Rundveehouderij

Achtergrond 8 reactieslaatste update:16 mei 2018

Deze melkveehouder leaset zijn melkrobot

Melkveehouder Arnold Levelink in Nieuw Schoonebeek (Drenthe) leaset sinds dit jaar een melkrobot via zijn melkmachinefabrikant. De lage rente trok hem over de streep. De ondernemer ziet geen nadelen en sluit meer lease in de toekomst niet uit.

Dit voorjaar schakelde melkveehouder Arnold Levelink over op het melken met een melkrobot. De oude 2 x 6-visgraat was aan vervanging toe en de voordelen rondom arbeidsverlichting en productieverhoging vond hij belangrijk genoeg om in automatisch melken te investeren. De robot is echter niet betaald via een financiering van de bank of uit eigen middelen, maar is geleased via leverancier SAC Nederland.

Deze melkmachinefabrikant biedt sinds vorig jaar met BNP Paribas Leasing Solutions leasecontracten aan voor melkrobots. Lease kan op 2 manieren:

 1. Bij financial lease komen de machines op de economische balans van de ondernemer.
 2. Bij operational lease komt het geleasede middel niet op de balans. De melkveehouder betaalt ‘huur’, de leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar.

Financial lease komt in de agrarische sector veruit het meeste voor. Dat is ook het model waar Levelink voor koos.

Waarom heeft u gekozen voor leasen van de melkrobot?

“Ik was eerst van plan de robot bancair te financieren dus lease was niet het eerste waar ik aan dacht. Maar via de fabrikant hoorde ik van hun actie rondom de leaseregeling. De eerste 10 veehouders die een robot leasen, betalen voor een periode van 7 jaar dan 1,8% rente. Dat is erg weinig en ik houd daardoor meer ruimte via de bank te financieren. Ik merkte ook dat het regelen van de lease wel erg gemakkelijk gaat; binnen 2 dagen was het voor elkaar.”

Wat vond de bank hiervan?

“Daar was het geen probleem voor. Mijn relatiemanager was eerlijk en zei: ‘tegen die rentetarieven kunnen wij niet op’. Qua aflossing is er bancair wel weer meer mogelijk.”
Artikel gaat verder onder de foto

Arnold Levelink (41) melkt in Nieuw-Schoonebeek (Drenthe) circa 75 melkkoeien voor een totale productie van 730.000 kilo melk. Sinds vorig jaar leaset hij een melkrobot met een capaciteit van 120-125 koeien. - Foto: Hans Banus
Arnold Levelink (41) melkt in Nieuw-Schoonebeek (Drenthe) circa 75 melkkoeien voor een totale productie van 730.000 kilo melk. Sinds vorig jaar leaset hij een melkrobot met een capaciteit van 120-125 koeien. - Foto: Hans Banus

U heeft gekozen voor financial in plaats van operational lease. Waarom?

“Bij financial lease komt de robot op de balans en dat geeft fiscale voordelen. Een all-in-pakket zoals bij operational lease spreekt me niet aan, je betaalt dan toch wel erg veel per maand. Ook de kosten voor de risico’s met de robot betaal je in principe zelf.”

Heeft lease ook nadelen?

“Ik denk het niet. Een extra financier maakt het voor mij niet minder overzichtelijk. En door de korte looptijd is er wel wat druk op de liquiditeit, maar dat is te overzien. Ik heb daarom bewust voor de langste periode van 84 maanden gekozen. Bij 60 maanden was de rente wel lager, ongeveer 1%. Maar de maandlasten zouden dan wel hoger zijn. Daarbij telt mee dat ik nu nog 75 koeien melk, terwijl de robot een capaciteit heeft van 120 tot 125 koeien. Ik wil naar zo’n 100 koeien toe groeien, maar de eerste jaren zou een hoge maandlast de kosten per kilo melk te sterk verhogen. Ik vind het belangrijk dat de groei van mijn bedrijf in balans met alle productiefactoren gebeurt.”

U gaat nog meer leasen?

“Dit was mijn eerste lease, maar wie weet. Ik moet op termijn nog eens een andere trekker aanschaffen. Mocht het zover zijn, dan ga ik dat in ieder geval goed bekijken.”

Laatste reacties

 • RJ Roelofs

  wat is de effectieve rente?

 • farmerbn

  Als het boekhoudkantoor van SAC nu eens in de krant zet wat zo'n robot kost om te maken en wat de eerlijke echte verkoopprijs is ,dan kun je pas zien of lease gunstig is. Als je least en ze doen de verkoopprijs 10 % omhoog dan ben je toch nog duur uit.

 • hooghoes

  Blijven toch dure apparaten

 • koestal

  Is dit een enkele of een duo robot

 • brutus71

  Financiële lease, looptijd 84 maand, dat betekent toch, dat jij na 84 maanden eigenaar bent

 • Oscar Scheeper

  @brutus71. Dat klopt inderdaad. Bij financiële lease ligt het economisch eigendom bij de lessee/gebruiker. De leasemaatschappij heeft een eigendomsvoorbehoud. Nadat alle leaseverplichtingen onherroepelijk zijn voldaan, gaat het eigendom over op de lessee/gebruiker.

 • De man van de bank zou toch een draai om de oren moeten hebben! Natuurlijk kan de bank het goedkoper maar ze willen niet!
  Het scherpe leasetarief van de melkrobot wordt ergens door betaald en dat is door de boer zelf!
  Die fabrikant zet eerst een paar duizend euro bij de prijs op en gaat jou dan vertellen dat je hem heel voordelig kan leasen!

 • egbert

  Is dit de werkelijke rente over gemiddeld giinversteerd vermogen of 1.7% over totaalbedrag en dan alle 84 maanden .dan is werkelijke rente bij 0 restwaarde 3.4%

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.