Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Prijs boter en room richting € 5,90 per kilo, prijs foliekaas verbeterd

Boter en room stelen nog steeds de show op de zuivelmarkt. Op de spotmarkt gaan boterprijzen al richting € 5,80 à € 5,90 per kilo, terwijl room € 6,30 à € 6,60 per kilo noteert.

Net als vorig jaar gaat de prijs met grote sprongen omhoog. Wel blijft de spotnotering voor room grillig verlopen. De ene dag stijgt de notering flink, de andere dag zakt deze weer iets terug, maar de lijn is opgaand.

De dure room trekt ook de spotprijs voor rauwe melk mee omhoog – al blijft die onder de gewone fabrieksprijs.

Mageremelkconcentraat gaat niet mee in de beweging omhoog. Ook niet zo gek, want dit betreft het eiwitdeel van de melk en de markt voor melkeiwit ligt nog steeds op z’n gat. De prijs voor mageremelkpoeder blijft slecht en houdt het hele bulkpoedersegment in zijn greep. Ook de prijs voor weipoeder staat onder druk.

Betere prijzen op kaasmarkt

Waar het wel beter gaat, is op de kaasmarkt. Vorige week trok de prijs voor Goudse foliekaas opeens aan. Die beweging zette door. Foliekaas voor directe levering is schaars en kan erg duur worden. Foliekaas voor levering in de komende maanden noteert € 2,65 tot € 2,75 per kilo. Daar moet bij worden gemeld dat dit vooral Duitse foliekaas betreft. Nederlandse foliekaas is beperkt verkrijgbaar op de spotmarkt en meestal nog iets duurder.

Of het herstel van de foliekaasmarkt lang zal aanhouden, is ongewis. Veel hangt af van de vraag hoe het voorjaarsweer de komende maanden zal zijn. Is het weer groeizaam, dan stijgt de melkaanvoer snel en kan dit de kaasprijs weer drukken. Vooralsnog lijkt de markt zich stabiel te ontwikkelen, ondanks een opnieuw versterkte disbalans tussen eiwit en melkvet.

Prognose: gemiddeld iets hoger prijzen.

Laatste reacties

  • koestal

    Goede ontwikkeling.

  • hooghoes

    Het helpt wel die fosfaatkorting van 8 procent .

Of registreer je om te kunnen reageren.