Rundveehouderij

Achtergrond 32 reacties

Grupstalboer in opstand tegen dwang zuivelreus

Melkveehouder Henk Gommer uit het Groningse Zevenhuizen ligt sinds afgelopen zomer overhoop met FrieslandCampina. Hij weigert de KringloopWijzer verplicht in te vullen. Hij liep al € 28.000 melkgeld mis. Maar stukje bij beetje moest de grote zuivelcoöperatie bakzeil halen.

Het lijkt wel op het verhaal van David tegen Goliath: de kleine grupstalboer Henk Gommer tegen de machtige zuivelreus FrieslandCampina. Je zou als buitenstaander kunnen denken: een stugge boer die wars van regeltjes is, tegenover een grote zuivelcoöperatie die vanuit maatschappelijk plichtsbesef steeds duurzamer wil werken.

Nut en noodzaak van Foqus planet en KringloopWijzer

De werkelijkheid is uiteraard genuanceerder. Gommer (54) onderschrijft wel degelijk nut en noodzaak van het kwaliteitsprogramma Foqus planet van FrieslandCampina en van de KringloopWijzer die de mineralenhuishouding van zuivelbedrijven inzichtelijk maakt en sinds 2017 verplicht is. Maar juist dat verplichtende karakter zit hem dwars.

In 1996 nam ‘de weigerboer’ het bedrijf van zijn ouders over. Die waren vanuit het Drentse Schoonebeek in 1970 neergestreken nabij het Groningse Zevenhuizen. Gommer was toen zes jaar. Het bedrijf heeft al die jaren dezelfde omvang gehouden – zo’n 40 koeien aan de melk – en de grupstal bleef ook. Wel werd de oude grup van roosters voorzien. En er kwam een nieuwe jongveestal die volledig is onderkelderd.

Henk Gommer: “Niemand leest de cijfertjes van de KringloopWijzer na. Dan hoef je het toch ook niet te verplichten?” - Foto: Anne van der Woude
Henk Gommer: “Niemand leest de cijfertjes van de KringloopWijzer na. Dan hoef je het toch ook niet te verplichten?” - Foto: Anne van der Woude

‘Niet meedrijven in de ratrace’

Gommer heeft nooit de behoefte gevoeld om met zijn bedrijf te groeien. Hij wil niet ‘meedrijven in de ratrace’. Hij dacht wel eens: ‘waarom heb ik die behoefte niet?’ In 2004 was hij een jaar overspannen, het jaar nadat zijn vader overleed. Hij kwam tot de conclusie dat het leven voor hem niet om zoveel mogelijk geld verdienen draait. “Als ik kan eten en drinken en het bedrijf op orde kan houden, dan ben ik tevreden. Ik hoef niet elke twee of drie jaar een nieuwe auto of een moderne trekker. Ik heb een lage schuldenlast, dus ik hoef niet vooral voor de bank te werken.”

‘Langzamerhand gaat FrieslandCampina zich steeds meer bemoeien met mijn bedrijfsvoering’

Enkele jaren geleden begon FrieslandCampina met Foqus planet, een programma voor alle leden-melkleveranciers met allerlei eisen op het gebied van onder meer hygiëne, dierengezondheid- en welzijn, weidegang en energieverbruik. Op zichzelf vindt Gommer het ‘best zinvol’ dat de afnemer van de melk bepaalde eisen stelt aan die melk en het bedrijf. Elke twee jaar is er controle: is de melkstal schoon, is de dierregistratie op orde, hoe staat het met het medicijngebruik?

“Die controles houden je scherp. Ik heb er zeker ook voordeel van gehad. Zo heb ik dankzij Foqus planet de administratie beter op orde gebracht. Maar ik ben ondernemer en langzamerhand gaat FrieslandCampina zich steeds meer bemoeien met mijn bedrijfsvoering. Daarom is dat hele Foqus planet-verhaal me steeds meer gaan tegenstaan.”

Verplichte KringloopWijzer een stap te ver

Dat vorig jaar ook nog eens de KringloopWijzer verplicht werd gesteld, ging Gommer een stap te ver. Hij heeft immers een grondgebonden bedrijf met zoveel grond dat hij zelfs mest zou kunnen aanvoeren. Waarom dan die administratieve rompslomp allemaal? Maart vorig jaar vroeg hij op de ledenvergadering in Zuidhorn dan ook publiekelijk wie de cijfertjes van de KringloopWijzer nalezen. “Niemand, dat doet u zelf, zei een bestuurder me. Dan hoef je het toch ook niet te verplichten?”

FrieslandCampina vond van wel en weigerde vervolgens bij Gommer de melk op te halen. In de periode van melkweigering moest hij ruim 18.000 liter melk laten weglopen. Het kostte hem € 28.000 aan inkomsten. Maar de coöperatie ging wel weer melk bij hem ophalen en de korting op het melkgeld is grotendeels teruggedraaid, al kreeg hij geen cent gemiste inkomsten terug.

