom ze heeft besloten de knelgevallenregeling niet uit te breiden.

Hoewel er nog stille hoop was dat er een oplossing zou komen voor melkveehouders met nieuwe duurzame stallen maar onvoldoende fosfaatrechten om deze stallen te vullen, is de kans op een oplossing via de knelgevallenregeling definitief verkeken. Minister Carola Schouten van landbouw heeft besloten de knelgevallenregeling niet uit te breiden.

Wat betekent dit voor de bedrijven?

“Een groep bedrijven heeft geïnvesteerd in nieuwe, moderne en duurzame stallen om meer dieren te gaan houden. Ze hadden op 2 juli 2015 nog niet voldoende dieren om deze stallen vol te zetten, waardoor ze onvoldoende fosfaatrechten toebedeeld krijgen. Ze kunnen nu niet het aantal dieren houden waarvoor ze wel de investering hebben gedaan, waardoor ze nu financieel knel komen te zitten.”

Om hoeveel boeren gaat het?

“Het exacte aantal ken ik niet. 120 boeren hebben zich verenigd in Innovatief uit de knel, en zij schatten in dat er 800 bedrijven zijn met vergelijkbare situaties.”

Minister Carola Schouten: “We hebben maximaal gekeken naar een oplossing, maar ik moet me daarbij wel houden aan de kaders van de wet." - Foto: Roel Dijkstra
Minister Carola Schouten: “We hebben maximaal gekeken naar een oplossing, maar ik moet me daarbij wel houden aan de kaders van de wet." - Foto: Roel Dijkstra

Hoeveel fosfaatruimte is er nodig om deze bedrijven te helpen?

“Daarvoor moet je de precieze knelgevallen kunnen afbakenen. De commissie Kalden heeft al geconstateerd dat het heel lastig is om de groep die al investeringen heeft gedaan af te bakenen.”

Waarom breidt u de knelgevallenregeling niet uit of geeft u meer rechten uit?

“We hebben maximaal gekeken naar een oplossing, maar ik moet me daarbij wel houden aan de kaders van de wet. Met de hoeveelheid rechten die zijn uitgegeven zitten we al aan het fosfaatplafond, waardoor we dus niet nog meer rechten konden uitgeven. Het CBS zegt wel dat we met een verwachte fosfaatproductie van 83,3 miljoen kilo onder het plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat zitten. Maar dit cijfer is nog met veel onzekerheid omgeven, omdat we nog vroeg in het jaar zitten.

‘Ik heb dit besluit niet lichtzinnig genomen. Ik voel de pijn die dit doet bij boeren.’

Carola Schouten, minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit

We moeten ook echt zorgen dat we niet over het fosfaatplafond heen gaan, want als dat weer gebeurt, moeten we opnieuw een generieke korting toepassen. De combinatie van de beperkte ruimte (in het fosfaatplafond) en de maximale uitgifte van de fosfaatrechten die heeft plaatsgevonden, leidt ertoe dat er geen mogelijkheden zijn de knelgevallenregeling verder uit te breiden.”

Nu zijn er al meer rechten uitgegeven dan dat er fosfaatruimte is.

“Ja. Een deel van deze rechten worden teruggehaald rondom het vleesvee. Als we deze terughalen zitten we weer onder het fosfaatplafond.”

Vindt de Europese Commissie dit wel goed?

“We hebben toestemming gekregen voor de systematiek, dus dat staat. Maar er wordt wel scherp meegekeken of we wel binnen de kaders blijven van de systematiek. Dat beperkt ons in de ruimte om voor deze groep boeren iets te doen.”

Zou de fosfaatbank een oplossing kunnen zijn?

“De fosfaatbank heeft ook regels. Het moet gaan om grondgebonden jonge boeren, waarmee er een beperking is aan wie je deze rechten uitgeeft. Bovendien is de omvang van de fosfaatbank verre van toereikend om deze groep innovatieve boeren te bedienen. Daar komt bij dat we wel enige marge moeten hebben rondom het fosfaatplafond en het kan zo zijn dat we de ruimte van de rechten die in de fosfaatbank zitten daarvoor nodig hebben.”

Wat moeten de bedrijven nu doen?

“De opties zullen per geval verschillen. De banken zullen gaan kijken wat er financieel en sociaal economisch nog mogelijk is om de bedrijven te ondersteunen. Ik heb dit besluit niet lichtzinnig genomen. Ik voel de pijn die dit doet bij de boeren.”

