Rundveehouderij

Achtergrond

Goede vraag trekt prijs nuka’s verder omhoog

Een goede stemming op de veemarkt in Purmerend zorgde voor een nieuwe prijsstijging voor de nuchtere kalveren.

Het aanbod aan kalveren is niet groot op dit moment. Niet alleen op de veemarkt in Purmerend werden minder dieren aangevoerd. Ook op verschillende verzamelcentra in Nederland worden, volgens handelaren, beduidend minder dieren aangevoerd. Het feit dat vorig jaar veel vee is opgeruimd, vertaalt zich nu in het krappe aanbod aan nuchtere kalveren.

Goede vraag naar nuka‘s

Naast het krappe aanbod is ook de vraag naar nuka’s goed op dit moment. Dieren die nu worden opgezet, zijn in een goede periode slachtrijp. Het is daarom interessant om de nuchtere kalveren nu op te zetten. Dat er nu ook exportkansen liggen voor Nederlands kalfsvlees in China, speelt volgens handelaren ook een rol in de aantrekkende vraag.

De goede marktomstandigheden maken dat de prijs voor 50% Belgisch blauwe stierkalveren van extra kwaliteiten met € 10 stijgt naar € 305 tot € 335 per dier. Daarmee is het verschil met prijsniveau van een jaar terug opgelopen tot € 85 per dier. Bij de zwartbonte stierkalveren steeg de prijs met € 5 naar € 135 tot € 160 per dier.

Handelaren verwachten dat de prijs voor de kruislingen nog wel een stap omhoog kan zetten. De ruimte voor hogere prijzen bij de zwartbonte kalveren is minder groot. Toch blijft de markt positief gestemd.

Prognose: prijs licht omhoog.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.