Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Maai gras voordat de bloei zichtbaar is’

Nog een paar weken en het mes kan in het gras. De optimale oogstdatum van gras is sterk gekoppeld aan het moment van schieten van het gras. Edward Ensing van Barenbrug stelt dat als je daar rekening mee houdt, er veel kwaliteit te winnen valt.

De kwaliteit van het te maaien gras loopt sterk terug als de bloeiwijze zichtbaar wordt. Veehouders moeten daar op letten, vindt Edward Ensing, productmanager voedergewassen bij Barenbrug. Goed gras moet 48% celwanden bevatten, daar is geen bloeiwijze voor nodig als je op het juiste moment maait.

Edward Ensing
Edward Ensing. - Foto: Van Assendelft

Hoeveel is het VEM-verlies bij te laat maaien?

“Dat verlies loopt op tot wel 150 VEM per kilo droge stof, als de bloeiwijze geheel zichtbaar is. Veehouders moeten daarom veel vaker door de wei lopen. Want niet massa is de maat voor het maaimoment, maar de ontwikkeling of aanwezigheid van de bloeistengel. Als de bloeistengel onderin voelbaar wordt, duurt het nog 10 dagen voor de bloeiwijze geheel zichtbaar is. Dus vanaf dan heb je dus nog ongeveer een week de tijd om te maaien.”

Zijn er nog meer voordelen van op tijd maaien?

“De voederwaarde van de tweede en derde snede wordt beïnvloed door de bloeiwijze. Als je maait onder de bloeiwijze gaat de grasplant na het maaien verder met vormen van blad. 7 dagen voor de bloeidatum van het laatst bloeiende ras zorgt dat deze en de snede erna de hoogste voederwaarde heeft, mits je een grasmengsel hebt gekozen dat gelijktijdig bloeit. Als je te vroeg maait, is de plant geneigd om direct weer een bloeistengel te vormen. Te laat maaien van de eerste snede beïnvloedt dus ook direct de kwaliteit van je volgende snede.”

Maar niet alle grassen bloeien tegelijk?

“Nee, dat klopt. Er zijn hooi- en weidetypen. Kies daarom een mengsel met grassoorten en -rassen die rond dezelfde datum bloeien. De rassenlijst vermeldt de gemiddelde doorschietdatum. Dat is een houvast. Wij geven wekelijks informatie in onze journaals over de stand van zaken rondom weeromstandigheden, graskwaliteit, bemesting en dat soort zaken. En ook over de optimale maaimomenten per regio.”

Wat betekent op tijd maaien voor de stikstofbenutting en het ruweiwitgehalte?

“Gras maakt theoretisch van 1 kilo stikstof 6,25 kilo eiwit. In de praktijk zijn er altijd wel wat verliezen, dus reëel is uit te gaan van 5 kilo. Bij een bemesting van 120 kilo stikstof voor de eerste snede is er dus een potentieel van 600 kilo ruw eiwit. Als je dan maait op 3.500 kilo droge stof resteert iets meer dan 17% ruw eiwit in het gras. Bij 4 ton opbrengst zak je naar 15%. Te laat maaien geeft dus niet alleen kwaliteitsverlies in voederwaarde (VEM), maar dan daalt ook het eiwitgehalte onder het gewenste niveau.”

Veel veehouders hebben nu al graskuil zat op het erf en hoeven niet nog meer massa.

“Veel boeren denken dat als je minder bemest dat je dan ook minder massa krijgt. Nee, je krijgt minder eiwit. Als je maar 80 kilo stikstof geeft en je maait op 3 ton, dan zit er nog maar 13% eiwit in je gras. Wat moet je dáár nu mee. Daarom moet je blijven bemesten, maar je concentreren op het juiste oogstmoment. Ga voor kwaliteit, dat is altijd het beste.”

Laatste reacties

  • farmerbn

    Zeer helder.

  • koestal

    als het maar niet regent

  • WGeverink

    Hebben koeien geen structuur nodig?

Of registreer je om te kunnen reageren.