Laatste reacties

 • P11

  Vind goed en terrecht

 • Kelholt

  Citaat: Nu zijn er al meer rechten uitgegeven dan dat er fosfaatruimte is.
  “Ja. Een deel van deze rechten worden teruggehaald rondom het vleesvee. Als we deze terughalen zitten we weer onder het fosfaatplafond.”
  Dit toont precies aan dat het hele fosfaatrechtenspektakel niets met fosfaat, nitraat of derogatie te maken heeft maar gewoon bedacht is om het boeren moeilijk te maken.
  Schoutens woorden: "Ik heb dit besluit niet lichtzinnig genomen. Ik voel de pijn die dit doet bij de boeren.” kun je dan ook niet serieus nemen.

 • koestal

  Met de fipronil affaire was het ook al zo en met de hageschade en ijsballenschade in Brabant net zo !

 • wmeulemanjr1

  'Cijfer met veel onzekerheid' Hoe kun je dan een besluit zo makkelijk nemen..
  Met 'ingenieus plan' van RFC erbij worden velen maar mooi bij de neus genomen zo.

 • Attie

  De 'bende van vier' met NL/LTO voorop, was jaren in de weer om het quotum eraf te krijgen. Maar het puin ruimen doet velen 'pijn' helaas!

 • 8911077012

  met fipronil blaas ze de boel op
  met IR blaas ze de boel op
  en nu laat ze de boeren weer stikken
  en dat noemt zich minister van landbouw ((( tegen landbouw)))

 • Tonnis

  Van Dam deugde volgens de meeste van jullie niet en Dijksma was volgens jullie ook niet goed snik, want ze kwamen van links. Maar deze mevrouw is een oprecht christen, maar die voldoet ook niet.

 • alco1

  @Tonnis De CU is het Christelijke links.

 • kanaal

  schouten kennen we nu ook

 • Achso

  Gast ze nu ook nog even reageren op het ‚meetfoutje‘ van RIVM wat miljarden kost??

 • gjh

  Wederom heeft mevr Schouten weer gelijk dit is gewoon TERECHT en EERLIJK.

 • massan

  Schouten is Christen Unie onwaardig. Hoe durf je zulke uitspraken te doen en deze boeren te laten stikken. Dan ook nog zeggen dat het je pijn doet (zonder dat je er iets van meent, anders had je dit anders opgelost), maakt het nog erger.

 • MKRouveen1

  Schouten is een daadkrachtige en integere minister die zich inzet om het goed te doen. Maar natuurlijk wordt er van haar verwacht dat ze kan toveren. De problemen van de landbouw oplossen is niet altijd een kwestie van de boer willen helpen. Soms zijn de mogelijkheden gewoon op.

 • Roeleke

  Inderdaad . Is het terecht en eerlijk dat niet gegroeide bedrijven 8,3% hebben moeten inleveren? Zij kan gewoon niet meer offers vragen van deze bedrijven.

 • Vhouder

  als ze anders had beslist was er een andere groep boeren boos dus ook voor haar geld je doet het nooit nooit iedereen goed

 • kleine boer

  Was het niet zo dat ze met de kalverfraude ook zei ik moet de wet volgen ik kan niet anders en dat de rechter er toch anders over dacht...

 • massan

  Minister Schouten moet zich schamen. HAAR ministerie had zijn zaakjes niet op orde en nu laat zij melkveehouders barsten welke hun nek hebben uitgestoken; dure duurzame stallen gebouwd met dikke subsidies (dus flink gestimuleerd door HAAR ministerie om uit te breiden) van hetzelfde ministerie dat nu deze bedrijven de nek omdraait. SCHANDALIG om je er op deze manier van af te maken.
  Betaal dan een schadevergoeding als je niet meer fosfaatrechten wil uitgeven. Laat deze boeren NIET opdraaien voor de CHAOS bij RVO.

 • kleine boer

  De overheid geeft de bouwvergunningen af zij konden dus precies weten wanneer er volgens de aantallen die in de stallen konden tot hoever het plafond zou worden gehaald maar deden er niks mee.... Ook houden ze de dier registratie bij dus kon de overheid het weten en eerder voooooor dat de boeren bouwden kunnen zeggen kan niet meer plafond bereikt u krijgt geen vergunning. Ook nu kan ze wel wat de norm per koe is in eu niet overal hetzelfde dus die wat omlaag en er is weer ruimte.

 • Kelholt

  Precies kleine boer. De overheid schaft het melkquotum af en geeft de vergunningen af, de Rabo financiert en Friesland Campina zegt "Kom maar op met die melk!" Vervolgens kunnen ze alle drie de gevolgen niet aan van hun besluiten en moet de boer bloeden. Er wordt een fosfaatplafond bijgehaald dat om nog steeds onduidelijke redenen in de derogatie voorwaarden is terecht gekomen. Een fosfaatplafond dat volstrekt willekeurig is gekozen en niets met derogatie (stikstof) of waterkwaliteit te maken heeft maar als chantagemiddel wordt gebruikt om boeren 8,3% van hun bezit af te nemen. En in plaats van dat de boeren met de trekker naar Den Haag gaan, gaan ze naar mekaar wijzen wie er meer of minder moet inleveren en in hun vuistje lachen omdat de buurman z'n dikke stal met nieuwe staande Mueller tank maar half vol heeft.
  Onbegrijpelijk....

