Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Amerikaanse zuivelsector in zak en as

Een vice-voorzitter van melkcoöperatie Dairy Farmers of America (DFA) gaf onlangs Europa de schuld van de zuivelcrisis in de Verenigde Staten. Het blijkt allemaal wat gecompliceerder, zo leert een rondgang langs de hard getroffen staten Wisconsin en Pennsylvania. “We zijn te goed in wat we doen”.

“Deze melkprijs is de laagste die ik in 6 à 7 jaar heb ontvangen”, zegt Todd McHenry uit Porter Township in Pennsylvania. De melkveehouder met 50 koeien heeft veel meegemaakt, maar het afgelopen jaar is bijzonder slecht. Momenteel duikt de prijs soms tot $ 10 per 100 Amerikaanse pounds – zo’n € 18,50 per 100 kilo melk. Vooral in het Middenwesten zijn de gevolgen voelbaar. Honderden collega’s gooien het bijltje erbij neer. Vee vertrekt. Stallen staan leeg.

Doorgaan heeft geen zin voor veel boeren

Een oplossing voor de Amerikaanse zuivelcrisis is er nog niet. “We zijn zelf onze grootste vijand”, zegt McHenry tegen de regionale krant The Courier Express. Hij doelt op de neiging bij melkveehouders om de slechte prijzen te compenseren met nóg hogere productie. Maar in plaats van de rekeningen te kunnen betalen, gaat de prijs daardoor verder omlaag. En dat gebeurt al 3 jaar achter elkaar.

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

In Wisconsin is de stemming niet beter. Kyle Kurt is één van de tot nu toe circa 150 melkveehouders die dit jaar zijn gestopt met melken. “Het is waarschijnlijk het zwaarste besluit blijft dat ik ooit heb genomen”, zegt de boer uit Appleton tegen de Milwaukee Journal Sentinel. 18 jaar geleden stapte Kurt in het familiebedrijf. Doorgaan heeft met de huidige prijzen geen zin. Vorig jaar kwamen al 500 melkveehouders in Wisconsin tot dezelfde conclusie.

Amandelmelk steeds populairder

Is dat de schuld van Europa? John Wilson, vice-voorzitter van Amerika’s grootste zuivelcoöperatie DFA, wees laatst de beschuldigende vinger naar het oude continent. Boeren in de VS zouden het moeilijk hebben omdat het massaal door Brussel opgekochte melkpoeder als een ‘wolk’ boven de wereldmarkt hangt. En dat verpest de prijs. Wilson redeneert erg kort door de bocht. De volle Europese pakhuizen hebben een effect, maar er spelen meer factoren mee.

Zo grijpt de Amerikaanse consument steeds vaker naast koemelk. De omzet van alternatieven als amandel-, soja- en kokosmelk steeg over 2017 tot ruim $ 2 miljard. Dat is 61% meer dan 5 jaar geleden. 1 op de 5 Amerikanen eet en drinkt minder zuivel om gezondheidsreden. Jeff Shaffer, een lokale voorzitter van de Farm Bureau in Pennsylvania, verwijst dat ‘gezondheidsvoordeel’ naar het rijk der fabelen. Maar hij erkent dat de amandelmelk-rage één oorzaak is voor het huidige melkoverschot.

Overproductie van melk

Ook groeit de Amerikaanse melkproductie jaar op jaar. Vorig jaar bereikte de runderstapel in de zuivelsector zelfs het hoogste aantal sinds 1995: 9.39 miljoen stuks melkvee. En al die koeien geven meer dan 20 jaar geleden. Dankzij een betere genetische basis en beter veevoer. “We zijn, als sector, gewoon te goed in wat we doen”, concludeert Gordon Speirs, een melkveehouder die een bedrijf met 2.000 koeien leidt in Brillion, Wisconsin.

John Wilson, vice-voorzitter van Amerika’s grootste zuivelcoöperatie DFA: 'Dit is een keiharde business'. - Foto: Edwin Timmer
John Wilson, vice-voorzitter van Amerika’s grootste zuivelcoöperatie DFA: 'Dit is een keiharde business'. - Foto: Edwin Timmer

Hebben onze eigen coöperaties die malaise niet zien aankomen? Dat vraagt de gepensioneerde boer Nate Wilson (geen familie van de DFA-bestuurder) zich af in een opinie-artikel in The Post Journal in de staat New York. Wilson noemt de huidige situatie, waarbij de melk wordt verkocht voor vele dollars onder de kostprijs, ‘de moeilijkste tijd sinds de Depressie-jaren’. Maar in plaats van de schuld bij Canada of Europa te leggen, noemt Wilson de overproductie “een zelf-toegebrachte wond”.

Ook biologische sector heeft het zwaar

De criticus vindt het onbegrijpelijk dat Land O’ Lakes en DFA niet hebben getracht de productie te temperen. Als je ervan uitgaat dat het doel van coöperaties is om ledenmelk winstgevend te vermarkten dan “slagen ze daar voor geen meter in”. In export gelooft Wilson niet. Omdat de wereldmarkt dumpprijzen kent. Wilson propageert een radicale oplossing: “Verwijder binnen de coöperaties al die directie-lagen die erbij stonden te kijken en niets deden om deze catastrofe te vermijden. Ontsla ze!”