‘Ik speel het netjes, ben open en eerlijk, ben voor mijn principes opgestaan’

Hij voelt zich gesteund door zeker driekwart van zijn collega’s. “Ik voelde me soms best wat minderwaardig als kleine grupstalboer. Maar de grote coöperatie ging stapsgewijs door de bocht. Dat heb ik met hulp van boven en druk van de media dan toch maar mooi bereikt. Ik speel het netjes, ben open en eerlijk, ben voor mijn principes opgestaan. Dat geeft zelfvertrouwen.”

Laatste reacties

 • .....

  Ik vraag mezelf steeds vaker af waarvoor hebben we eigenlijk nog bestuurs- en ledenraadsleden? Nu lijkt het of de coöperaties worden bestuurd door de retail en de milieu- en dierenbescherming

 • farmerbn

  Klopt we luisteren teveel naar de tegenstanders van de landbouw.

 • farmerbn

  FC kan niet goed zijn zuivel verkopen ( gezond, lekker) en probeert steeds meer zachte opties te leveren zoals hierboven beschreven. Jammer dat de leden alle melk onder die condities moeten leveren, ook de melk die in simpele magere melkpoeder gaat of in boter voor verweggistan. Het bestuur kan ook bepalen dat extensieve boeren niet aan die hele kermis mee hoeven te doen.

 • Bolder01

  En maar regels . eisen ..verplichtingen. Gommer klasse ... de leden van f.c. zouden je
  Finacieel kunnen steunen ben zelf al jaren geleden vertrokken.. wat een coop is me dat .GELDSMETERIJ en groot doen met boeren geld .BA.

 • huisvader

  Net terug van wintersport , in Tirol in de bergen staan alle koeien op de grupstal , en ze verkopen volgens mij daar prima hun zuivel , waarom weer roomser dan de paus , echt weer Nederland

 • buitenok

  Petje af voor Gommer. Kringloopwijzer is zo dood als een pier. Bedacht door Lto en Nzo om door te googelen met cijfertjes meer koeien te houden voor de zeer intensieven. dit alles is mislukt en afgekeurd door brussel. Dus weg ermee

 • ghsmale

  Kringloopwijzer is in het leven geroepen om bepaalde mensen
  van werk te voorzien.
  Het verbaast mij niks, als over een paar jaar elk bedrijf moet zijn voorzien
  van luchtwassers dan zijn ze in de ogen van de fabriek goed bezig.
  Sommige dingen kun je niet winnen, dus speel je het spel tot zekere hoogte mee.

 • Vhouder

  beste huisvader klopt bijna alle koeien staan bij die bergboeren op een grupstal prachtig gezicht . en ze krijgen er ook nog subsidie voor van de eu berboeren premie . prachtig toch en dan ons hier wijsmaken dat de consument geen melk van de grupstal wil ze zijn hier helemaal maf

 • farmerbn

  Een winkelier zoekt een kaasje voor bij de borrel. Hij denkt aan een kaasje uit de Alpen maar denkt ook aan FC. FC weet dat ze geen lekkere kaas daarvoor hebben maar zegt er wel bij dat de koeien niet op de grup staan. Hopelijk overtuigt dat de winkelier zodat FC toch wat kan verkopen. Zonder dat grupstal verhaal is FC namelijk helemaal kansloos.

 • farmerbn

  En als die winkelier dus niet bij FC koopt, gaat FC de consumenten ophitsen om grupstalvrije kaas te kopen. Slechte verliezers.

 • frl

  Bij FC zien ze liever een groot bedrijf met mestvergister, dan een grupstal boer met koeien en bloemen in de wei

 • cupscham

  Als het dan toch zo slecht is bij FC dan snap ik niet dat al die zeveraars hun lidmaatschap niet opzeggen en voor een paar centen minder hun melk aan een andere leveren

 • frl

  Cupscham# ik als grupstal boer kan niet eens over stappen, dat zal ook voor een opstaller gaan gelden.

 • Pet af voor deze voorbeeldboer ,zo ziet de consument het graag , kleinschalig,
  niet hopgehitst door de nakakelaars van bank en preferie van de landbouw , met aandacht voor de dieren , en tijd om te rusten , grupstal vee wordt 13 maanden ouder dan ligboxkoeien , en een kleinere co2foodprint en minder amoniak uitstoot
  alles wat de kringloopwijzer als doel dient , iedereen weet het ......en toch..........? Dit harteloze gedrag .........