 • farmerbn

  Helemaal eens met Kelholt. Nederland kan gerust extra rechten geven als ze dat netjes vraagt aan Brussel. Elk land heeft wel eens een probleem en mag dat oplossen van brussel maar Nederland wil het niet. ( wat is erger voor Brussel; boeren wat extra rechten geven of landen toestaan dat ze jarenlang een te groot begrotingstekort hebben?)
  Dus maar weer naar de rechter en dwingen dat Nederland het moet oplossen. En zoals hierboven al beschreven, als er geen rechten gegeven worden dan maar geld geven om die rechten aan te kopen.

 • massan

  Minister Schouten zegt nu: deze groep boeren zijn wel knelgevallen maar we kunnen niet meer knelgevallen gebruiken.

 • Johnvanmaren@gmail.com

  Wie is nu de ondernemer? De veehouder of de minister? Grote sprongen of geleidelijk groeien? Allemaal afwegingen om baas in eigen huis te blijven.

 • veehouders

  Ze hadden op 1 april 2015 een kant en klaar plan klaar moeten hebben liggen. En eigenlijk nog eerder. Was deze ellende voorkomen geweest.
  Regeren is vooruizien. Alleen kunnen de mensen die regeren dat niet.

 • koestal

  MK Rouveen1, In Belgie krijgen de pluimveehouders wel schadevergoeding in de fipronilaffaire,in Nederland niet,dat pleit niet voor Carola.Als de mogelijkheden op zijn ,kan ze beter vertrekken !

 • massan

  @veehouders, jou conclusie is de enige juiste. Campina, LTO en RVO iedereen stond te roepen dat alle melk verwerkt kon worden toen het melkquotum verdween. RVO gaf zelfs forse subsidies om grote duurzame stallen te bouwen. Dit had nooit mogen plaatsvinden.
  Daarom is het SCHANDALIG dat deze organisaties nu deze groep boeren laat vallen als een baksteen. Deze boeren hebben niets fout gedaan, staken zelfs hun nek uit voor nieuwe innovatieve technieken, maar worden nu keihard gestraft voor het wanbeleid van bovengenoemde organisaties.

 • leo,s vriend

  @Massan, ja, zeer beroerd voor de echte knelgevallen, maar loop niet te zeuren over die subsidie, NEE. de overheid gaf geen subsidie voor grote stallen, de overheid gaf subsidie voor duurzame stallen, dat er grote stallen van gemaakt werd kan je alleen de betreffende ondernemers aanrekenen.

 • massan

  @Leo,s vriend, niemand die een nieuwe stal bouwt, gaat een even grote of dezelfde stal terug zetten en iedereen maakt afwegingen op het moment dat hij gaat bouwen. Op dat moment stonden alle organisaties te roepen dat alle melk gewoon verwerkt kon worden en RVO stond fors subsidies uit te delen. Op dat moment dus zeker geen redenen om niet aan uitbreiden te denken. Als later de spelregels fors veranderen dan word je met je rug tegen de muur gezet.
  Jij zegt dat ik zit te zeuren over die subsidie; wat ik wil zeggen is dat ,ZEKER RVO, zag dat steeds meer melkvee werd gehouden wat een gevaar kon zijn voor het bereiken van het fosfaatplafond. I.p.v. stoppen met subsidie te verstrekken op duurzame stallen of andere maatregelen te nemen (stand still), werd doodleuk hiermee doorgegaan. Dat is WANBELEID waarvan deze groep boeren de dupe is geworden.
  Ik vind dat RVO deze schade moet oplossen; RVO doet steeds alsof dit ten koste moet gaan van de fosfaatrechten van andere melkveehouders. Hiermee zetten ze de melkveehouders tegen elkaar op; TRIEST.
  Ook bestaan er mogelijkheden waarbij andere melkveehouders niet getroffen worden; bijvoorbeeld een schadevergoeding toekennen.

 • kleine boer

  @massan een 2e stopperregeling en opkopen rechten zou ik beter vinden komt er ruime voor de knelgevallen. Ze hebben het beleid zelf zo gemaakt alle vergunningen lopen via overheid dus zij hebben 100% inzicht in de aanvragen en afgegeven vergunningen.

 • massan

  @kleine boer, ook dat is een prima idee. RVO dient dit op te lossen en niet af te schuiven op andere melkveehouders.

 • Genie

  Terecht minister. Wat er niet is kun je niet weggeven.
  De schuldlozen 8,3% afnemen dat is onterecht.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.