Jim Goodman is biologisch melkveehouder nabij Wonewoc in Wisconsin. Ook de biologische markt ontkomt niet aan de malaise. “Ik raakte in een jaar tijd 30% van mijn inkomsten kwijt”, vertelt hij Boerderij Vandaag. “Dat is best moeilijk.” Al is de situatie nog niet zo gek als bij gangbare boeren. “Sommige verwerkers gaan zover om met de melkcheque gelijk een folder meesturen voor de suicide hotline – een hulpnummer voor psychische nood.”

Is DFA nog wel een coöperatie?

Goodman vindt het geklaag over Canada en Europa onterecht. “Natuurlijk zal het loslaten van het Europese melkquotum een effect hebben gehad. Maar de bottom line is dat ons land veel te veel melk produceert. En vervolgens proberen we de rest van de wereld de schuld te geven! Dat is niet terecht. Wij kunnen niet van andere landen eisen dat zij ons overschot helpen oplossen. We moeten zelf die productie onder controle krijgen.”

Eén obstakel is dat coöperaties als DFA te ver van de boer af staan, meent de biologische producent. “Het idee van een coöperatie is goed. Maar DFA is inmiddels zo enorm groot dat je amper nog van een coöperatie kunt spreken. Het zijn niet meer de boeren die op de eerste plaats komen, maar al die bestuurders en directieleden. Zo’n organisatie volgt haar eigen logica”, aldus Goodman. Kleinere coöperaties, zo ziet hij, staan vervolgens machteloos om iets aan de marktprijs te doen.

Regionale uitdagingen

Vice-voorzitter Wilson van DFA erkent dat de situatie in staten als Pennsylvania en Wisconsin uitzonderlijk is. “We hebben wel wat regionale uitdagingen”, formuleert hij voorzichtig. “Het is één van de redenen dat we in een joint-venture met Glanbia en Select Milk Producers een nieuwe kaasfabriek bouwen in Michigan.” De nieuwe vestiging moet, als ze draait in 2020, 3,6 miljoen liter per dag verwerken.

Wilson: “Als coöperatie proberen we onze leden zo goed mogelijk bij te staan. We helpen bij financiering en geven de nodige informatie om zo efficiënt mogelijk te produceren. Maar zelfs dan lukt het niet iedereen om het hoofd boven water te houden. Dit is een keiharde business.” De coöperatie blijft hopen op verdere marktopening van Canada door het lopende NAFTA-overleg. “We hebben er alle vertrouwen in dat president Trump erin slaagt op de juiste plek uit te komen.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Nog maar 40.000 Amerikaanse melkeehouders en er zullen er nog wel enkele stoppen. Duidelijk is dat de melkprijs ook daar niet voldoende is om de kosten te dekken. Bij veel stoppers gaat de melkprijs op termijn omhoog door minder aanbod maar alleen als de blijvers niet teveel gas geven.

 • el

  De blijvers groeien door, en een aantal jaren later komen ook zij aan de beurt!

 • Rienk Slings

  The tragedy of the commons. Binnenkort in dit theater.

 • koestal

  Het moet eerst slechter worden ,voor het beter wordt,dat is meestal zo in de zuivel.

 • koestal

  Ze doen het te goed,zo is het ook in Europa met de melkveehouders,gaven de koeien maar 20% minder ,dat is beter voor de marktprijs.

 • Middelaar

  Plan van fc toch misschien nog zo gek niet.

 • alco1

  @Middelaar. Voor de USA bedoel je?

 • gradje1966@

  Plan F C niet zo gek als alle bestuurders gecontroleerd worden op handel in voorkennis en als dat zo is als lid schrappen

 • Jan-Zonderland

  Hier de huidige stand van zaken in de US:
  https://www.milkbusiness.com/blog/will-higher-milk-prices-increase-production?platform=hootsuite

  Waard om te lezen. Fabrieken daar zeggen gewon tegen boeren per 1 Juli halen we je melk niet meer op. Let ook op de classificatie van de melk. Men heeft het alleen over class 3 en 4. Als dat kwaliteits klasses zijn....

 • gerben5

  En de wereldmarkt zou één groot vat zijn met communicerende vaten

 • el

  Class betekend@ janzonderland, waarvoor de melk gebruikt wordt poeder,kaas,in de fles etc!

 • denker1234

  Het grote probleem bij cooperatie D.F.A. Is het gebrek aan eigen melkverwerking,in het verleden grotendeels afgestoten. Nu zijn ze praktisch alleen een producenten organisatie,ze hebben alleen melkpoederfabrieken voor de overschotmelk. Gevolg een totaal gebrek aan marktmacht op de toonaangevende Amerikaanse melkmarkt in Chicago. Daarom wordt door John Wilson de schuld op een ander geschoven. Groot gevaar is hier de Wall Mart supermarkt die met consumtiemelk praktisch het hele jaar stunt voor een prijs van 1 dollar per gallon (25 cent per liter) Vanaf nu wordt deze consumtiemelk geproduceerd in een eigen fabriek in Indianapolis (staat Indiana). En inderdaad D F A gaat de melk leveren.....

 • koestal

  Ga door met steeds meer koeien te melken,zo draai je jezelf de nek om. De melkfabriek en de supermarkten zijn keihard.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.