 • Grijzewolf

  Waren er maar meer boeren die zo in het leven staan. Zelf heb ik mijn hele werkzame leven me als professionele natuurbeschermer ingezet voor het behoud van natuur en landschap .heb veel respect en sympathie voor de bijdrage van deze ondernemer aan natuur landschap en milieu. Bert

 • frl

  Burger zou van de grupstal af willen, hier in de buurt een paar jaar geleden ook een grupstal boer gestopt, hij had nog ouderwets greppel land en in het voorjaar was het weiland één kleuren pracht van de veldbloemen en weidevogels.
  Die grond is nu naar een 200 + boer gegaan , grond gedraineerd doodgespoten en vlakgeschoven.
  Bij die grupstal boer waren de koeien dag en nacht buiten nu loopt er nooit meer een koe , want die zitten in de stal .
  Geen koeien vast , maar is de flora en fauna erop vooruit gegaan mijn inziens niet

 • Thoy

  Gripstal of ligboxenstal maakt niks uit deze ondernemer staat voor zijn recht en laat niet over zich heen lopen zoals de meeste ondernemers.Hoever laten de andere ondernemers het komen ? En laat de grote coöperatie bepalen wat wel en niet meer mag op jullie eigen bedrijf, of hebben deze ondernemers er vrede mee om werknemer te zijn op hun eigen bedrijf. Kom op en sla de handen in een en blijf toch eigen baas op jullie eigen bedrijf

 • g.g

  als iedereen (echt iedereen) zo bleef boeren, krijg je automatisch een hogere melkprijs.!!!

 • wienbemelmans

  waar bemoeid Friesland Campina zich mee ,wat een zooitje .

 • gradje1966@

  Een verzuurde vrijgezel die denkt alles naar zijn hand te moeten zetten. iedereen moet bijdragen aan het geheel . de intensieve boer moet 4,3 % extra inleveren voor de extensieve boer en van de extensieve boer word verwacht dat die iets doet voor de intensieve boer Als je hier niet tegen kan zou ik zeggen zoek een andere verwerker en houd op met dat gezeur .

 • WJHDKremer

  Ik hoor velen respect hebben voor Gommer, en dat meerderen zo moesten handelen. Hebben we daar niet een ledenraad voor. Deze moet een afspiegeling zijn van alle leden. Blijkbaar is deze gedegradeerd naar een rabo-ledenraad.

 • cor vroege

  Vraag aan de consument wat een grupstal en een ligboxenstal is,ik denk dat het merendeel het niet weet ,wat een poppenkast van R.F.C

 • GerritLozeman

  in de ledenraad zitten alleen maar ja knikkers neezeggen kunnen ze niet meer

 • GerritLozeman

  in de ledenraad zitten alleen maar ja knikkers neezeggen kunnen ze niet meer

 • melkveehouder .

  @cupscham en gradje 1966. Ik respecteer jullie persoonlijke opvatting maar walg ervan dat jullie publiekelijk afgeven op een collega die in gezamelijkheid jullie coöperatie heeft groot gemaakt. Jullie bedienen je enkel van stemmingmakerij. Gommers heeft een punt met zijn opvatting dat de kringloopwijzer ( nu ) geen enkel doel dient. Weerleg dat argument in plaats van breedsprakig op de man spelen omdat ‘een kleine grupstalboer ’ een eigen coöperatieve mening heeft. Vergeet niet dat hij mede-eigenaar is van de toko die jullie in staat heeft gesteld jullie idealen na te streven! Maar juist daarom is het verwerpelijk dat jullie hem in zijn rug schoppen! Leden zoals jullie kan een coöperatie in het kader van saamhorigheid en coöperatief belang missen als kiespijn! En juist dát geluid mis ik van de ledenraadsleden.

 • PieterXT

  18000 liter laten weglopen, dat koste hem 28000 Euro aan inkomsten??

 • mtseshuis

  Goed gesproken @melkveehouder. Dat is inderdaad wat je momenteel bij RFC mist, coöperatief belang en saamhorigheid. Hoop dat Gommer veel navolgers krijgt, die flink de boel opschudden!

 • sneek1

  Gommer heeft idd gelijk. Niemand die iets met die KLW doet maar de meesten lopen er maar ja knikkend achter aan. Jammer dat FC weer de oogkleppen op zet.

 • frl

  Zou het juist niet goed zijn om grondgebonden boeren te belonen , door geen KLW te hoeven invullen

 • Bolder01

  Wat een minkukel die. gradje1966. AAN. DE GAL MET. ZON VENT

 • Peet1212

  Gradje 1966 heeft wel een punt!!! Door het invullen van de KLW zouden we meer ruimte krijgen om bedrijfsspecifiek je mest beter te kunnen benutten.
  Helaas is door de "tweelingfraude" dit door de minister in de la gelegd, en het is nog maar de vraag of het later weer opgepakt zal worden.
  Als de KLW daarvoor benut kan worden gaan we hem vanzelf lezen en benutten, is tenslotte in eigen belang!!!!!!!

 • Mfb

  Als ik het bij FrieslandCampina voor het zeggen had zou ik Gommer royeren. Wat een stijfkop. De kringloopwijzer vullen kost geen enkele moeite maar geeft je wel inzicht in je bedrijfsvoering als je deze eerlijk in vult. Ook toen het niet hoefde vulden wij als gehele studiegroep de kringloopwijzer al om er beter van te worden. Want dat kan echt!

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.